«Η επιχειρηματικότητα πρέπει να οδηγηθεί στην ανάπτυξη»

Από: 1 λεπτό ανάγνωση

Με το σύνθημα “η Δωδεκάνησος δεν μπορεί  να περιμένει άλλο” μετέχει στις εκλογές για την ανάδειξη νέας διοίκησης στο Εμπορικό  Επιμελητήριο,  ο γνωστός επιχειρηματίας κ. Κάλλιστος Διακογεωργίου.  Σε συνέντευξη του στη “δ” ο κ.  Κάλλιστος Διακογεωργίου, που έχει ασχοληθεί επί σειρά ετών με την αυτοδιοικηση και τον αθλητισμό, δηλώνει μεταξύ άλλων, πως σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, κανείς δεν πρέπει να μείνει αμέτοχος στην προσπάθεια να οδηγηθεί η  επιχειρηματικότητα στην  ανάπτυξη.
«Όλοι οι τομείς της παραγωγικής δραστηριότητας έχουν ανάγκη την προσοχή μας και τη σκληρή δουλειά. Έμφαση θα δώσω σε όλα τα επαγγέλματα, ιδιαίτερα σε αυτά της μεταποίησης, που είναι πάρα πολλά και πρέπει να ακουστεί η φωνή τους», δηλώνει ο κ. Διακογεωργίου.
Ο κ. Διακογεωργίου υπογραμμίζει ακόμη ότι η  διοίκηση του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου, πρέπει να ασχολείται και με τα θέματα ανάπτυξης τομέων, όπως το εμπόριο, ο τουρισμός, αλλά και τα καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρηματίες, τα οποία είναι πολλά στις μέρες μας.
«Το περιβάλλον αλλάζει απρόβλεπτα και χρειάζεται εγρήγορση για να διατηρηθούμε ανταγωνιστικοί και να αντιμετωπίσουμε τις απειλές που προκύπτουν», τονίζει.
Η συνέντευξη του κ. Κάλλιστου Διακογεωργίου, αναλυτικά:
Ήσασταν  πολλά χρόνια στην τοπική αυτοδιοίκηση και με επιτυχία αναλάβατε θέσεις ευθύνης. Τι είναι αυτό που σας οδήγησε στην απόφαση να συμμετέχετε πάλι σε εκλογές, αυτή τη φορά στο Επιμελητήριο Δωδεκανήσου; Σε ποιους τομείς επιθυμείτε  να προσφέρετε με την εμπειρία και τη γνώση σας;
Η εμπειρία μου από την τοπική αυτοδιοίκηση είναι προστιθέμενη αξία στην πρόθεσή μου να προσφέρω στον τόπο μου. Σ¶ αυτούς τους δύσκολους καιρούς, κανείς δεν πρέπει να μείνει αμέτοχος στην προσπάθεια να οδηγήσουμε την επιχειρηματικότητα σε ανάπτυξη. Όλοι οι τομείς της παραγωγικής δραστηριότητας έχουν ανάγκη την προσοχή μας και σκληρή δουλειά. Έμφαση θα δώσω σε όλα τα επαγγέλματα, ιδιαίτερα σε αυτά της μεταποίησης που είναι πάρα πολλά και πρέπει να ακουστεί η φωνή τους. Με την εμπειρία μου θα βοηθήσω στην αναβάθμιση του οικοδομικού κλάδου και όλων των επαγγελματιών που υπάγονται σε αυτόν, μια και χωρίς την οικοδομή, η οικονομία μας είναι καταδικασμένη στον μαρασμό. Επίσης, στην προσπάθεια των τοπικών φορέων και της αυτοδιοίκησης να δημιουργήσουν αθλητικές υποδομές και εγκαταστάσεις θα είμαι παρών στην πρώτη γραμμή, γιατί τα νιάτα αυτού του τόπου έχουν δυνατότητες και προοπτική, αλλά και το αυτονόητο δικαίωμα να αθλούνται σε χώρους που τους αρμόζει·
Ποια είναι τα άμεσα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπίσει η νέα διοίκηση που θα προκύψει από τις εκλογές του επιμελητηρίου;
