Ειδήσεις

Αντιδράσεις δημοτικών υπαλλήλων για την κατάργηση επιδομάτων

Σε απεργιακή κινητοποίηση προέβησαν χθες υπάλληλοι του Δήμου Ρόδου αντιδρώντας στην επικείμενη κατάργηση των επιδομάτων επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας. Την απεργία προκήρυξε η ΠΟΕ-ΟΤΑ με τη στήριξη της ΑΔΕΔΥ.
«Το επίδομα λαμβάνουν υπάλληλοι συγκεκριμένων ειδικοτήτων όπως π.χ. στην καθαριότητα, στην αποχέτευση, οι εναερίτες ηλεκτρολόγοι κλπ. Το ύψος του επιδόματος ανέρχεται σε 50, 70 και 150 ευρώ ανάλογα την κατηγορία στην οποία ανήκει ο κάθε εργαζόμενος. Στο Δήμο μας αρκετοί εργαζόμενοι που τους αφορά το θέμα αυτό απέργησαν σήμερα. Ελπίζω η συμμετοχή στην Αθήνα και σε όλους τους Δήμους της υπόλοιπης χώρας να υπήρξε επίσης μεγάλη ώστε η κυβέρνηση να αναγκαστεί να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου και να μας δώσει το πόρισμα της επιτροπής για τα επιδόματα, όπως έχει ζητήσει η ΠΟΕ-ΟΤΕ και η ΑΔΕΔΥ, ώστε να καθίσουμε όλοι στο τραπέζι του διαλόγου και να διαπραγματευτούμε.
Η επιτροπή που έχει συστήσει η κυβέρνηση για τα επιδόματα του Δημοσίου, δεν έχει παραδώσει το πόρισμά της μέχρι σήμερα και από το Μάρτιο του 2019 προβλέπεται να σταματήσει η χορήγησή του. Σκοπός της κυβέρνησης είναι να κοπεί και όχι να αναπροσαρμοστεί το επίδομα. Προφανώς γι’ αυτό δεν δέχονται το διάλογο», δήλωσε στη «δημοκρατική» ο πρόεδρος των υπαλλήλων του Δήμου Ρόδου, κ. Φώτης Μπακίρης.
Τι προβλέπεται
για τα επιδόματα
Τα επιδόματα των βαρέων ανθυγιεινών που έδινε η κυβέρνηση στα δύο τελευταία χρόνια, κυρίως στους δημοτικούς υπαλλήλους, πρόκειται να κοπούν από το 2019. Η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη βάσει του μνημονίου να επανεξετάσει όλα τα επιδόματα στους δημοσίους υπαλλήλους και να τα εναρμονίσει σύμφωνα με την κοινοτική νομοθεσία, ή καλύτερα με βάση το καθεστώς που ισχύει στην υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ως αποτέλεσμα, στις αρχές του 2019 οι δημόσιοι υπάλληλοι που λαμβάνουν αυτά τα επιδόματα έρχονται αντιμέτωποι με περικοπές στο ποσό του επιδόματος ή μπορεί ακόμη και να βγουν από το καθεστώς με τις αλλαγές που θα έρθουν και να έχουν έτσι απώλεια στο μηνιαίο εισόδημά τους από 35 ως και 150 ευρώ τον μήνα. Να σημειωθεί ότι το επίδομα των βαρέων ανθυγιεινών κυμαίνεται από 50 ως 150 ευρώ μηνιαίως.
Μέχρι τον Φεβρουάριο του νέου έτους η επιτροπή που έχει συστήσει η κυβέρνηση για τα επιδόματα του Δημοσίου θα πρέπει να έχει καταθέσει την πρότασή της για τη μεταρρύθμιση των επιδομάτων των εργαζόμενων. Θα ακολουθήσει υπουργική απόφαση η οποία μάλιστα θα καταργεί όλες τις προηγούμενες αποφάσεις για τα επιδόματα.
Πιο συγκεκριμένα, αναμένεται να θεσπιστεί νομοθεσία για τον εξορθολογισμό επιδομάτων για επικίνδυνες και επικίνδυνες εργασίες (βαρέα και ανθυγιεινά), μέσω, μεταξύ άλλων, της εμπειρογνωμοσύνης από το διαθέσιμο πρόγραμμα τεχνικής υποστήριξης.
Συνολικά 1200 οι
υπάλληλοι στο Δήμο Ρόδου
Στο Δήμο Ρόδου απασχολούνται πλέον 1.200 εργαζόμενοι, ενώ την τελευταία τετραετία έχουν αποχωρήσει τουλάχιστον 500 άτομα, ενώ επίκειται μεγάλη φυγή εργαζόμενων οι οποίοι θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα.
Ο κ. Μπακίρης αναφέρει συγκεκριμένα: «Από τη σύσταση του Καλλικρατικού Δήμου οι αποχωρήσεις ίσως να έχουν ξεπεράσει τις 500. Μείναμε περίπου 1200 δημοτικοί υπάλληλοι στους οποίους συμπεριλαμβάνονται βέβαια και όσοι συνάδελφοι απασχολούνται μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων σε δομές όπως το Βοήθεια στο Σπίτι και σε παιδικούς σταθμούς. Στο μεταξύ, φέτος και του χρόνου αναμένεται να φύγουν μεγάλες φουρνιές συναδέλφων, οι οποίοι συμπληρώνουν τα όρια συνταξιοδότησης.
Στο μεταξύ δεν ανανεώνεται το προσωπικό. Περιμένουμε ακόμη τα αποτελέσματα της προκήρυξης 3Κ. Εάν όντως ανακοινωθούν τα αποτελέσματα Νοέμβριο ή Δεκέμβριο, όπως δεσμεύθηκε ο υπουργός, δεν βλέπω μέχρι το καλοκαίρι να έρχονται στο δήμο μας νέοι εργαζόμενοι».
Με τη συνένωση των Καποδιστριακών Δήμων, ο ενιαίος Καλλικρατικός Δήμος «κληρονόμησε» πληθώρα προσωπικού σε συγκεκριμένους τομείς, ενώ άλλοι τομείς όπως αυτός της καθημερινότητας υστερεί σημαντικά σε εργαζόμενους χωρίς να έχει γίνει κάποια προσπάθεια ορθολογικής αξιοποίησης του προσωπικού τόσο σε κεντρικό όσο και σε τοπικό επίπεδο.
Ο κ. Μπακίρης δηλώνει: «Αναγκάζονται πολλοί συνάδελφοι να εκτελούν χρέη άλλων ειδικοτήτων λόγω έλλειψης προσωπικού. Με τον Καλλικράτη και τη συνένωση του προσωπικού προέκυψε μία συγκεκριμένη σύσταση προσωπικού.
Τι θα πρέπει να γίνει, εάν οι Καποδιστριακοί Δήμοι είχαν από 4-10 πολιτικούς μηχανικούς, αρχιτέκτονες, τοπογράφους, μηχανολόγους…; Δεν φταίνε οι υπάλληλοι γι’ αυτό. Θα έπρεπε δηλαδή οι ειδικευμένοι εργαζόμενοι να γίνουν εργάτες;
Οι ελλείψεις του Δήμου έχουν να κάνουν με τον τομέα της καθημερινότητας. Ο Δήμος μας διαθέτει π.χ. μόνο τρεις κλαδευτές. Επίσης υπάρχει έλλειψη σε υδραυλικούς και ηλεκτρολόγους, ενώ μεγάλες είναι οι ανάγκες στον τομέα της καθαριότητας».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου