Δυσοίωνο φαντάζει πλέον το μέλλον της ΑΣΤΕΡ, αφού και σε αυτή την περίπτωση, η κρίση επέδρασε αρνητικά. Το κονδύλια για τη λειτουργία της σχολής μειώθηκαν δραματικά, ενώ το εκπαιδευτικό προσωπικό δεν επαρκεί για την κάλυψη των αναγκών. Η λειτουργία της σχολής ξεκίνησε μόνο με πέντε καθηγητές και με υποσχέσεις για την λειτουργία του Οικοτροφείου. Εξαιτίας της κατάστασης αυτής ήδη 20 σπουδαστές δεν ήρθαν στη Ρόδο, γιατί δεν έχουν χρήματα, για να καλύψουν τις δαπάνες της διαμονής και της σίτισής τους.
Σε συνέντευξή του στη «δ» ο διευθυντής της ΑΣΤΕΡ κ. Αθανάσιος Στάμος κάνει έκκληση στους τοπικούς φορείς να στηρίξουν την σχολή και να μην την αφήσουν να κλείσει γιατί είναι το στήριγμα του τουρισμού μας.
«Δεν είμαι αισιόδοξος. Θα είναι ολέθριο αν αυτές οι σχολές που τις ζω 35 χρόνια και έχουν προσφέρει τόσα για την τουριστική ανάπτυξη της Ρόδου, αφεθούν στην τύχη τους. Δεν τους αξίζει, κάποιο κακό τέλος. Μιλώ με πόνο ψυχής. Η ΑΣΤΕΡ μπορεί να αναπτυχθεί», δηλώνει ο κ. Στάμου.
Ξεκαθαρίζει δε ότι δεν επιδιώκεται η συγκέντρωση χρημάτων αλλά η συστράτευση των φορέων του νησιού, για τη σωτηρία της σχολής.
«Εμείς θέλουμε στήριξη. Δεν ζητούμε χρήματα, να συστρατευθούν μαζί μας και να βοηθήσουν ώστε αυτή η σχολή, να συνεχίσει να λειτουργεί όπως της αρμόζει», τονίζει ο κ. Στάμου.
Η συνέντευξη του διευθυντή της ΑΣΤΕΡ, αναλυτικά:
• Έχει ξεκινήσει να λειτουργεί και πάλι στη Ρόδο η ΑΣΤΕΡ;
Ναι, ξεκινήσαμε να λειτουργούμε, εδώ και τέσσερις ημέρες. Η φετινή χρονιά θεωρώ ότι είναι η δυσκολότερη, από όσες έχουν περάσει μέχρι τώρα. Ξεκινήσαμε με μεγάλες προσπάθειες και την συμβολή του υπάρχοντος εκπαιδευτικού προσωπικού, διότι το σχολικό έτος θα πρέπει να περιλαμβάνει και το 2011 και όχι μόνο το 2012. Καλέσαμε σε συνεννόηση με την διοίκηση, τους σπουδαστές να έρθουν. Γίνονται μόνο τα τεχνικά μαθήματα και κάποια του επιστημονικού τομέα, που μας επιτρέπουν να τα διδάξουμε.
• Το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού δεν έχει λυθεί δηλαδή;
Κοιτάξτε, τα προηγούμενα χρόνια στις τουριστικές σχολές απασχολούνταν 800 άτομα. Τα άτομα αυτά μειώθηκαν, πέρσι με τις περικοπές στα 580. Φέτος φθάσαμε στα 260. Με τέτοια μείωση, δεν είναι δυνατόν να λειτουργήσει η σχολή σε πλήρη ανάπτυξη. Ίσως είχαμε περισσότερο προσωπικό, από ό,τι έπρεπε. Μπορούσαν να γίνουν κάποιες περικοπές, αλλά όχι σε αυτό το βαθμό.
• Πόσοι είναι οι εκπαιδευτικοί που υπηρετούν στην σχολή της Ρόδου; Ανανεώθηκαν οι συμβάσεις τους;
Στη Ρόδο υπάρχουν πέντε καθηγητές και εγώ έξι. Είχαν προσληφθεί με διαγωνισμό. Προχθές προχώρησε η διαδικασία για να μονιμοποιηθούν. Για να λειτουργήσει σε πλήρη ανάπτυξη η σχολή χρειάζονται τουλάχιστον άλλα 15 άτομα που θα προσληφθούν με σύμβαση ορισμένου χρόνου για τα γνωστικά αντικείμενα που έχει το πρόγραμμα.
