Θα εκταμιευθεί κανονικά η δόση

Στο επικείμενο Eurogroup που είναι προγραμματισμένο για την προσεχή Τρίτη, 20 Νοεμβρίου, στρέφει, πλέον, το ενδιαφέρον της η κυβέρνηση, ευελπιστώντας ότι η νέα αυτή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης θα σηματοδοτήσει το τέλος της ευρωπαϊκής κωλυσιεργίας και θα ανάψει το οριστικό «πράσινο φως» για την εκταμίευση της σούπερ δόσης των 44 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση της χειμαζόμενης ελληνικής οικονομίας.
Ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς που γύρισε «αισιόδοξος» από τις συναντήσεις που είχε με ευρωπαίους αξιωματούχους την Τρίτη στις Βρυξέλλες, τόσο για το θέμα της δόσης, όσο και για τη συνέχιση της ροής κοινοτικών κονδυλίων για την επταετία 2014-2020, συνεχίζει τις διεθνείς επαφές του, προκειμένου να αποτραπεί κάθε απρόοπτο που θα οδηγήσει σε νέες καθυστερήσεις.
«Η Ελλάδα βρίσκεται ήδη στην επόμενη μέρα», δήλωσε ο κ. Σαμαράς, διαβεβαιώνοντας ότι «η δόση θα εκταμιευθεί κανονικά» και εκφράζοντας την ικανοποίησή του για τις αποφάσεις του Eurogroup της περασμένης Δευτέρας, που στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι είχε τρία θετικά μηνύματα:
*Πρώτον, όπως είπε ο κ. Σαμαράς, «αναγνωρίστηκαν πλήρως οι θυσίες της Ελλάδας», και, όπως συμπλήρωσε ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας  «απομακρύνθηκε ο κίνδυνος της δραχμοφοβίας».
*Δεύτερον, ανακοινώθηκε επίσημα η επιμήκυνση του ελληνικού προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, και
*Τρίτον, ξεπεράστηκε το θέμα του εξωτερικού λογαριασμού, καθώς απεσύρθη η «ιδέα» του Γερμανού υπουργού Οικονομικών κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να δεσμεύονται τα χρήματα των δόσεων σε λογαριασμό της ΕΚΤ και παρέμεινε η ισχύουσα ρύθμιση της κατάθεσης στην Τράπεζα της Ελλάδας.
Η κόντρα Γερμανίας – ΔΝΤ και η «κακή»
και η «καλή» ρήτρα
Ο πρωθυπουργός αναγνώρισε ότι «απομένουν ελάχιστες, τεχνικού χαρακτήρα λεπτομέρειες» για την εκτέλεση των ήδη συμφωνημένων με την τρόικα που «θα κλείσουν οριστικά στις επόμενες μέρες».
Τα ζητήματα αυτά, που σχετίζονται με τους σκληρούς όρους που θέτουν παράγοντες της ΕΕ και κυρίως η γερμανική πλευρά, προκειμένου να προχωρήσει η εκταμίευση της σούπερ δόσης, απασχολούν την κυβέρνηση, αλλά στελέχη της εκτιμούν ότι δεν μπορούν να αποτελέσουν τροχοπέδη.  Για παράδειγμα, η αυτόματη περικοπή των προϋπολογισμών των υπουργείων, όταν δεν επιτυγχάνονται οι στόχοι, για λόγους που δεν οφείλονται στην ύφεση, έχει ήδη ρυθμιστεί με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που εκδόθηκε στις 29 Οκτωβρίου, λένε στην κυβέρνηση, χωρίς, πάντως να αποκλείουν, αν απαιτηθεί, να υπάρξει ενίσχυση αυτού του πλαισίου.
Από την άλλη, εκτιμάται ως «θετική εξέλιξη» η προβλεπόμενη ρήτρα, σύμφωνα με την οποία, εφόσον επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι και τα έσοδα υπερβούν την πρόβλεψη, τότε το πλεόνασμα θα κατευθύνεται κατά 30% στην εξόφληση του χρέους και το υπόλοιπο 70% σε κοινωνικές παροχές και αναπτυξιακά έργα.  Ο πρωθυπουργός στη δήλωσή του από τις Βρυξέλλες, μίλησε και για την «διαφορά προσέγγισης» που παρατηρείται μεταξύ Ευρώπης και Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για το θέμα βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, αποδίδοντας σε αυτό την καθυστέρηση στην οριστικοποίηση της απόφασης για την εκταμίευση της δόσης.
