Εκτός έμειναν τελικώς οι αγρότες της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου από τις κρατικές ενισχύσεις για την υλοποίηση έργων προστασίας των καλλιεργειών τους από τους παγετώνες και το χαλάζι. Την ίδια στιγμή, καθορίσθηκαν τα πρόσωπα της γνωμοδοτικής επιτροπής που θα εξετάσει τους φακέλους που έχουν υποβάλει οι επαγγελματίες αγρότες της Δωδεκανήσου και των Κυκλάδων για τη βελτίωση της δουλειάς τους και την αύξηση της τελικής παραγωγής τους.
Πιο συγκεκριμένα, για άλλη μια φορά το Νότιο Αιγαίο έμεινε εκτός των κρατικών κονδυλίων, με την αιτιολογία ότι η γεωργία στην περιοχή δεν χρήζει της ίδιας υποστήριξης με την γεωργία στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας. Για άλλη μια φορά, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, έστω και υπό νέα ηγεσία, χωρίζει τη χώρα σε περιοχές πρώτης και δεύτερης προτεραιότητας. Αυτή τη φορά η διάκριση έγινε στην κατανομή κονδυλίων ύψους 10 εκατομμυρίων ευρώ για την εκτέλεση έργων προστασίας των καλλιεργειών από τους παγετώνες και το χαλάζι. Στα χρήματα αυτά δεν έχουν πρόσβαση οι αγρότες της Δωδεκανήσου, καθώς θεωρήθηκε πως οι κλιματολογικές συνθήκες των νησιών δεν εμφανίζουν τέτοια φαινόμενα.
Οι ίδιοι οι αγρότες, ωστόσο, έχουν αντίθετη άποψη καθώς κάθε χειμώνα έρχονται αντιμέτωποι με αρκετές ημέρες και νύχτες παγετού. Σε αυτή τους τη μάχη οι αγρότες παλεύουν σκληρά και αρκεί μία και μόνη φορά πλημμελούς φροντίδας κατά του παγετώνα για να τους καταστρέψει πλήρως τις καλλιέργειές τους.
Πρέπει να σημειωθεί ότι τα 10 εκ. ευρώ του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης θα διατεθούν άμεσα και οι αιτήσεις από τους ενδιαφερόμενους έχουν ήδη αρχίσει να υποβάλλονται. Γεωπόνοι – επιστήμονες εξήγησαν στη «Δημοκρατική» ότι με τα κονδύλια αυτά θα μπορούσαν να χρηματοδοτηθούν δράσεις αντιμετώπισης του παγετώνα σε πρώιμες υπαίθριες καλλιέργειες, σε θερμοκηπιακές καλλιέργειες και σε αρκετές εκτάσεις καλλιέργειας εσπεριδοειδών που αφθονούν στη Ρόδο.
Για το θέμα, μετά και τις αποκαλύψεις της «Δημοκρατικής» αναμένονται αντιδράσεις και από τους βουλευτές του Νομού, όπως και από τους αρμόδιους παράγοντες και επαγγελματίες.
Την ίδια στιγμή, θα ξεκινήσει επιτέλους η διαδικασία αξιολόγησης των φακέλων που είχαν υποβληθεί από επαγγελματίες αγρότες και αφορούσαν στον εκσυγχρονισμό των γεωργικών εκμεταλλεύσεων και ανάπτυξης της τοπικής παραγωγής. Το όλο θέμα παρέμενε σε εκκρεμότητα επί μήνες, τόσο λόγω της παρατεταμένης πολιτικής κρίσης, όσο και εξαιτίας του περιορισμένου αριθμού στελεχών που είχαν αναλάβει την αξιολόγηση των προτάσεων.
Με απόφαση του νέου υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιου Τσαυτάρη καθορίσθηκε η διαδικασία μέσα από την οποία θα προχωρήσει πιο γρήγορα η αξιολόγηση των προτάσεων.
Προς την κατεύθυνση αυτή έχουν καθοριστεί και τα μέλη της γνωμοδοτικής επιτροπής που θα εξετάσει τους φακέλους που έχουν υποβληθεί. Τα μέλη της επιτροπής για το Νότιο Αιγαίο είναι τα ακόλουθα:
1. Παναγιώτης Παγώνης του Φωτίου, στέλεχος της Διεύθυνσης Αγροτικών Υποθέσεων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, ως πρόεδρος, με αναπληρώτρια τη Ραλλίτσα Τσίγγου του Παναγιώτη, προϊσταμένη του τμήματος Γεωργικών Εκμεταλλεύσεων και Αλιείας της Διεύθυνσης Αγροτικών Υποθέσεων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου
2. Αντώνης Σωτηρόπουλος του Γεωργίου, στέλεχος της Διεύθυνσης Αγροτικών Υποθέσεων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, ως μέλος, με αναπληρώτρια τη Χρυσάνθη Τσιαβαλιά του Ευαγγέλου, στέλεχος της Διεύθυνσης Αγροτικών Υποθέσεων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου.
3. Νικόλαος Θεοδωρίδης του Αποστόλου, Γενικός Διευθυντής Δασών και Αγροτικών Υποθέσεων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, ως μέλος, με αναπληρώτρια τη Χρυσάνθη Τσιαβαλιά του Ευαγγέλου, στέλεχος της Διεύθυνσης Αγροτικών Υποθέσεων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου.
Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης
Add Dimokratiki.gr on Google ↗ Ακολουθήστε μας στο Google News ★ ↗Στο Google News πατήστε ★ Ακολουθήστε