• Πώς θα καταφέρουν οι πέντε καθηγητές να καλύψουν τα γνωστικά αντικείμενα;
Κάναμε μια προσπάθεια να δώσουμε έμφαση στα τεχνικά μαθήματα ώστε να προχωρήσουμε πολύ την ύλη. Με το που θα έρθουν οι καθηγητές ευελπιστούμε μετά τις γιορτές, να τους δώσουμε περισσότερες ώρες για να κάνουν τα μαθήματα του επιστημονικού πεδίου, προκειμένου να καλυφθούν τα όποια κενά. Είναι πιθανό να αυξηθεί λίγο περισσότερο το διδακτικό έτος.
• Στην περίπτωση που καθυστερήσει η έλευση των καθηγητών τι θα γίνει;
Δεν θέλω να πιστέψω, ότι θα γίνει κάτι τέτοιο. Θα είναι ολέθριο για μια σχολή και για έναν οργανισμό που είναι ο μοναδικός με αντικείμενό του την τουριστική εκπαίδευση στη χώρα. Δεν μπορεί να λέμε ότι ο τουρισμός είναι μονόδρομος στη χώρα και αυτή τη στιγμή ο ΟΤΕΚ, που είναι ο αιμοδότης των ξενοδοχείων να υπολειτουργεί, σε αυτό το βαθμό. Ευθύνες, δεν θα επιρρίψω σε κανέναν. Η διοίκηση προσπάθησε. Το θέμα είχε ξεκινήσει πριν αναλάβει ο κ. Σορωνιάτης τα καθήκοντά του. Φθάσαμε στον Δεκέμβριο και δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση.
• Ποιος ευθύνεται όμως που έφθασε η κατάσταση σε αυτό το σημείο;
Θεωρώ, ότι είναι θέμα πολιτικής βούλησης . Είχα επαφές με τον κ. Γιώργο Νικητιάδη. Δεν μπορώ να πω ότι δεν ενέσκηψε στο θέμα αυτό. Μου είπε ότι καταβάλλονται προσπάθειες. Ίσως δεν μπόρεσε να προχωρήσει πιο γρήγορα τα πράγματα. Από την άλλη πλευρά, έχουμε ένα ιδιόμορφο οργανισμό που περιλαμβάνει τη λειτουργία των οικοτροφείων, που είναι αρκετά δαπανηρά. Όμως αυτή είναι και η διαφορά με τους άλλους οργανισμούς. Αν και το Hotel Management, φθάσει να γίνεται σε θεωρητικό επίπεδο, θα έχουμε αποτύχει.
• Τι έχει συμβεί με τη λειτουργία του Οικοτροφείου; Έκλεισε οριστικά;
Κάποιοι κολλάνε στο όνομα. Δεν θα το κάνω αυτό. Θα εμμείνω στην ουσία. Δεν με απασχολεί αν θα λέγεται Οικοτροφείο ή Εστία. Το ζήτημα είναι ο τρόπος λειτουργίας του. Γιατί ο σπουδαστής με τη λέξη εστία, θεωρεί ότι θα είναι ανεξέλεγκτος. Καταλαβαίνετε, τι θα γίνει σε μια σχολή σαν αυτή. Εστία μπορεί να υπήρχε αν ήταν ένα κτήριο αυτοτελές, σε κάποιο άλλο χώρο. Πρέπει να υπάρξει ένας κανονισμός με διατάξεις. Δεν μπορεί τα δωμάτια, να μην ελέγχονται. Για μας η λειτουργία της δομής αυτής, εξυπηρετεί και εκπαιδευτικούς σκοπούς. Λέγεται ότι υπάρχει στρατιωτική πειθαρχία. Θεωρώ ότι αυτό δεν έβλαψε ποτέ. Αυτή είναι η διαφορά μας με τα υπόλοιπα ΤΕΙ. Αυτά διδάσκουν τουρισμό. Εμείς, διοίκηση ξενοδοχειακών επιχειρήσεων. Είναι μεγάλη η διαφορά. Όμως ο κόσμος δεν τα έχει κατανοήσει αυτά και πιστεύει ότι όλα είναι εύκολα.
