6 βουλευτικές έδρες διεκδικεί ο νομός Δωδ/σου

Η αναπόφευκτη προκήρυξη νέων εκλογών για την 17η Ιουνίου 2012, με Προεδρικό Διάταγμα, που αναμένεται να εκδοθεί το αργότερο μέχρι το προσεχές Σάββατο, μοιάζει αυτή τη στιγμή ναρκοθετημένη από το γεγονός ότι ένα χρόνο μετά δεν έχει ολοκληρωθεί επισήμως η απογραφή του πληθυσμού.

Η Ελληνική Στατιστική Αρχή επικαλείται την έλλειψη προσωπικού που δεν επιτρέπει την τελική επεξεργασία των στοιχείων τα οποία πάντως υπάρχουν.
Με βάση την κείμενη νομοθεσία η απογραφή αφού παραδοθεί στο υπουργείο Εσωτερικών επικυρώνεται με Προεδρικό Διάταγμα, προκειμένου οι επόμενες εκλογές να γίνουν με βάση τα νέα πληθυσμιακά δεδομένα της χώρας. Με τον τρόπο αυτό θα καθοριστεί και η κατανομή των εδρών στις περιφέρειες.
Με βάση τα στοιχεία που έχουν δει μέχρι στιγμής το φως της δημοσιότητας ο αριθμός των εδρών στα Δωδεκάνησα παραμένει ο ίδιος. Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες ωστόσο ο πληθυσμός στα Δωδεκάνησα με βάση την τελευταία απογραφή ανέρχεται σε 190.770 άτομα και είναι ιδιαιτέρως αυξημένος σε σχέση με εκείνον του 2001 (163.484). Θεωρείται έτσι ακόμη ανοικτό το ενδεχόμενο να αυξηθούν οι έδρες της Δωδεκανήσου στη Βουλή σε 6 και τα κομματικά επιτελεία αναμένουν τα οριστικά αποτελέσματα της απογραφής από την ΕΛΣΤΑΤ για να επιβεβαιώσουν ή να διαψεύσουν τις πληροφορίες.
Εν πάση περιπτώσει σήμερα θα συγκληθεί η Βουλή που προέκυψε από τις εκλογές της 6ης Μαΐου, όπως ορίζει το Προεδρικό Διάταγμα για «τη διάλυση της Βουλής, την προκήρυξη επαναληπτικών εκλογών και τη σύγκληση της νέας Βουλής» που υπεγράφη από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια και θυροκολλήθηκε στις 11 Απριλίου 2012.
Σε κάθε περίπτωση, η απογραφή θα θεωρείται σε ισχύ, μόλις συμπληρωθεί ένας χρόνος από την ολοκλήρωσή της, δηλαδή στις 27 Μαΐου. Με δεδομένο ότι οι νέες εκλογές θα διεξαχθούν την 17η Ιουνίου 2012 είναι σχεδόν απίθανο να έχει ολοκληρωθεί η τυπική ή ουσιαστική κύρωση της απογραφής.
Ο συνταγματολόγος κ. Αντώνης Μανιτάκης με τον οποίο μίλησε χθες η «δ» εκτίμησε ότι ο χρόνος δεν επαρκεί και ως εκ τούτου οι εκλογές θα διεξαχθούν με βάση την απογραφή του 2001.
Ο βουλευτής Δωδεκανήσου κ. Δημ. Κρεμαστινός δήλωσε στη «δ» ότι καταβάλλονται προσπάθειες ώστε το αργότερο ως αύριο να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία από την ΕΛΣΤΑΤ και να πραγματοποιηθούν οι εκλογές με τη νέα απογραφή.
Στην περίπτωση τελικά που, για λόγους ανωτέρας βίας, προκριθεί η προκήρυξη των εκλογών με βάση την προηγούμενη απογραφή είναι βέβαιο ότι θα υπάρξουν ενστάσεις στο εκλογοδικείο.
Πιο συγκεκριμένα:
Με βάση την εκλογική νομοθεσία, αν γίνουν βουλευτικές εκλογές το 2012 μέσα σε διάστημα μικρότερο των 18 μηνών από τις προηγούμενες, δεν απαιτείται σταυρός προτίμησης για τους υποψήφιους βουλευτές.
