Στο Δικαστικό Συμβούλιο η πολύκροτη υπόθεση ξεπλύματος μαύρου χρήματος!

Το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Ρόδου απασχόλησε χθες η πολύκροτη υπόθεση της διατραπεζικής συναλλαγής «μαμούθ» και συγκεκριμένα του “ξεπλύματος” ποσού 4.680.000 ευρώ μέσω λογαριασμού μιας κατοίκου της Ρόδου που χρησιμοποιήθηκε από κύκλωμα που έδρασε εντός της γαλλικής τράπεζας με την επωνυμία “Societe Generale”.
Tην παραπομπή σε δίκη ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Δωδεκανήσου επί κακουργημάτων μιας κατοίκου της Ρόδου και τριών υπαλλήλων υποκαταστήματος τράπεζας που λειτουργεί στο νησί έχει ήδη εισηγηθεί στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Ρόδου, ο Αντεισαγγελέας Πλημμελειοδικών κ. Ιωάννης Μητσιόπουλος που χειρίστηκε την ογκώδη δικογραφία.
Όπως έγραψε η “δ”, στην κάτοικο Ρόδου αποδίδονται από τον Εισαγγελικό λειτουργό οι κατηγορίες της άμεσης συνέργειας σε κακουργηματική απάτη που διέπραξε άγνωστο στην ανάκριση πρόσωπο, στη γαλλική τράπεζα “Societe Generale” και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα και στους τρεις τραπεζικούς υπαλλήλους της άμεσης συνέργειας σε νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.
Αμφότεροι αρνούνται κατηγορηματικά τις αποδιδόμενες σ’ αυτούς κατηγορίες.
Η κύρια κατηγορούμενη ισχυρίζεται ότι έπεσε θύμα απατεώνων που την χρησιμοποίησαν υποσχόμενοι ότι θα αγόραζαν το μερίδιό της σε ακίνητο μεγάλης αξίας στη Μεσαιωνική Πόλη ενώ οι τραπεζικοί υπάλληλοι ότι πραγματοποίησαν στα πλαίσια του νόμου και των εγκυκλίων μια συναλλαγή για την οποία δεν υπήρχαν ενδείξεις στη Ρόδο ότι ήταν παράνομη.
Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι θέσεις που προέβαλαν οι τραπεζικοί υπάλληλοι που φέρονται σύμφωνα με την εισαγγελική πρόταση να μην μερίμνησαν, αν και είχαν την υποχρέωση, ώστε να ενημερωθεί η αρμόδια επιτροπή καταπολέμησης νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα για την ύποπτη συναλλαγή, όταν πιστώθηκε και εκταμιεύτηκε στις 10.10.2008 από την συγκατηγορούμενή τους, το χρηματικό ποσό των 4.680.000 ευρώ, που προήλθε από λογαριασμό της γαλλικής τράπεζας.
Επεσήμαναν ότι το ποσό που προήλθε από το λογαριασμό του αποστολέα δεν είχε χαρακτηριστεί από αυτόν «ως προϊόν υπόπτου συναλλαγής». Εξήγησαν ότι τα χρήματα «προήλθαν», ήτοι απεστάλησαν, από λογαριασμό «VIRTS INTER-GUICHETS” («Εσωτερικό Τραπεζικό Λογαριασμό» της “Societe Generale” προς τον λογαριασμό της συγκατηγορούμενης τους από το οποίο και αναλήφθηκαν την 10.10.2008.
Υποστηρίζουν ότι κατά το χρόνο της αναλήψεως των χρημάτων καμία «υποψία» δεν είχε διατυπωθεί από τον αποστολέα των χρημάτων, πράγμα το οποίο για πρώτη φορά διατυπώθηκε την 16.10.2008 ήτοι μετά την πάροδο 6 ημερών.
Εξηγούν δε ότι όταν ενημερώθηκαν αποό τη γαλλλική τράπεζα, κατ’αρχήν ότι έγινε «λάθος» και μετά από αρκετές ώρες ότι «υπάρχουν υποψίες ότι το εν λόγω ποσόν είναι προϊόν απάτης», αμέσως ενημερώθηκε η Υπηρεσία του Κανονιστικού Ελέγχου της Τράπεζας στην οποία εργάζονται και αυτή με τη σειρά της την Επιτροπή Νομιμοποίησης Εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες. Κατάφεραν δε με αποκλειστικά δικές τους ενέργειες να δεσμεύσουν το εναπομείναν σε άλλη τράπεζα ποσό των 1.500.000 ευρώ, πράγμα που με βεβαιότητα δεν θα είχε καταστεί εφικτό εάν αναμενόταν η εντολή της Επιτροπής για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος, λαμβανομένου υπόψη ότι η δέσμευση του ποσού διατάχθηκε από αυτήν μόλις την 29.10.2011, ήτοι μία ολόκληρη εβδομάδα μετά την υποβολή καταγγελίας!
Υποστήριξαν επιπλέον ότι το μέγεθος της συναλλαγής ήταν για εκείνους ένδειξη της νομιμότητας και όχι του παρανόμου της επίμαχης συναλλαγής διότι προερχόταν από τον εσωτερικό λογαριασμό ενός εκ των μεγαλυτέρων στον κόσμο χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, μία από τις θυγατρικές του οποίου σύμφωνα με την πεπλανημένη δυστυχώς εντύπωση που δημιουργήθηκε τότε αγόραζε ένα εκ των πλέον περιωνύμων μεγάρων της παλιάς πόλης της Ρόδου αξίας πολλών εκατομμυρίων ευρώ!
Ήταν δυνατόν να αμφισβητήσει κανείς, όπως είπαν ότι, μια συναλλαγή, όταν ο εγγυητής της νομιμότητάς της είναι ο παγκόσμιος κολοσσός “Societe Generale” που είναι διπλάσια σε μέγεθος του συνόλου των ελληνικών τραπεζών όταν αυτές ήταν ακόμα σε κεφαλαιακή ακμή;
Τόνισαν δε ότι είναι αδύνατον να κατηγορούνται οι ίδιοι για βαρύτατα ποινικά αδικήματα διότι ο παγκόσμιος κολοσσός αδυνατεί δήθεν να βρει στοιχεία για την ταυτότητα εκείνων που «έκαναν τα στραβά μάτια» επί μία ολόκληρη εβδομάδα έως ότου «ανακαλύψουν» ότι το ποσόν ήταν προϊόν απάτης επισημαίνοντας ότι επρόκειτο για ένα “κόλπο” που έγινε εσωτερικά στη γαλλική τράπεζα!
Επεσήμαναν ακόμη ότι στην διατραπεζική μεταφορά (SWIFT) αναφέρετο ο ακριβής αριθμός της μερίδας του κτηματολογίου του ακινήτου και δεν υπήρχε η παραμικρή επιφύλαξη και ως ημέρα «αξίας» αναφερόταν η 9.10.2008, χωρίς να δίνεται παραμικρό χρονικό περιθώριο να μην εκτελεστεί η συναλλαγή την ημέρα αυτή.
Ως συνήγοροι υπεράσπισης των κατηγορούμενων παρίστανται οι δικηγόροι κκ Γ. Ρωμαίος, Μ. Κουτσούκος και Δ. Κοκκάρη.