ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Συνάντηση με τον πρωθυπουργό για τον ΦΠΑ ζητούν πέντε δήμαρχοι νησιών του Αιγαίου

news room 1 λεπτό ανάγνωση
δήμαρχοι 5

Συ­νά­ντη­ση με τον πρω­θυ­πουρ­γό, προ­κει­μέ­νου να τον ενη­με­ρώ­σουν και προ­σω­πι­κά για την ου­σια­στι­κή ση­μα­σία που έχει για τα νησιά η απο­φυ­γή της επι­κεί­με­νης αύ­ξη­σης των συ­ντε­λε­στών του ΦΠΑ στο βο­ρειο­α­να­το­λι­κό Αι­γαίο, ζη­τούν με επι­στο­λή τους οι πέντε δή­μαρ­χοι των με­γά­λων νη­σιών του Αι­γαί­ου, Λέ­σβου, Σπύ­ρος Γα­λη­νός, Χίου, Μα­νώ­λης Βουρ­νούς, Σάμου, Μι­χά­λης Αγ­γε­λό­που­λος, Κω, Γιώρ­γος Κυ­ρί­τσης και Λέρου, Μι­χά­λης Κό­λιας.

Στην επι­στο­λή που δό­θη­κε στη δη­μο­σιό­τη­τα, οι πέντε δή­μαρ­χοι ανα­φέ­ρουν ότι «η επα­πει­λού­με­νη, από 1ης Ιου­λί­ου, εξο­μοί­ω­ση των συ­ντε­λε­στών ΦΠΑ στα νησιά του βο­ρειο­α­να­το­λι­κού Αι­γαί­ου μ’ αυ­τούς που ισχύ­ουν στην ηπει­ρω­τι­κή χώρα, έρ­χε­ται να δώσει τη χα­ρι­στι­κή βολή στην οι­κο­νο­μία και το επί­πε­δο δια­βί­ω­σης των το­πι­κών μας κοι­νω­νιών».

Γί­νε­ται, επί­σης, ανα­φο­ρά στο προ­σφυ­γι­κό και με­τα­να­στευ­τι­κό πρό­βλη­μα «που έπλη­ξε τον του­ρι­σμό, βα­σι­κή πηγή προ­σό­δου των πο­λι­τών μας, επι­βά­ρυ­νε σε με­γά­λο βαθμό τις υπο­δο­μές και με­γέ­θυ­νε δρα­μα­τι­κά τις ανά­γκες σε υπη­ρε­σί­ες κοι­νής ωφε­λεί­ας» όπως ση­μειώ­νε­ται.

Στην επι­στο­λή των δη­μάρ­χων υπο­στη­ρί­ζε­ται ότι «η επι­κεί­με­νη αύ­ξη­ση των συ­ντε­λε­στών του ΦΠΑ, έρ­χε­ται να προ­στε­θεί στο τέλος δια­νυ­κτέ­ρευ­σης και στην αύ­ξη­ση των αντι­κει­με­νι­κών αξιών στα νησιά μας και συ­νι­στά μια ανε­λα­στι­κή και ορι­ζό­ντια επι­βά­ρυν­ση για επι­χει­ρή­σεις και οι­κο­γέ­νειες, στην οποία είναι αδύ­να­τον να αντα­πο­κρι­θούν. Μια αιφ­νί­δια αύ­ξη­ση του κό­στους ζωής κατά του­λά­χι­στον 10% με τους πιο μέ­τριους υπο­λο­γι­σμούς για όλους ανε­ξαι­ρέ­τως τους ακρί­τες του βο­ρειο­α­να­το­λι­κού Αι­γαί­ου, ερ­γα­ζό­με­νους, άνερ­γους, συ­ντα­ξιού­χους, σπου­δα­στές, είναι όχι απλώς δυ­σβά­στα­χτη αλλά κυ­ριο­λε­κτι­κά αφό­ρη­τη και θα έχει τρα­γι­κές συ­νέ­πειες στην κοι­νω­νι­κή συ­νο­χή και την επι­χει­ρη­μα­τι­κό­τη­τα των νη­σιών μας».