Ό,τι εμποδίζει και φρενάρει την ανάπτυξη της οικονομίας είναι απέναντί μας. Το κράτος με την απίστευτη γραφειοκρατία σε όλα τα επίπεδα, αποθαρρύνει επενδυτές και καταστρέφει επιχειρήσεις. Το επιμελητήριο μπορεί να αναλάβει εκστρατεία στην διευκόλυνση των διαδικασιών που αφορούν τους επιχειρηματίες. Η απειλή που αιωρείται πάνω από το Αιγαίο και αφορά τους χαμηλούς συντελεστές ΦΠΑ είναι λόγος ξεσηκωμού και συνένωσης δυνάμεων. Η έλλειψη ρευστότητας στην αγορά είναι ένα μεγάλο πρόβλημα και εν όψει του χειμώνα που ακολουθεί. Η ανάπτυξη είναι μονόδρομος, η στήριξη του τουριστικού τομέα απαιτεί συνέργειες με τους τοπικούς φορείς και την ΕΞΡ και το επιμελητήριο θα είναι καλοπροαίρετος συνομιλητής και συνεργάτης για τους στόχους που θα θέσουμε. Η λειτουργία του θεσμού με αναβαθμισμένο ρόλο που θα δώσει λύσεις στα προβλήματα των επιχειρηματιών και θα ανοίξει χωρίς διακρίσεις σε όλους τις πόρτες για συμβουλευτική και καθοδήγηση είναι θέμα για το οποίο πρέπει να πείσουμε τα δυστακτικά μέλη μας. Το πιο σημαντικό σήμερα είναι να επικοινωνήσουμε με τα μέλη μας. Η προετοιμασία των εκλογών μου έδωσε την ευκαιρία να δω την έλλειψη επικοινωνίας με τα μέλη και την πρακτική αδυναμία, καθ¶ όσον δεν υπάρχουν στοιχεία τηλεφωνικής και ηλεκτρονικής επικοινωνίας. 
Πως κρίνετε την μέχρι τώρα πορεία της διοίκησης του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου; Έχει στηριχθεί η επιχειρηματικότητα;
Η διοίκηση του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου, πρέπει να ασχολείται με τα θέματα ανάπτυξης τομέων όπως το εμπόριο, ο τουρισμός, τις διεκδικήσεις  όπως οι χαμηλοί συντελεστές ΦΠΑ αλλά και τα καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρηματίες, τα οποία είναι πολλά στις μέρες μας. Το περιβάλλον αλλάζει απρόβλεπτα και χρειάζεται εγρήγορση για να διατηρηθούμε ανταγωνιστικοί και να αντιμετωπίσουμε τις απειλές που προκύπτουν.
Η Επιμελητηριακή Ενότητα, με αρχηγό τον κ.Μιχάλη Κάρρα που ήταν έως τώρα στην αντιπολίτευση του Επιμελητηρίου, γνωρίζει πολύ καλά τα θέματα που θα απασχολήσουν το Επιμελητήριο την επόμενη ημέρα. Τα μέτρα που εξαγγείλαμε και η στρατηγική που προτείνουμε είναι μονόδρομος για ανταγωνιστική επιχειρηματικότητα με σύγχρονο πρόσωπο.

Έχει σταθεί κοντά στους νέους επιχειρηματίες το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου και τι θα κάνει η δική σας παράταξη για αυτό;
Οι νέοι επιχειρηματίες παλεύουν μόνοι τους, σε πολύ δύσκολες εποχές και βασίζονται στη γνώση τους και την εμπειρία της προηγούμενης γεννιάς, στην οικογένειά τους συνήθως. Το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου πρέπει να δώσει ολοκληρωμένη πρόταση στήριξης, προς τα νέα μέλη και κατευθύνσεις για την επένδυση των νέων επιχειρηματιών.
Ο Μιχάλης Κάρρας, για τη λειτουργία του Επιμελητηρίου, ανακοίνωσε  τα μέτρα που θα εφαρμόσει η παράταξή μας για να στηρίξει και να ενθαρρύνει τους νέους επιχειρηματίες:
Τα πρωτοεμφανιζόμενα μέλη θα απαλλαγούν από την καταβολή της πρώτης συνδρομής συμβολικά ως έμπρακτη στήριξη στις νέες επιχειρήσεις.
Θα λειτουργήσει ενισχυμένο desk με υποστήριξη στην επιχειρηματικότητα και ιδιαίτερα στους νέους. Έτσι θα μειώσουν το ρίσκο της επένδυσης και την ανασφάλειά τους ενώ θα ενημερωθούν για όσα ισχύουν στο χώρο. Οι νέοι επιχειρηματίες από την αρχή θα ενισχυθούν για να αναπτύξουν καινοτομία και εξωστρέφεια. Για το σκοπό αυτό θα συμμετέχουν σε πιστοποιήσεις με διεθνώς αναγνωρισμένα σήματα. Το σημαντικότερο, οι νέοι επιχειρηματίες θα ενθαρρύνονται να κοινοποιούν στο επιμελητήριο τα επιτεύγματά τους και θα προβάλονται γι¶ αυτό. Αναγγείλαμε τη θέσπιση ετήσιων βραβείων καινοτομίας και πράσινης επιχειρηματικότητας για την ανάπτυξη σε δυνατές βάσεις σύμφωνα με τις διεθνείς τάσεις ανάπτυξης.