• Θα λειτουργήσει τελικά το οικοτροφείο φέτος;
Το οικοτροφείο θα λειτουργήσει. Προσφάτως που είχα δει τον υφυπουργό Τουρισμού κ. Αλιβιζάτο, μου είπε πως τάσσεται υπέρ του οικοτροφείου δηλαδή του παλιού προγράμματος της σχολής. Μου ανέφερε πως σκέψη τους είναι, η βελτίωση της δομής και όχι η κατάργησή της. Απαιτείται να εκδοθεί μια διυπουργική απόφαση. Εγώ ετοιμάζω τον κανονισμό λειτουργίας. Θα πρέπει σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να λειτουργήσει. Κάναμε μια μεγάλη προσπάθεια, να εξασφαλίσουμε καταλύματα για τους σπουδαστές. Πετύχαμε να κλείσουμε δωμάτια σε ξενοδοχεία σε πολύ προσιτές τιμές. Όμως υπήρξαν οικογένειες, που μας ειδοποίησαν πως δεν μπορούν να πληρώνουν για τη διαμονή και την διατροφή των παιδιών. Υπολογίζω ότι 20 σπουδαστές, δεν έχουν έρθει ακόμη στη Ρόδο για το λόγο αυτό. Δεν αντέχουν το κόστος. Η Ρόδος είναι ακριβή πόλη. Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να λειτουργήσει η δομή αυτή. Έστω και με κουτσουρεμένο προϋπολογισμό, θα τα βγάλουμε πέρα. Έχουμε μάθει στα δύσκολα.
• Πόσα κονδύλια έχουν διατεθεί για τη σχολή; Επαρκούν;
Υπάρχει μείωση των κονδυλίων για τη λειτουργία της σχολής. Όμως ο καλός ο καπετάνιος φαίνεται στη φουρτούνα. Πιστεύω ότι θα τα βγάλουμε πέρα.
• Θα καταφέρετε δηλαδή να καλύψετε τις ανάγκες των μαθημάτων, της σίτισης και της στέγασης;
Οπωσδήποτε το Οικοτροφείο δεν θα είναι όπως παλιά. Θα λειτουργεί από Δευτέρα έως Παρασκευή. Θα παρέχουμε στους σπουδαστές μεσημεριανό φαγητό και πρωινό για να λειτουργούν και τα εργαστήρια. Θα βολευτούν όλα αυτά. Θα πρέπει να καταλάβουν ότι αργήσαμε πολύ.
• Πόσο αισιόδοξος είστε για το μέλλον της ΑΣΤΕΡ;
Δεν είμαι αισιόδοξος. Θα είναι ολέθριο πάντως αν αυτές οι σχολές, που τις ζω 35 χρόνια και έχουν προσφέρει τόσα για την τουριστική ανάπτυξη της Ρόδου, αφεθούν στην τύχη τους. Δεν τους αξίζει, κάποιο κακό τέλος. Μιλώ με πόνο ψυχής. Θα μπορούσα να είχα φύγει. Όμως κρατώ δύο σχολές, την ΕΠΑΣ και την ΑΣΤΕΡ. Η σχολή μπορεί να αναπτυχθεί. Υπάρχουν εδώ και χρόνια εισηγήσεις για τη λειτουργία ενός ξενόγλωσσου τμήματος αφού υπάρχει τόσο ενδιαφέρον. Υπάρχει η διάθεση, η τεχνογνωσία και η δύναμη. Ας τα αξιοποιήσουν.
• Υποστηρίχθηκε η ΑΣΤΕΡ από τους τοπικούς παράγοντες;
Κοιτάξτε, οι τοπικοί παράγοντες, στο μέτρο των δυνατοτήτων τους βοήθησαν. Ακόμη και ο εξοπλισμός και ο ρουχισμός μας είναι προσφορές των ξενοδοχείων που στηρίζουν την ΑΣΤΕΡ. Αγαπούν τη σχολή και την βοηθούν. Όμως, δεν μπορεί ο ιδιώτης, να υποκαταστήσει το κράτος. Γιατί οι σχολές της Ελβετίας να λειτουργούν τέλεια; Με τα ίδια πρότυπα ξεκινήσαμε και εμείς. Μετά από τόσα χρόνια φθάσαμε στο σημείο, να λέμε αν θα πρέπει να λειτουργήσει η ΑΣΤΕΡ. Αν κλείσει αυτή η σχολή είναι ίσως γιατί οι Ροδίτες δεν είμαστε μαχητικοί. Χάσαμε τόσες δομές. Η μόνη που λειτουργεί ανελλιπώς από το 1956 είναι η ΑΣΤΕΡ. Την ίδρυσαν διορατικοί άνθρωποι που είδαν πως ο τουρισμός είναι το μέλλον αυτού του νησιού.
