Ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα εισαγωγής αποφοίτων από τη Ρόδο σε τουρκικά πανεπιστημιακά ιδρύματα

Ανακοινώθηκαν πριν από τρεις ημέρες, όπως η «Δημοκρατική» έγραψε, τα αποτελέσματα των αιτήσεων που είχαν κάνει Ρόδιοι απόφοιτοι λυκείων για εισαγωγή σε Τουρκικά πανεπιστήμια. Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων έγινε με προσωπικές επιστολές και τηλεφωνήματα που έγιναν προς τους ίδιους τους υποψηφίους.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που έχουν εκφραστεί προς τη «Δημοκρατική», διότι επίσημα στοιχεία δεν υπάρχουν ακόμα, περίπου 35 παιδιά από τη Ρόδο έχουν γίνει δεκτά σε διάφορες πανεπιστημιακές σχολές της Αγκυρας, της Κωνσταντινούπολης, της Σμύρνης και άλλων πόλεων της Τουρκίας. Τα παιδιά θα φοιτήσουν δωρεάν στα πανεπιστήμια αυτά, θα διαμείνουν και θα τρέφονται δωρεάν στις πανεπιστημιακές εστίες και θα τους δοθούν, επίσης δωρεάν, δύο αεροπορικά εισιτήρια ένα για τη μετάβασή τους στην πόλη που θα σπουδάσουν κι ένα για να το χρησιμοποιήσουν όταν αποφοιτήσουν μετά από τέσσερα ή πέντε χρόνια.
Όπως έγινε γνωστό, τα παιδιά που είχαν δηλώσει πως επιθυμούν να σπουδάσουν στην Τουρκική γλώσσα, επελέγησαν απευθείας στις σχολές που είχαν δηλώσει ως πρώτη προτεραιότητα. Εκείνα, όμως που ζήτησαν να σπουδάσουν στην Αγγλική γλώσσα, πέρασαν σε σχολές που δεν βρισκόντουσαν στις πρώτες σειρές των επιλογών τους. Τούρκοι παράγοντες που εκλήθηκαν από τους γονείς να εξηγήσουν τα αποτελέσματα, απάντησαν πως «για τις σχολές που η διδασκαλία γίνεται στην Αγγλική γλώσσα υπάρχει ζήτηση από υποψήφιους που προέρχονται από όλα τα κράτη των Βαλκανίων, της Ανατολής και της Βορείου Αφρικής, γι’ αυτό κι ο ανταγωνισμός είναι πιο μεγάλος». Εννοείται, πως τα παιδιά που επέλεξαν να σπουδάσουν στην τουρκική γλώσσα τυγχάνουν και καλύτερης υποστήριξης από τις τουρκικές, πανεπιστημιακές αρχές.
Πρέπει να σημειωθεί ότι ο κάθε υποψήφιος είχε δικαίωμα να δηλώσει στην αίτησή του από έξι (ως ελάχιστο όριο) έως 12 (ως μέγιστο όριο) πανεπιστημιακές σχολές της Τουρκίας. Από αυτές οι μισές, έπρεπε υποχρεωτικά να βρίσκονται σε μικρές πόλεις της γείτονος χώρας. Εξαιτίας των όρων αυτών, αρκετοί υποψήφιοι δήλωσαν σχολές και περιοχές οι οποίες στην πραγματικότητα τους ήταν αδιάφορες.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν στη Ρόδο πολλές δυσαρεστημένες οικογένειες από τα αποτελέσματα εισαγωγής στα τουρκικά πανεπιστήμια. Αρκετά παιδιά επελέγησαν για να σπουδάσουν σε σχολές που είχαν τελευταίες στην αίτησή τους με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Για τις οικογένειες αυτές οι επιλογές είναι δύο:
– Η πρώτη επιλογή είναι να ζητήσουν εκ νέου εξέταση του υποψηφίου, απευθείας από τους πανεπιστημιακούς της σχολής που επιθυμούν. Αυτό μπορεί να γίνει άμεσα, εντός του Σεπτεμβρίου, όμως στην περίπτωση που επιλεγούν χάνουν κάποια από τα προνόμια, όπως δωρεάν διαμονή και σίτιση.
– Η δεύτερη επιλογή που έχουν οι οικογένειες αυτές είναι να στείλουν τα παιδιά τους σε κάποιο ιδιωτικό πανεπιστήμιο της Τουρκίας, όπου τα δίδακτρα είναι 5.500 ευρώ το χρόνο, χωρίς να περιλαμβάνεται διαμονή και διατροφή. Στην περίπτωση αυτή, κι εάν ο φοιτητής πετύχει υψηλή βαθμολογία, τότε από το δεύτερο έτος μπορεί να διεκδικήσει υποτροφία και να σπουδάσει με τα μισά δίδακτρα ή ακόμα (στην περίπτωση των αρίστων) ακόμα και δωρεάν.
Το όλο θέμα, όπως αυτό αναδείχθηκε και προβλήθηκε αποκλειστικά από τη «Δημοκρατική», έχει προκαλέσει έντονο ενδιαφέρον και σειρά συζητήσεων σε αρκετούς κύκλους πολιτών και πολιτικών.