Ποιό είναι το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της παράταξής σας έναντι των υπολοίπων υποψηφίων;
Είμαστε παράταξη που διεκδικούμε την ηγεσία του επιμελητηρίου με υποψήφιο πρόεδρο την Μιχάλη Κάρρα που ήταν έως τώρα στην αντιπολίτευση. Δεν συμμετέχουμε στην κατάσταση που παρατηρούμε σήμερα στο επιμελητήριο  αλλά αντίθετα δεσμευόμαστε να εργαστούμε σκληρά για να την αλλάξουμε. Τα μέλη της «ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ» είμαστε από διαφορετικούς χώρους, έχουμε πολλούς νέους, με καθαρή σκέψη, γνώση και εξειδίκευση σε πολλά θέματα, εμπειρία από τα πεδία του καθενός και μας ενώνει η πίστη για τον αγώνα της ανάπτυξης της ανταγωνιστικότητας για τα Δωδεκάνησα.
Θέση της παράταξής σας είναι η διατήρηση του Δημοτικού Φόρου.  Μπορούν όμως οι επιχειρηματίες να συνεχίσουν να πληρώνουν φόρους;
Η θέση μας είναι ξεκάθαρη, θέλουμε να αλλάξει το ισχύον σύστημα γιατί δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των επιχειρηματιών για ανάπτυξη, δεν έχουν λόγο στη διανομή και την επένδυση των εσόδων και το κυριότερο, είναι γενονός ότι υπάρχουν αδικίες στο σύστημα επιβολής και είσπραξης του Δημοτικού Φόρου.
Για όσο λοιπόν υφίσταται ο ΔΗ.ΦΟ.ΔΩ., επιδιώκουμε τη μείωση των προσαυξήσεων, τη συμμετοχή όλων των παραγωγικών τάξεων στο σχεδιασμό αλλά και την υλοποίηση των επενδύσεων από τα έσοδα του ο ΔΗ.ΦΟ.ΔΩ., με γνώμονα πάντα την ανάπτυξη και την ανταποδοτικότητα.
Έχετε ασχοληθεί επί σειρά ετών με τον αθλητισμό. Πώς μπορεί να στηρίξει  το ΕΒΕΔ την προώθηση αθλητικών δράσεων;
Το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου, δεν είναι παθητικός συμβουλευτικός μηχανισμός. Έχει ενέργεια και δύναμη που παίρνει από τα χιλιάδες μέλη του, επιχειρηματίες, που αγωνίζονται και συμμετέχουν στην ανάπτυξη κάθε τομέα. Ο αθλητισμός έχει πρωτεύοντα ρόλο στην παράταξή μας. Μπορεί να υποστηριχθεί στα θέματα υποδομών με μελέτες, τεκμηρίωση, διεκδίκηση. Από την μία η χορηγία που προέρχεται από την επιχειρηματικότητα ενθαρρύνει τις επιδόσεις νέων αθλητών και ομάδων, από την άλλη μεγάλες διοργανώσεις με διεθνή προβολή μπορούν να ξαναγυρίσουν στη Ρόδο, όπως beach volley, ποδήλατο στην Κω, windsurfing στο Πρασονήσι, αναρρίχηση στην Κάλυμνο, Μαραθώνιος, μηχανοκίνητο, αυτοκινητοδρόμιο στη Νότια Ρόδο, κολυμβητήριο κλπ και τέλος ο αθλητικός τουρισμός που μπορεί να συμβάλλει στην επέκταση της τουριστικής περιόδου και να δώσει οικονομική ενίσχυση στον τόπο σε νεκρούς μήνες.
Το Επιμελητήριο μπορεί να αναπτύξει τον μηχανισμό υποστήριξης των ανωτέρω, την εξωστρέφεια των διοργανώσεων και την προβολή μέσω διεθνών δικτύων με στόχο την καθιέρωση των αθλητικών γεγονότων. 
