ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Tο δημοψήφισμα του Ερντογάν βάζει «φωτιά» στην Ευρώπη

news room 1 λεπτό ανάγνωση
Ερντογαν

Τε­ρά­στιες δια­στά­σεις έχει λάβει ο «πό­λε­μος» που έχει ξε­σπά­σει με­τα­ξύ της Τουρ­κί­ας και της Ολ­λαν­δί­ας, όταν το Σάβ­βα­το η ολ­λαν­δι­κή κυ­βέρ­νη­ση απο­φά­σι­σε να απα­γο­ρεύ­σει την προ­σγεί­ω­ση της πτή­σης του υπουρ­γού Εξω­τε­ρι­κών της Τουρ­κί­ας, στη χώρα.

Ο Με­βλούτ Τσα­βού­σο­γλου είχε προ­γραμ­μα­τί­σει να με­τα­βεί στην Ολ­λαν­δία για μια συ­γκέ­ντρω­ση υπέρ της ενί­σχυ­σης των εξου­σιών του Τούρ­κου Προ­έ­δρου, Ταγίπ Ερ­ντο­γάν.

Την από­φα­ση της Ολ­λαν­δί­ας ακο­λού­θη­σαν οι υβρι­στι­κές δη­λώ­σεις από τον Πρό­ε­δρο της Τουρ­κί­ας, Ρε­τζέπ Ταγίπ Ερ­ντο­γάν και από τον Τούρ­κο πρω­θυ­πουρ­γό, Μπι­να­λί Γιλ­ντι­ρίμ.

Ο Ερ­ντο­γάν απεί­λη­σε την Ολ­λαν­δία ότι θα πλη­ρώ­σει το τί­μη­μα για τη ζημιά που προ­κά­λε­σε στις σχέ­σεις ανά­με­σα στις δύο χώρες.

«Σί­γου­ρα θα πλη­ρώ­σουν το τί­μη­μα και θα μά­θουν επί­σης τι εστί δι­πλω­μα­τία. Θα τους δι­δά­ξου­με διε­θνή δι­πλω­μα­τία», δή­λω­σε ο Τούρ­κος Πρό­ε­δρος σε ομι­λία που εκ­φώ­νη­σε στη διάρ­κεια τε­λε­τής απο­νο­μής βρα­βεί­ων στην Κων­στα­ντι­νού­πο­λη.

Στις υβρι­στι­κές δη­λώ­σεις των Τούρ­κων ο πρω­θυ­πουρ­γός της Ολ­λαν­δί­ας, Μαρκ Ρούτε, αντέ­δρα­σε με ψυ­χραι­μία.

Ο Ολ­λαν­δός πρω­θυ­πουρ­γός δή­λω­σε ότι θα κάνει τα πάντα για να «απο­κλι­μα­κώ­σει» τη δι­πλω­μα­τι­κή αντι­πα­ρά­θε­ση με την Τουρ­κία, την οποία πε­ριέ­γρα­ψε ως τη χει­ρό­τε­ρη που έχει αντι­με­τω­πί­σει εδώ και χρό­νια η Ολ­λαν­δία.

«Ου­δέ­πο­τε είχα τέ­τοια εμπει­ρία μέχρι τώρα, αλλά θέ­λου­με να εί­μα­στε η πιο συ­νε­τή πλευ­ρά», δή­λω­σε ο Μαρκ Ρούτε και πρό­σθε­σε: «Αν κλι­μα­κώ­σουν θα πρέ­πει να απα­ντή­σου­με, αλλά θα κά­νου­με ότι μπο­ρού­με για να απο­κλι­μα­κώ­σου­με».

Και οι Δανοί έκλει­σαν τις «πόρ­τες» στους Τούρ­κους

Στις προ­κλή­σεις των Τούρ­κων αντέ­δρα­σαν και οι Δανοί, οι οποί­οι με τη σειρά τους έκλει­σαν και εκεί­νοι τις «πόρ­τες».

Ο Πρω­θυ­πουρ­γός της Δα­νί­ας, Λαρς Λόκε Ρά­σμου­σεν, πρό­τει­νε να ανα­βλη­θεί η προ­γραμ­μα­τι­σμέ­νη για αυτόν τον μήνα επί­σκε­ψη του Τούρ­κου πρω­θυ­πουρ­γού, Μπι­να­λί Γιλ­ντι­ρίμ, εξαι­τί­ας της δι­πλω­μα­τι­κής διέ­νε­ξης ανά­με­σα στην Τουρ­κία και την Ολ­λαν­δία.

Ο Τσα­βού­σο­γλου έγινε δε­κτός στο Μετς της Ανα­το­λι­κής Γαλ­λί­ας.

Την Κυ­ρια­κή το από­γευ­μα ο Τούρ­κος υπουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών συμ­με­τεί­χε σε συ­γκέ­ντρω­ση στη γαλ­λι­κή πόλη Μετς, για να δια­φη­μί­σει το επερ­χό­με­νο δη­μο­ψή­φι­σμα που θα γίνει στη χώρα του.

Ο Μελ­βούτ Τσα­βού­σο­γλου έγινε δε­κτός το από­γευ­μα της Κυ­ρια­κής από 800 άτομα της τουρ­κι­κής μειο­νό­τη­τας που ζουν στην Ανα­το­λι­κή Γαλ­λία.