Ευ­ρω­παϊ­κή πρω­το­βου­λία

Δι­καιο­λο­γώ­ντας το αί­τη­μα για συ­νά­ντη­ση με τον πρω­θυ­πουρ­γό, οι πέντε δή­μαρ­χοι ανα­φέ­ρουν στην επι­στο­λή τους: «Μόλις χθες, ενη­με­ρώ­σα­με τους πο­λι­τι­κούς φο­ρείς για μια εξέ­λι­ξη στους κόλ­πους της Ευ­ρω­παϊ­κής Ένω­σης που μοιά­ζει με πα­ρά­θυ­ρο ευ­και­ρί­ας ώστε, έστω την ύστα­τη στιγ­μή, να μπο­ρέ­σου­με να διεκ­δι­κή­σου­με, αν μη τι άλλο, την ανα­στο­λή εφαρ­μο­γής της από­φα­σης. Στο σχέ­διο οδη­γί­ας (που επι­συ­νά­πτε­ται) με τίτλο: 2018/0005 (CNS) “Πρό­τα­ση-ΟΔΗ­ΓΙΑ ΤΟΥ ΣΥΜ­ΒΟΥ­ΛΙΟΥ για την τρο­πο­ποί­η­ση της οδη­γί­ας 2006/112/ΕΚ όσον αφορά τους συ­ντε­λε­στές φόρου προ­στι­θέ­με­νης αξίας” ανα­φέ­ρε­ται: “όλοι οι υφι­στά­με­νοι επί του πα­ρό­ντος μειω­μέ­νοι συ­ντε­λε­στές, συ­μπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νων των πα­ρεκ­κλί­σε­ων, που εφαρ­μό­ζο­νται νό­μι­μα στα κράτη μέλη, θα πρέ­πει να δια­τη­ρη­θούν και θα μπο­ρούν να είναι δια­θέ­σι­μοι σε όλα τα κράτη μέλη, εξα­σφα­λί­ζο­ντας ίση με­τα­χεί­ρι­ση”. Πα­ράλ­λη­λα η Πορ­το­γα­λία ήδη επι­βε­βαί­ω­σε την εξαί­ρε­ση για το ΦΠΑ στα νησιά της Αζό­ρες και Μα­δέ­ρα».

«Θα ήταν, γι’ αυτό, πολύ ση­μα­ντι­κό για εμάς και ωφέ­λι­μο για όλους εάν θα βρί­σκα­τε τη δυ­να­τό­τη­τα να μας δε­χθεί­τε, ώστε να σας ενη­με­ρώ­σου­με και προ­σω­πι­κά για την εξέ­λι­ξη αυτή, αλλά και για την ου­σια­στι­κή ση­μα­σία που έχει για τα νησιά μας η απο­φυ­γή της επι­κεί­με­νης αύ­ξη­σης των συ­ντε­λε­στών του ΦΠΑ στο βο­ρειο­α­να­το­λι­κό Αι­γαίο. Εί­μα­στε βέ­βαιοι ότι συ­ναι­σθά­νε­στε την αγω­νία μας και θα αντα­πο­κρι­θεί­τε με κάθε καλή διά­θε­ση και όλες τις δυ­να­τό­τη­τές σας στο αί­τη­μά μας, που, άλ­λω­στε, δε συ­νι­στά μια φρού­δα και ανε­δα­φι­κή εκ μέ­ρους μας διεκ­δί­κη­ση, αλλά απο­τε­λεί κε­κτη­μέ­νο των νη­σιω­τι­κών πε­ριο­χών όλης της Ευ­ρω­παϊ­κής Ένω­σης» κα­τα­λή­γουν.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.