Έχετε μεγάλη εμπειρία στα θέματα της οικοδομής, ο κλάδος πλήττεται πιο πολύ από κάθε άλλον. Πως μπορεί το επιμελητήριο να βοηθήσει με τις παρεμβάσεις του στον τομέα αυτό;

Η οικοδομή είναι νευραλγικός τομέας της οικονομίας. Απασχολεί πολλές κατηγορίες επαγγελμάτων όπως αρχιτέκτονες, μηχανικούς, ηλεκτρολόγους, υδραυλικούς, χτιστάδες, χωματουργικά, μπετά, πρώτη ύλη, σκαπτικά, απαιτεί κουφώματα, αλουμίνια κλπ. Επί πλέον δε, άλλες κατηγορίες όπως δικηγόροι, συμβολαιογράφοι κ.α. Όλα αυτά έχουν να κάνουν με το κράτος, συνεισφέρουν οικονομικά με το ΦΠΑ, τον φόρο μεταβίβασης, την απασχόληση. Στα νησιά μας επιβαρύνονται τα ανωτέρω από το υψηλό κόστος μεταφοράς και παρά την τουριστική αύξηση, η κρίση που αντιμετωπίζουμε έχει πλήξει τις παραπάνω κατηγορίες επαγγελματιών και έχει ανεβάσει ψηλά την ανεργία.
Η διεκδίκηση κινήτρων για την οικοδομή είναι συνολική και ζωτική για την επανακίνηση του κλάδου. Χρειαζόμαστε προϋποθέσεις και διευκολύνσεις για το αγοραστικό κοινό. Ο κόσμος έχει τρομοκρατηθεί, θέλει να γνωρίζει τους νόμους, τα φορολογικά θέματα, τις απαιτήσεις των τραπεζών και κίνητρα όπως:
• ΦΠΑ – οι νέες άδειες να έχουν μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ αν δεν έχουν απαλλαγή φόρου πρώτης κατοικίας.
• Το πόθεν έσχες στην αγορά κατοικίας
• Οι τράπεζες να ανοίξουν στους καλούς πελάτες, κλπ
Στην παράταξή μας θα αγωνιστούμε να οδηγήσουμε τα Δωδεκάνησα σε ανάπτυξη της ανταγωνιστικότητας με όραμα και πολλή δουλειά με την εμπειρία που διαθέτουμε, τη γνώση και τη συνεργασία όλων των μελών του επιμελητηρίου.
Η  παράταξη «Ανάπτυξη Τώρα» έχει κάνει  λόγο για εμπλοκή συγκεκριμένου κομματικού φορέα στις εκλογές υπέρ του δικού σας συνδιασμού καθώς και πιέσεις σε ό,τι αφορά την συγκρότηση του ψηφοδελτίου της. Τι απαντάτε;
¶λλα ακούσματα έχουμε εμείς! Η πορεία μας στην προεκλογική εκστρατεία αποδεικνύει κάθε ημέρα ότι η «Επιμελητηριακή Ενότητα» είναι ανεξάρτητη κίνηση επιχειρηματιών που ζητάνε την εμπιστοσύνη του επιχειρηματικού κόσμου, για να μην είμαστε παρατηρητές των εξελίξεων στην πιο δύσκολη στιγμή της ιστορίας μας. Η παράταξή μας χαρακτηρίζεται από πολυσυλλεκτικότητα σε όλα τα επίπεδα και μπορεί κανείς να μας χαρακτηρίσει ως φανατικούς κομματικούς των επιχειρηματιών και επαγγελματιών με κοινό το όραμα της ανάπτυξης για τα Δωδεκάνησα.  Στις εκλογές της 3 & 4 Δεκεμβρίου, η παρουσία όλων των μελών του Επιμελητηρίου είναι η δύναμη διεκδίκησης της Δωδεκανήσου που δεν περιμένει άλλο!

Ποιό είναι το μήνυμα που θέλετε να στείλετε στους επιχειρηματίες πριν τις εκλογές του επιμελητηρίου;
Η δύναμη των επιχειρηματιών είναι η επιλογή της νέας διοίκησης. Τους ζητώ να προσέλθουν στις εκλογές της 4ης Δεκεμβρίου και να ψηφίσουν αφού μελετήσουν και εκτιμήσουν τις θέσεις μας. Στη συνέχεια τους προσκαλώ να έλθουν κοντά μας για να σηκώσουμε ψηλά τα μανίκια και την τοπική οικονομία, να δώσουμε δύναμη σε κάθε επαγγελματία και επιχειρηματία και όλοι μαζί να ξεπεράσουμε τη δύνη των καιρών νικηφόρα. Να οδηγήσουμε μαζί στην ανάπτυξη γιατί τα Δωδεκάνησα δεν περιμένουν άλλο!