Απόφαση σταθμό για τη διεκδίκηση των εφημεριών των νοσοκομειακών ιατρών μετά και από σχετική κρίση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, εξέδωσε το Τριμελές Διοικητικό Πρωτοδικείο Ρόδου, κρίνοντας αντισυνταγματική διάταξη του Ν. 2606/1998 που προβλέπει ότι οι εφημερίες των γιατρών του ΕΣΥ θα καταβάλλονται μέχρι το ύψος των αποδοχών τους και αν το υπερβαίνουν η διαφορά δεν θα καταβάλλεται στους ιατρούς!!
Το δικαστήριο με την υπ΄αριθμ. 421/2011 απόφασή του, δικαίωσε τον διευθυντή της Ορθοπεδικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου κ. Ν. Τηλιακό και σε συνέχεια των υπ’ αριθμ. 457/2002 και 17/2005 προδικαστικών του αποφάσεων τον αποζημιώνει για διαφορές από εφημερίες που εκτέλεσε στο χρονικό διάστημα από 1 Ιανουαρίου 1997 έως 31 Δεκ 1998!
Το δικαστήριο έκρινε ειδικότερα ότι οι εφημερίες των ιατρών του ΕΣΥ δεν αποτελούν πρόσθετες αποδοχές, αλλά αποδοχές για εργασία παρεχόμενη στα πλαίσια της κύριας οργανικής θέσης τους και μάλιστα υποχρεωτικής, σύμφωνα με τον Νόμο και επιδίκασε στον ιατρό του ΕΣΥ σχετική αποζημίωση.
Έκρινε παραπέρα ότι οι εφημερίες των ιατρών δεν αποτελούν πρόσθετη εργασία, αλλά πραγματοποιούνται στο πλαίσιο των καθηκόντων τους και της κανονικής τους θέσης.
Σύμφωνα με τους ιατρούς του Νοσοκομείου Ρόδου, τα ποσά που εγκρίνονται κάθε χρόνο από το υπουργείο Υγείας για την πληρωμή των εφημεριών δεν επαρκούν.
Αναγνωρίστηκε εξάλλου με την ίδια απόφαση ότι οι ιατροί του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου εκτελούν ενεργές εφημερίες πέραν των προβλεπόμενων 4 ολοήμερων ετοιμότητας για τις οποίες θεσπίστηκε η πάγια αποζημίωση και ότι πρέπει να τους καταβάλλεται αποζημίωση για υπερωριακή απασχόληση ενώ έκρινε ότι δεν μπορεί να τίθεται περιορισμός ως προς τον αριθμό των εφημεριών.
Το δικαστήριο έκρινε ότι η σχετική διάταξη του Ν. 2606/1998 «είναι αντίθετη προς την προστατευόμενη από το άρθρο 4 του Συντάγματος αρχή της ισότητας, διότι εισάγει αδικαιολόγητα δυσμενή διάκριση εις βάρος των ιατρών του ΕΣΥ, οι οποίοι, σύμφωνα με την σχετική επιβαλλόμενη από τη διάταξη του άρθρου 88 παρ. 1 του ν. 2071/1992 υποχρέωσή τους, πραγματοποιούν ενεργές εφημερίες, η αποζημίωση για τις οποίες υπερβαίνει κατά μήνα τις τακτικές τους αποδοχές, καθόσον θα λάβουν την ίδια αποζημίωση με ιατρούς του ΕΣΥ, οι οποίοι πραγματοποίησαν λιγότερες ενεργές εφημερίες, η αποζημίωση για τις οποίες δεν υπερβαίνει το ανωτέρω όριο».
Στο διατακτικό της απόφασης τονίζονται και τα εξής: “…ούτε από τη διάταξη του άρθρου 88 του ν. 1071/1992 αλλά ούτε και από τη διάταξη του άρθρου 104 παρ. 2 του Συντάγματος τίθεται περιορισμός ως προς το δικαίωμα των ιατρών να λαμβάνουν πλήρη αποζημίωση για το σύνολο των ενεργών εφημεριών που πραγματοποιούν, δεδομένου ότι η αποζημίωση για τις εφημερίες δεν αποτελεί “πρόσθετες αποδοχές” κατά την έννοια της συνταγματικής αυτής διατάξεως, δηλαδή αποδοχές δεύτερης θέσεως αλλά αποδοχές για εργασία παρεχόμενη στα πλαίσια της κύριας οργανικής θέσεως των ιατρών και μάλιστα υποχρεωτικώς κατά νόμο και η πραγματοποίηση εφημεριών κατά παράβαση του περιορισμού που τίθεται στις προαναφερόμενες υπουργικές αποφάσεις και το άρθρο 6 του Ν. 2606/1008 είναι συνταγματικώς ανεπίτρεπτη καθόσον ο εξαναγκασμός των ιατρών σε υπερωριακή απασχόληση με τη μορφή μηνιαίων εφημεριών η αποζημίωση των οποίων υπερβαίνει το ορισμένο από τις ανωτέρω διατάξεις όριο παραβιάζει το σύνταγμα”.
Θυμίζουμε με την ευκαιρία ότι ποινικές διώξεις κατά παντός υπευθύνου της 2ης ΥΠΕ Νοτίου Αιγαίου και κατά παντός υπευθύνου υπηρεσιακού παράγοντα του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για τα αδικήματα της έκθεσης σε κίνδυνο και της παράβασης καθήκοντος (πλημμελήματα) άσκησε ο Εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Ρόδου κ. Κ. Μπούτσικος.
Αφορμή για τις διώξεις, που ανατέθηκαν προς περαιτέρω επεξεργασία λόγω της φύσης των αδικημάτων σε τακτικό ανακριτή, αποτέλεσε αναφορά του Συλλόγου Εργαζομένων στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου τον Μάιο του 2010 με την οποία καταγγέλθηκε υποστελέχωση των υπηρεσιών, αποδυνάμωση του προσωπικού μετά την αποχώρηση συμβασιούχων και για την απόπειρα της 2ης ΥΠΕ Νοτίου Αιγαίου για υποχρεωτική εφαρμογή του μηχανογραφικού συστήματος του ΟΠΣΥ χωρίς προηγουμένως να γίνουν προσλήψεις του απαιτούμενου προσωπικού και χωρίς να διορθωθούν και να βελτιωθούν οι ελλείψεις που προκάλεσαν πληθώρα προβλημάτων κατά την προηγούμενη απόπειρα εφαρμογής του.
Είχε καταγγελθεί εξάλλου το κλείσιμο της Νευρολογικής Κλινικής και επικείμενη παύση λειτουργίας της Ψυχιατρικής Κλινικής, «λειτουργία» του Φαρμακείου χωρίς φαρμακοποιούς και «λειτουργία» του τμήματος αποστείρωσης χωρίς δεύτερο κλιβανέα.
Εκκρεμεί στο μεταξύ και δεύτερη δικογραφία που αφορά τα ίδια αδικήματα με αφορμή ανοικτή επιστολή του Συλλόγου Νοσοκομειακών Ιατρών με την οποία καταδικάζεται η πολιτική της κυβέρνησης στο θέμα των εφημεριών.
Τον κ. Τηλιακό εκπροσώπησε ο δικηγόρος κ. Σάββας Χαραλάμπους.
https://www.dimokratiki.gr/arxeio/dikeosi-iatron-gia-tis-efimeries/