Η ανοιχτή σύγκρουση της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ κυρίας Κριστίν Λαγκάρντ με τους ιθύνοντες της ευρωζώνης και κυρίως με τον κ. Σόιμπλε, απασχολεί το Μέγαρο Μαξίμου, αλλά η ελληνική πλευρά δεν παρεμβαίνει στην αντιπαράθεση, εκτιμώντας ότι «θα βρεθεί σύντομα λύση», η οποία ενδεχομένως να περιγράφεται στην πολυαναμενόμενη έκθεση της τρόικας, η οποία θεωρείται πιθανό να είναι έτοιμη ως το Eurogroup Τρίτης.
Στην Ελλάδα τρίωρη
στάση εργασίας
Πανευρωπαϊκό «όχι» στη
λιτότητα, ογκώδη
συλλαλητήρια στην Αθήνα
Συλλαλητήριο στην πλατεία Κλαυθμώνος και πορεία στη Βουλή πραγματοποίησαν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, στο πλαίσιο της πανευρωπαϊκής κινητοποίησης ενάντια «στις καταστροφικές επιβαλλόμενες νεοφιλελεύθερες ευρωπαϊκές πολιτικές που εξοντώνουν λαούς και χώρες στο όνομα δήθεν της κρίσης και του χρέους» Στην κινητοποίηση συμμετείχαν δάσκαλοι, καθηγητές, καθώς και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών.
Συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας έγινε το μεσημέρι στην πλατεία Ελευθερίας, στο Ηράκλειο, στο πλαίσιο της πανευρωπαϊκής κινητοποίησης.
Στο πλευρό των διαμαρτυρόμενων πολιτών βρέθηκαν οι βουλευτές Ηρακλείου, Μιχάλης Κριτσωτάκης από τον ΣΥΡΙΖΑ και Νότης Μαριάς από τους Ανεξάρτητους Έλληνες.
Η Εκτελεστική Επιτροπή της Περιφέρειας Κρήτης, η οποία συνεδρίασε, εκτάκτως, υπό την προεδρία του περιφερειάρχη Κρήτης Στ. Αρναουτάκη, ανέφερε ότι στηρίζει ανεπιφύλακτα τις πανευρωπαϊκές κινητοποιήσεις των εργαζομένων και καλεί όλους τους πολίτες του νησιού να πάρουν μέρος σε αυτές.
Συγκέντρωση και στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης στην Πάτρα, από εργαζόμενους στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.
Στην κινητοποίηση, την οποία είχαν οργανώσει το Εργατικό Κέντρο της Πάτρας και το νομαρχιακό παράρτημα της ΑΔΕΔΥ, συμμετείχαν εργαζόμενοι στον Δήμο της Πάτρας, στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση αλλά και εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα.
Επίσης, στην πορεία που ακολούθησε στους κεντρικούς δρόμους της Πάτρας συμμετείχαν και φοιτητές. Η πορεία ολοκληρώθηκε χωρίς απρόοπτα.
Νωρίτερα το πρωί, εργαζόμενοι στον δήμο της Πάτρας έκαναν κατάληψη στο δημαρχείο, ενώ το ΠΑΜΕ πραγματοποίησε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδος και Ιονίου.
Στην ημέρα πανευρωπαϊκής δράσης συμμετείχαν συνολικά 40 συνδικαλιστικές οργανώσεις από 23 ευρωπαϊκές χώρες, με διάφορες μορφές κινητοποιήσεων.
Στην Ισπανία και στην Πορτογαλία έχει εξαγγελθεί 24ωρη γενική απεργία, ενώ στάσεις εργασίας και συλλαλητήρια θα πραγματοποιηθούν στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.
Έρχονται σημαντικές αλλαγές
Κλίμακα με τρεις συντελεστές για τους μισθωτούς, καταργείται το αφορολόγητο
Σημαντικές αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος επέρχονται με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο αναμένεται να κατατεθεί σύντομα στη Βουλή.
Μεταξύ άλλων, το νομοσχέδιο θα προβλέπει την καθιέρωση κλίμακας με τρεις συντελεστές για τα εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις, την κατάργηση του αφορολόγητου ορίου των 5.000 ευρώ και την αντικατάστασή του με νέο σύστημα επιστροφής φόρου έως 1.950 ευρώ, ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος.
Οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι θα φορολογούνται με 21% για εισόδημα έως 25.000 ευρώ, χωρίς να εφαρμόζεται κάποιο αφορολόγητο ποσό. Το μέρος του εισοδήματος από 25.000 ευρώ έως 48.000 ευρώ θα φορολογείται με 36%, ενώ το επιπλέον εισόδημα των 48.000 ευρώ θα φορολογείται με 45%.
Από την άλλη, όμως, το φορολογικό νομοσχέδιο θα προβλέπει αυτόματη επιστροφή φόρου 1.950 ευρώ για όσους έχουν ετήσιο εισόδημα έως 18.000 ευρώ, ενώ για κάθε 1.000 ευρώ εισοδήματος μέχρι τα 29.000 ευρώ η επιστροφή φόρου θα μειώνεται κατά 50 ευρώ για να διαμορφωθεί στα 1.400 ευρώ.