• Πόσοι είναι οι σπουδαστές που θα φοιτήσουν φέτος στη σχολή;Φέτος είχαμε αυξημένο αριθμό σπουδαστών. Το υπουργείο Παιδείας μας ενέκρινε 90 και έχουν εγγραφεί 87 άτομα. Φέτος έχουμε και επτά για κατακτήτριες εξετάσεις δηλαδή αποφοίτους άλλων σχολών που θέλουν να ακολουθήσουν το τουριστικό επάγγελμα. Και εμείς ,μοιρολατρούμε για το προσωπικό και τα κονδύλια.
• Πως εξελίσσεται ο τουρισμός του νησιού μας;
Ο τουρισμός είναι ένα κεφάλαιο. Η Ρόδος, δεν πρόκειται να το χάσει ποτέ. Αυτό θα το καταλάβετε από τις επενδύσεις που γίνονται συνεχώς. Οι επιχειρηματίες γνωρίζουν την αγορά. Υπάρχει κρίση στην Ευρώπη. Παρόλα αυτά σημειώθηκε αύξηση των αφίξεων στο νησί μας. Καταβάλλονται προσπάθειες και από τους ξενοδόχους. Δείτε όμως την πόλη, που είναι σε κακή κατάσταση, την εθνική οδό Ρόδου- Λίνδου, τα σκουπίδια στους δρόμους. Δεν της άξιζε της Ρόδου μια τέτοια κατάσταση.
• Εχει στηριχθεί από το Δήμο ο τουρισμός μέχρι τώρα;
Αν κάθε δήμαρχος υλοποιούσε ένα έργο στη διάρκεια της θητείας του τώρα δεν θα είχαμε ανάγκη. Δεν μπορεί να καταπιανόμαστε με πολλά πράγματα ταυτόχρονα. Δουλεύοντας τόσα χρόνια στα κοινά θεωρώ, ότι υπάρχει δυνατότητα η πόλη και το νησί, να βελτιωθούν. Όλα καταρρέουν. Ακόμη και η όψη της σχολής καταρρέει σιγά σιγά. Στο κτήριο έχουν γίνει ελάχιστες παρεμβάσεις. Μου υποσχέθηκε ο περιφερειάρχης, ότι θα εντάξει σε κάποιο πρόγραμμα την μελέτη για τις επισκευές, αλλά το θέμα κόλλησε. Εσωτερικά το κτήριο έχει να βαφτεί 10 χρόνια. Όμως χάρη στο σκληρό εκπαιδευτικό πρόγραμμα και τις προσπάθειες μας δεν φαίνεται τίποτε.
• Το τουριστικό προϊόν του νησιού μας χρειάζεται ανανέωση;
Βεβαίως. Τώρα πια ξεκίνησαν και νέες μορφές τουρισμού. Η Ρόδος έχει όλα τα εχέγγυα. Οποιαδήποτε μορφή τουρισμού, θα μπορούσε να τύχει εφαρμογής στο νησί μας. Στη Νότια Ρόδο, στον ¶γιο Παύλο, θα μπορούσε να αναπτυχθεί ο αγροτουρισμός. Πρέπει να ξεφύγουμε. Ο δημόσιος τομέας, καταρρέει, έχει τελειώσει. Να αξιοποιήσουμε όσα έχουμε. Διαθέτουμε ένα ωραίο νησί. Να το αξιοποιήσουμε. Δεν είναι δυνατό να μην έχουμε μια μαρίνα και το Γκολφ να είναι στην ίδια κατάσταση. Δεν κάναμε τίποτε. Όταν τα λέμε όμως αυτά μας αποκαλούν… γραφικούς.