Το Σύνταγμα ορίζει ότι αν διεξαχθούν εκλογές μετά τον Μάιο, τότε πρέπει να διενεργηθούν με βάση την τελευταία απογραφή, δηλαδή εκείνη που έγινε ένα χρόνο πριν (Μάιος 2011).
Ακόμα όμως και αν δεν δημοσιευθούν, το Σύνταγμα προβλέπει ρητά ότι μετά την πάροδο ενός έτους από την τελευταία ημέρα διεξαγωγής της απογραφής (24 Μαΐου 2011) τα αποτελέσματα θεωρούνται δημοσιευμένα. Σε αντίθετη περίπτωση, δηλαδή αν δεν υπάρχουν επεξεργασμένα, έτοιμα προς δημοσίευση, υπάρχει ζήτημα παράβασης καθήκοντος για την αρμόδια αρχή που διενήργησε την απογραφή του πληθυσμού.
Έτσι, ανοίγουν θέματα προσφυγών μετά τις επαναληπτικές εκλογές στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο (ΑΕΔ) που θα δικαιώσει όσους επιλαχόντες βουλευτές προσφύγουν.
Η μη οριστικοποίηση του νέου αριθμού εδρών ανά εκλογική περιφέρεια βάσει των οριστικών στοιχείων της απογραφής εκτιμάται ότι θα ανοίξει ένα κύκλο προσφυγών από υποψήφιους βουλευτές, οι οποίοι θα θεωρήσουν πως θα εκλέγονταν εάν ίσχυε η νέα κατανομή.
Το γεγονός αυτό προκαλεί προβληματισμό στο υπουργείο Εσωτερικών που θα είναι υποχρεωμένο να χρησιμοποιήσει τα στοιχεία της απογραφής του 2001, παρά την πρόβλεψη ότι έναν χρόνο μετά τη διενέργεια απογραφής οι εκλογές πρέπει να γίνονται με τα αναθεωρημένα πληθυσμιακά στοιχεία.
Το άρθρο 54 του Συντάγματος αναφέρει ρητά πως “ο αριθμός των βουλευτών κάθε εκλογικής περιφέρειας ορίζεται με Προεδρικό Διάταγμα με βάση τον νόμιμο πληθυσμό της περιφέρειας που προκύπτει σύμφωνα με την τελευταία απογραφή. Τα αποτελέσματα της απογραφής θεωρείται ότι έχουν δημοσιευθεί με βάση τα στοιχεία της αρμόδιας υπηρεσίας μετά την πάροδο ενός έτους από την τελευταία ημέρα διεξαγωγής της”.
Σε κάθε περίπτωση οι ψηφοφόροι θα επιλέξουν κόμμα και όχι υποψήφιο (άρα χωρίς σταυρό προτίμησης). Το αν η σειρά στη λίστα των υποψηφίων βουλευτών των κομμάτων διαμορφωθεί με βάση τη σειρά προτίμησης των ψηφοφόρων στις εκλογές της 6ης Μαϊου και δεν υπάρξουν ανατροπές αυτό είναι ακόμη ένα στοιχείο που παραμένει άγνωστο.
Ο αρχηγός του κάθε κόμματος έχει το δικαίωμα να καταρτίσει τις λίστες των ψηφοδελτίων με τους υποψηφίους που επιθυμεί ακόμα και αν εκείνοι δεν εξελέγησαν στις εκλογές της 6ης Μαΐου και να θέσει εκτός ψηφοδελτίων βουλευτές οι οποίοι εξελέγησαν στην πρόσφατη εκλογική διαδικασία.
Πληροφορίες αναφέρουν μάλιστα ότι σε ό,τι αφορά το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ στα Δωδεκάνησα δεν θα πρέπει να αποκλείονται «εκπλήξεις».
Κυκλοφορεί συγκεκριμένα η φήμη ότι ενδέχεται να τεθεί επικεφαλής ο κ. Σάββας Καραγιάννης!
Το ΠΔ 152/1985 στο οποίο και ρητά παραπέμπει ο εκλογικός νόμος στο άρθρο 72 παρ 11 του ΠΔ 26/2012, προβλέπει ότι βουλευτές εκλέγονται οι πρώτοι κατά σειρά υποψήφιοι, της λίστας του ψηφοδελτίου όπως θα την καθορίσει το κόμμα ανά εκλογική περιφέρεια, και όχι οι πρώτοι σε σταυρούς προτίμησης, στην προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση.