Ποινή φυλάκισης 4 ετών μετατρέψιμη προς 5 ευρώ ημερησίως με ανασταλτικό ως προς την έφεση αποτέλεσμα επέβαλε χθες το απόγευμα το Τριμελές Εφετείο Δωδεκανήσου επί κακουργημάτων σε έναν πρώην υπάλληλο της εταιρίας «ΚΑΛΥΜΝΑ ΓΙΩΤΙΝΓΚ Ε.Π.Ε.», ο οποίος φέρεται να υπεξαίρεσε ποσό 418.456,24 ευρώ από την πώληση εισιτηρίων της πάλαι ποτέ κραταιάς Δωδεκανησιακής Ναυτιλιακής Εταιρείας “ΔΑΝΕ” και να επέστρεψε, προς αποφυγή της ποινικής του δίωξης, το ποσό των 239.829,49 ευρώ.
Το δικαστήριο δεν έκανε δεκτό τον ισχυρισμό του κατηγορούμενου και των συνηγόρων υπεράσπισής του κ.κ. Γρ. Μοράρη και Σ. Λυριστή ότι δεν υφίσταται οφειλή στην εταιρεία και ότι το κατηγορητήριο συντάχθηκε με βάση λογιστικές καταστάσεις της εγκαλούσας εταιρείας.
Σημειώνεται ότι για την προσωπικότητα του κατηγορούμενου κατέθεσε ως μάρτυρας υπεράσπισης ο δήμαρχος Καλύμνου κ. Δημ. Διακομιχάλης.
Το ιστορικό της υπόθεσης φέρεται να έχει συνοπτικά ως εξής:
Ο κατηγορούµενος προσλήφθηκε το έτος 1996 ως υπάλληλος της εταιρίας «ΚΑΛΥΜΝΑ ΓΙΩΤΙΝΓΚ Ε.Π.Ε.», προκειµένου να προσφέρει τις υπηρεσίες του ως πωλητής εισιτηρίων επιβατών και οχηµάτων στο διατηρούµενο από αυτή στο λιµένα της Καλύµνου εκδοτήριο εισιτηρίων της ακτοπλοϊκής εταιρίας ΔΑΝΕ, την κεντρική πρακτόρευση της οποίας στην Κάλυµνο είχε αναλάβει η εταιρία τον Φεβρουάριο του ίδιου έτους.
Επειδή καθ’ όλο το διάστηµα της εργασίας του δεν υπήρχε σύστηµα ηλεκτρονικού ελέγχου ταµείου, οργανωµένο σε δίκτυο (on line σύνδεση) µε την πρακτορευόµενη πλοιοκτήτρια εταιρία ΔΑΝΕ, ο έλεγχος των πωληθέντων εισιτηρίων από την εταιρία «ΚΑΛΥΜΝΑ ΓΙΩΤΙΝΓΚ Ε.Π.Ε.» µπορούσε να πραγµατοποιηθεί µόνο µε διασταύρωση των στοιχείων που προέκυπταν από τη σύγκριση των καταστάσεων που τηρούσε η ίδια σχετικά µε τα εκδοθέντα από αυτήν εισιτήρια και λογιστικών καταστάσεων (δηλωτικών) που απέστελλε η ΔΑΝΕ, στις οποίες αναφέρονταν τα πωληθέντα στην εταιρία εισιτήρια, οι οποίες, όµως, έφταναν στην τελευταία, µε καθυστέρηση τουλάχιστων τριών µηνών.
Από έλεγχο που πραγµατοποιήθηκε από κοινού µε την ΔΑΝΕ και την εταιρία «ΚΑΛΥΜΝΑ ΓΙΩΤΙΝΓΚ Ε.Π.Ε.», τον Ιούλιο του 2004, διαπιστώθηκε ότι η τελευταία παρουσίαζε για την περίοδο των ετών 2001, 2002 και 2003 ταµειακό έλλειµµα ύψους άνω των 300.000 ευρώ το οποίο προερχόταν αποκλειστικά από την έκδοση εισιτηρίων.
Κατόπιν πιέσεων των εκπροσώπων της εταιρίας και απειλών τους περί προσφυγής στην δικαιοσύνη, ο κατηγορούμενος κατέβαλε σ’ αυτούς τµηµατικά 239.829,49 ευρώ.
Τον Οκτώβριο 2008 ολοκληρώθηκε ο έλεγχος στο ταµείο της εταιρίας «ΚΑΛΥΜΝΑ ΓΙΩΤΙΝΓΚ Ε.Π.Ε.», που αφορούσε στα έτη από το 1999 µέχρι και το 2004. Ο εν λόγω έλεγχος κατέδειξε ότι ο κατηγορούµενος εξέδωσε εν αγνοία της εταιρίας «ΚΑΛΥΜΝΑ ΓΙΩΤΙΝΓΚ Ε.Π.Ε.» 14.607 εισιτήρια ΔΑΝΕ (ποσοστό 7,88% επί 185.350 συνολικά εκδοθέντων από το πρακτορείο της εταιρίας στην πενταετία 8/1999 έως 6/2004), το δε ποσό που παρανόµως ιδιοποιήθηκε ανέρχονταν στο ποσό των 418.456.24 ευρώ.
https://www.dimokratiki.gr/arxeio/pini-filakisis-4-eton-gia-tin-apati-sti-kalimna-giotigk/