• Αναφερθήκατε στα νέα ξενοδοχεία που δημιουργούνται. Αυτό χρειάζεται η Ρόδος ή αναβάθμιση των υπαρχόντων μονάδων;
Αν ήμουν υπεύθυνος στο υπουργείο Τουρισμού, ίσως να αποφάσιζα να χαρακτηρισθεί η Ρόδος κορεσμένη περιοχή. Δεν αναφέρεται κανείς στο γεγονός, ότι η πόλη δεν διαθέτει ξενοδοχεία πλην ελάχιστων εξαιρέσεων. Κάποτε εδώ ήταν η καρδιά, του τουρισμού . Λειτουργούσαν τόσα ξενοδοχεία και έκλεισαν. Η Ρόδος ξεκίνησε με τα μικρά καταλύματα. Αυτά έχουν εκλείψει. Χρειάζεται να δημιουργηθούν μικρά ξενοδοχεία -μπουτίκ. Επίσης τα ξενοδοχεία στην πόλη μπορεί να λειτουργούν και το χειμώνα γιατί δεν έχουν μεγάλο κόστος.
• Μπορεί να περπατήσει η προσπάθεια για την επιμήκυνση της σεζόν;
Πιστεύω ότι η επιμήκυνση μπορεί να επιτευχθεί Οι πελάτες όμως πρέπει να βρουν την Μεσαιωνική Πόλη ζωντανή και άλλες υποδομές. Δεν μπορεί να φοβούνται να περπατήσουν το βράδυ, γιατί δεν υπάρχει φωτισμός. Να είναι ανοικτά έστω και με κίνητρα τα καταστήματα. Μπορεί οι υπάλληλοι να παίρνουν επίδομα εργασίας και όχι ανεργίας. Θα μπορούσαν να κάνουν και εκδηλώσεις. Να βρούμε τρόπους να αναπτυχθεί ο τουρισμός και να επιμηκυνθεί η σεζόν.
• Οι αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους βοηθούν ένα προορισμό;
Βεβαίως και βοηθούν. Σας αναφέρω το παράδειγμα της Ryanair που συνέβαλε στην αύξηση των αφίξεων από την Ιταλία. Η Ρόδος είναι ένας μακρινός προορισμός σε σχέση με την Ευρώπη. Αν υπάρχει μια εταιρεία χαμηλού κόστους, ξενοδοχεία μικρά στην πόλη και διάφορες εκδηλώσεις θα έχουμε τουρίστες. Έρχονται Χριστούγεννα και δεν έχει γίνει τίποτε. Δεν μπορεί να έρθει το χρήμα ουρανοκατέβατο. Πρέπει να γίνουν επενδύσεις. Δεν μπορεί να περιμένουμε, μέσα σε 4 μήνες που διαρκεί η σεζον ότι θα συγκεντρώσουμε τα έσοδα του έτους.
• Για το θαλάσσιο τουρισμό αισιοδοξείτε;
Αν υπήρχε ένα πλοίο που θα συνέδεε τη Ρόδο με τη Βόρεια Ελλάδα, πιστεύω ότι θα είχαμε μαθητικό τουρισμό. Ο θαλάσσιος τουρισμός, πάει καλύτερα. Όμως η Μεσαιωνική Πόλη είναι ζωντανή μόνο όταν έρχονται κρουζιερόπλοια. Επιπλέον θα πρέπει να πάψει να θυμίζει γύφτικο παζάρι. Σε καμία χώρα της ΕΕ δεν τα βλέπεις αυτά. Οι εποχές άλλαξαν. Αν δεν σεβαστούμε τον τόπο μας δεν θα το κάνει κανείς άλλος.
• Ποια είναι τα ζητούμενα της ΑΣΤΕΡ από τη νέα διοίκηση του ΕΒΕΔ;
Πιστεύουμε ότι όπως η ΕΞΡ έτσι και το ΕΒΕΔ, θα σκύψει στα προβλήματα μας. Θα στείλουμε και επιστολή να τους θέσουμε κάποια θέματα. Εμείς θέλουμε στήριξη. Δεν ζητούμε χρήματα, να συστρατεθουν μαζί μας και να βοηθήσουν ώστε αυτή η σχολή να συνεχίσει να λειτουργεί όπως της αρμόζει.
https://www.dimokratiki.gr/arxeio/na-sistratefthoun-i-foris-gia-ti-sotiria-tis-aster/







