Και νέα διάσταση προσέλαβε η υπόθεση της οικονομικής διαχείρισης της αμιγούς Δημοτικής Επιχείρησης του πρώην Δήμου Αρχαγγέλου με την επωνυμία “Δημοτική Επιχείρηση Τουρισμού – Αθλητισμού – Πολιτισμού – Κοινωνικής Πρόνοιας και Ανάπτυξης Δήμου Αρχαγγέλου (Δ.Ε.Α.)” για την οποία διενεργείται έρευνα για τη διαπίστωση τυχόν τελέσεως ποινικά κολάσιμων πράξεων από τους εμπλεκόμενους στην οικονομική διαχείρισή της, μετά και τη διαπίστωση ότι η δημοτική αρχή δεν έχει ακόμη κινήσει τις διαδικασίες για τη ρύθμιση των χρεών της στο ΙΚΑ.
Μετά το απίστευτο “φιάσκο” με τις οφειλές στο ΙΚΑ της ΑΔΕΚΤ, που εξακολουθούν να παραμένουν σε εκκρεμότητα, η δημοτική αρχή δεν έχει ακόμη εξασφαλίσει στοιχεία σχετικά με την οικονομική διαχείριση της εταιρείας παρά τις δημόσιες διαβεβαιώσεις του δημάρχου Ρόδου κ. Στάθη Κουσουρνά, ότι δεν υφίσταται κανένα πρόβλημα προς τούτο όταν ερωτήθηκε για τις δυσλειτουργίες που προκαλεί η εξαφάνιση των σκληρών δίσκων του λογιστηρίου!!
Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με το άρθρο 10 παρ. 1 του Ν.4071/2012 “Ρυθμίσεις για την τοπική ανάπτυξη, την αυτοδιοίκηση και την αποκεντρωμένη διοίκηση Ενσωμάτωση Οδηγίας 2009/50/ΕΚ” οι οφειλές προς το ελληνικό δημόσιο και το ΙΚΑ των αμιγών δημοτικών επιχειρήσεων, του π.δ. 410/1995 ή των κοινωφελών επιχειρήσεων, των αστικών μη κερδοσκοπικών επιχειρήσεων των ΟΤΑ, οι οποίες λύθηκαν και τελούν υπό το καθεστώς εκκαθάρισης, βεβαιωμένες ταμειακά ή μη έως και τις 31.12.2010 απαλλάσσονται από πρόσθετους φόρους, πρόστιμα, προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής και κάθε μορφής επιβαρύνσεις και η εξόφλησή τους γίνεται υποχρεωτικά από τους ΟΤΑ που τις έχουν συστήσει. Από τους ίδιους ως άνω ΟΤΑ γίνεται και η εξόφληση οφειλών προς εργαζόμενους. Στις ανωτέρω οφειλές περιλαμβάνονται και όσες προκύπτουν έπειτα από έλεγχο των αρμόδιων ελεγκτικών οργάνων.
Η δημοτική αρχή ενώ κίνησε τις διαδικασίες για την εξόφληση οφειλών άλλων εταιρειών παρέλειψε, κατά παράβαση του νόμου, να πράξει το ίδιο και στην περίπτωση της ΔΕΑ επειδή δεν έχει ακόμη στοιχεία για τις οφειλές της στο ΙΚΑ.
Το θέμα μάλιστα προκάλεσε την αντίδραση του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας κ. Γιώργου Χατζημάρκου που προκάλεσε τον αντιδήμαρχο επί των οικονομικών κ. Ν. Τσουκαλά να του χορηγήσει αντίγραφο του αιτήματος, που όπως είπε, έχει υποβάλει στο ΙΚΑ για να του γνωστοποιηθούν οι οφειλές σε εισφορές στο ταμείο.
Όπως έγραψε η “δημοκρατική”, σύμφωνα με τον Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων η ανωτέρω επιχείρηση όφειλε να είχε μετατραπεί μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2010 σε κοινωφελή επιχείρηση. Αφού πέρασαν πέντε μήνες από την ανάληψη των καθηκόντων της δημοτικής αρχής και ενώ ουσιαστικά η εταιρεία δεν υφίστατο από την 1η Ιανουαρίου 2011, αποφασίστηκε, χωρίς να έχει κινηθεί επίσημη διαδικασία για την παράδοση και παραλαβή των όποιων περιουσιακών της στοιχείων, να εκδοθεί η διαπιστωτική πράξη για τη λύση της.
Την 26η Μαΐου 2011 ο γενικός γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου εξέδωσε τη σχετική απόφαση και διέταξε ταυτόχρονα την εκκαθάρισή της.
Την 21η Ιουνίου 2011 το δημοτικό συμβούλιο Ρόδου, σε τακτική του συνεδρίαση, αποφάσισε ομοφώνως (οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης Χατζημάρκου είχαν αποχωρήσει), να αναθέσει την εκκαθάρισή της στους οικονομολόγους κ.κ. Βασίλειο Παπαβασιλείου και Λίνα Παπατσή.
Οι τελευταίοι επεδίωξαν να αναλάβουν καθήκοντα πλην όμως διαπίστωσαν ότι δεν υπήρχε ισολογισμός εκκαθάρισης για την οικονομική διαχείριση του 2010 με αποτέλεσμα να μην μπορούν να εκδώσουν ισολογισμό έναρξης της εκκαθάρισης και όταν ζήτησαν στοιχεία από τον λογιστή (εξωτερικό συνεργάτη) της εταιρείας, τους δηλώθηκε ότι δεν υπήρχαν.
Στα πλαίσια της έρευνας επιβεβαίωσαν ότι αναζήτησαν τα οικονομικά στοιχεία της επιχείρησης και ότι δεν τους δόθηκαν με αποτέλεσμα να αναγκαστούν να υποβάλουν τις παραιτήσεις τους. Κατέθεσαν επίσης ότι ενημερώθηκαν στην πορεία από τον τύπο ότι είχαν χαθεί οι σκληροί δίσκοι από τον υπολογιστή του λογιστηρίου.
Πιο συγκεκριμένα ο ηλεκτρονικός υπολογιστής που περιείχε τα οικονομικά στοιχεία και το πρόγραμμα λογιστηρίου της, ο οποίος βρισκόταν στα γραφεία της ΔΕΥΑ, δεν ξεκινούσε και τότε με τη συνδρομή της υπηρεσίας μηχανογράφησης διαπιστώθηκε ότι έλειπαν οι σκληροί δίσκοι.
Την εκκαθάρισή της έχει αναλάβει πλέον ο κ. Τσουκαλάς.
https://www.dimokratiki.gr/arxeio/oute-rithmisi-chreon-me-to-ika-egine-gia-ti-dea-archangelou-2/