Στην περίπτωση που το εισόδημα είναι πάνω από 29.000 ευρώ, τότε η επιστροφή φόρου θα συνεχίσει να μειώνεται κατά 100 ευρώ ανά 1.000 ευρώ εισοδήματος, για να μηδενιστεί τελικά όταν το ετήσιο εισόδημα διαμορφωθεί στο επίπεδο των 43.000 ευρώ.
Σημειώνεται ότι στην περίπτωση που ο φόρος που προκύπτει από την κλίμακα είναι χαμηλότερος από την αυτόματη επιστροφή των 1.950 ευρώ το κράτος δεν επιστρέφει τη διαφορά, αλλά τον θεωρεί αφορολόγητο.
– Για τους ελεύθερους επαγγελματίες προβλέπεται φορολογική κλίμακα με δύο συντελεστές: 26% για εισόδημα έως 50.000 ευρώ και 33% για το υπερβάλλον. Οι φορολογούμενοι αυτοί δεν θα έχουν αφορολόγητο ούτε σύστημα επιστροφής φόρου.
– Καταργούνται οι φοροαπαλλαγές για τους τόκους στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας, για τα ενοίκια κύριας κατοικίας και των παιδιών που σπουδάζουν, για τα δίδακτρα φροντιστηρίων και για τα ασφάλιστρα ζωής και διατηρούνται μόνο αυτές που αφορούν τα έξοδα ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης, οι δωρεές, οι χορηγίες και η διατροφή προς τον πρώην ή την πρώην σύζυγο.
Αυτοτελής φόρος στα ενοίκια
– Θεσπίζεται νέα κλίμακα για τη φορολόγηση των εισοδημάτων από ενοίκια, καθώς και των εφάπαξ που λαμβάνουν οι εργαζόμενοι όταν αποχωρούν από την υπηρεσία τους για συνταξιοδότηση.
Ειδικότερα, ενοίκια και εφάπαξ θα φορολογούνται με συντελεστή 10% έως 12.000 ευρώ, 30% από 12.000 ευρώ έως 60.000 ευρώ και 45% για τα υπερβάλλοντα.
– Αυξάνεται από 10% σε 15% ο φόρος τόκων των καταθέσεων, ενώ τα κέρδη υπεραξίας κεφαλαίου που προκύπτουν από τη μεταβίβαση ακινήτου θα φορολογούνται με συντελεστή 20%.
– Για τις επιχειρήσεις ο φόρος στα αδιανέμητα κέρδη αυξάνεται στο 26% από 20% σήμερα, ενώ μειώνεται στο 10% για τα μερίσματα από 25%.
Σύγκρουση με την Ευρωζώνη
Μία «πραγματική λύση» για το ελληνικό χρέος λέει ότι θέλει η Κρ. Λαγκάρντ
Η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε την Τετάρτη από τη Μαλαισία, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, ότι επιθυμεί μια «πραγματική λύση» στο πρόβλημα χρέους της Ελλάδας και όχι μια «φτηνή λύση».
«Εννοείται ότι το ΔΝΤ υπολογίζει σε μια πραγματική λύση, όχι σε μια λύση στις εκπτώσεις», είπε η κ. Λαγκάρντ σε συνέντευξη Τύπου.
Υπογραμμίζοντας για άλλη μία φορά ότι θέλει να δει το χρέος της Ελλάδας να επανέρχεται σε βιώσιμο επίπεδο, η κ. Λαγκάρντ δεν έκανε καμία αναφορά στις διαφορετικές απόψεις που έχουν οι χώρες της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ όσον αφορά το πότε η Αθήνα θα μπορέσει να επαναφέρει το ποσοστό του δημόσιου χρέους της στο 120% του ΑΕΠ.
Χαιρέτισε όμως όλες τις χώρες που συμμερίζονται «τους ίδιους στόχους και τις ίδιες ανησυχίες» όσον αφορά την επιστροφή της σταθερότητας στην Ελλάδας.
Η Ευρωζώνη «θα πρέπει επίσης να τηρήσει τις πολιτικές δεσμεύσεις της σε περιφερειακό και εθνικό επίπεδο, σε διαρθρωτικό και δημοσιονομικό. Και για άλλη μία φορά, όλοι θα πρέπει να παίξουν το ρόλο τους», πρόσθεσε η κ. Λαγκάρντ, απαντώντας σε ερωτήσεις μετά από μια ομιλία που εκφώνησε στην Κουάλα Λουμπούρ.
Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ υπογράμμισε κυρίως ότι είναι ανάγκη να υπάρξει μια πραγματική τραπεζική ένωση.