Ο υπουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών της Τουρ­κί­ας, Με­βλούτ Τσα­βού­σο­γλου, είπε πως η Ολ­λαν­δία είναι η «πρω­τεύ­ου­σα του φα­σι­σμού», καθώς συ­νε­χί­ζει να υπο­βό­σκει η διέ­νε­ξη για την πο­λι­τι­κή εκ­στρα­τεία που θέλει να πραγ­μα­το­ποι­ή­σει η Άγκυ­ρα με­τα­ξύ των Τούρ­κων με­τα­να­στών στην Ευ­ρώ­πη.

Ο Γάλ­λος υπουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών, Ζαν Μαρκ Ερό, δι­καιο­λό­γη­σε την άδεια για την τουρ­κι­κή εκ­δή­λω­ση στην πόλη Μετς κά­νο­ντας λόγο για «Κρά­τος δι­καί­ου».

Ωστό­σο, η γαλ­λι­κή αντι­πο­λί­τευ­ση αντέ­δρα­σε έντο­να. Ο υπο­ψή­φιος της γαλ­λι­κής Δε­ξιάς, Φραν­σουά Φι­γιόν, κα­τη­γό­ρη­σε την κυ­βέρ­νη­ση ότι «δια­χει­ρί­στη­κε λάθος την υπό­θε­ση από την αρχή ως το τέλος» και ότι θα έπρε­πε να απα­γο­ρεύ­σει την εκ­δή­λω­ση.

Το γε­γο­νός ότι δό­θη­κε άδεια για να γίνει η τουρ­κι­κή εκ­δή­λω­ση στην πόλη Μετς κα­τα­δί­κα­σαν και οι Οι­κο­λό­γοι «Πρά­σι­νοι».

Επί­σης και ο συ­ντη­ρη­τι­κός βου­λευ­τής, Henri Guano, κα­τήγ­γει­λε την άδεια που έδωσε η Γαλ­λία στον Τούρ­κο υπουρ­γό.

Η Ε.Ε. «πα­γώ­νει» τη χρη­μα­το­δό­τη­ση προς την Τουρ­κία

Στο με­τα­ξύ, η Ευ­ρω­παϊ­κή Ένωση προ­χώ­ρη­σε στο εν μέρει «πά­γω­μα» της χρη­μα­το­δό­τη­σης από τον Μη­χα­νι­σμό Προ­ε­ντα­ξια­κής Βο­ή­θειας (ΜΠΒ) προς την Τουρ­κία, καθώς η χώρα «κι­νεί­ται μα­κριά από την Ευ­ρώ­πη», σύμ­φω­να με τον Ευ­ρω­παίο επί­τρο­πο, αρ­μό­διο για τη Διεύ­ρυν­ση, Γιο­χά­νες Χαν.

«Η Τουρ­κία δεν κι­νεί­ται προς την κα­τεύ­θυν­ση της Ευ­ρώ­πης, αλλά σε αντί­θε­τη τρο­χιά. Εί­μα­στε νο­μι­κά δε­σμευ­μέ­νοι να συ­σχε­τί­ζου­με την οι­κο­νο­μι­κή στή­ρι­ξη με την πρό­ο­δο που κα­τα­γρά­φει κάθε (υπο­ψή­φια) χώρα», τό­νι­σε ο Γιό­χα­νες Χαν στο Γερ­μα­νι­κό Πρα­κτο­ρείο Ει­δή­σε­ων (DPA).

Σόι­μπλε: Κό­βου­με την οι­κο­νο­μι­κή βο­ή­θεια μέχρι να λο­γι­κευ­τούν οι Τούρ­κοι

Ο υπουρ­γός Οι­κο­νο­μι­κών της Γερ­μα­νί­ας, Βόλφ­γκανγκ Σόι­μπλε, υπερ­θε­μά­τι­σε της από­φα­σης που πήρε η Ευ­ρω­παϊ­κή Ένωση για «πά­γω­μα» της χρη­μα­το­δό­τη­σης των εντα­ξια­κών δια­δι­κα­σιών της Τουρ­κί­ας.

Συ­γκε­κρι­μέ­να, ο Γερ­μα­νός υπουρ­γός Οι­κο­νο­μι­κών δή­λω­σε ότι είναι δύ­σκο­λη η συ­νέ­χι­ση της συ­νερ­γα­σί­ας με την Τουρ­κία στο θέμα της οι­κο­νο­μι­κής βο­ή­θειας εξαι­τί­ας της δια­μά­χης για την κα­μπά­νια Τούρ­κων υπουρ­γών σε χώρες της Ευ­ρω­παϊ­κής Ένω­σης και τη σύλ­λη­ψη του τουρ­κο-Γερ­μα­νού δη­μο­σιο­γρά­φου στην Τουρ­κία.

«Υπό τις συν­θή­κες αυτές είναι φυ­σι­κά εξαι­ρε­τι­κά δύ­σκο­λο να συ­νε­χί­σου­με να ερ­γα­ζό­μα­στε επί του θέ­μα­τος αυτού», ανέ­φε­ρε ο Βόλφ­γκανγκ Σόι­μπλε στο δί­κτυο ZDF.

«Δεν θέ­λου­με να το κλι­μα­κώ­σου­με, όλοι στη γερ­μα­νι­κή κυ­βέρ­νη­ση είναι σύμ­φω­νοι, αυτό που θέ­λου­με είναι η Τουρ­κία να επι­στρέ­ψει στη λο­γι­κή», πρό­σθε­σε ο Γερ­μα­νός υπουρ­γός Οι­κο­νο­μι­κών.

enikos.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.