ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μας δίνουν λεφτά για τα σχολεία και δεν τα παίρνουμε

news room 1 λεπτό ανάγνωση

Μη­δε­νι­κή απορ­ρό­φη­ση κα­τέ­γρα­ψε η κυ­βέρ­νη­ση σε ευ­ρω­παϊ­κό πρό­γραμ­μα δια­νο­μής φρού­των και λα­χα­νι­κών σε σχο­λεία, όπως κα­ταγ­γέλ­λει ο επι­κε­φα­λής της Κ.Ο. των ευ­ρω­βου­λευ­τών της Νέας Δη­μο­κρα­τί­ας, Μα­νώ­λης Κ. Κε­φα­λο­γιάν­νης.

Όπως υπο­γραμ­μί­ζει ο κ. Κε­φα­λο­γιάν­νης, “η Ευ­ρω­παϊ­κή Επι­τρο­πή με πρό­σφα­το έγ­γρα­φό της ανα­κοί­νω­σε την απορ­ρο­φη­τι­κό­τη­τα ανά κρά­τος – μέλος του προ­γράμ­μα­τος δια­νο­μής στα σχο­λεία φρού­των και λα­χα­νι­κών προ­ϋ­πο­λο­γι­σμού 150 εκ. ευρώ για την πε­ρί­ο­δο 2015-2016.

Η Ελ­λά­δα είναι η μο­να­δι­κή χώρα της ΕΕ που το “κο­ντέρ αξιο­ποί­η­σης” χτύ­πη­σε 0%. Ούτε ένα ευρώ από τα 3,1 εκ. ευρώ που δι­καιού­μα­στε.

Η Βουλ­γα­ρία, η Ουγ­γα­ρία και η Λι­θουα­νία έχουν απορ­ρο­φή­σει το σύ­νο­λο των πόρων που τους ανα­λο­γού­σε. Η Κύ­προς το 84,8%, η Κρο­α­τία το 96.9%”.

Πα­ρου­σιά­ζει μά­λι­στα και τον σχε­τι­κό πί­να­κα της Κο­μι­σιόν:

Μας δίνουν λεφτά για τα σχολεία και δεν τα παίρνουμε

“Η ελ­λη­νι­κή κυ­βέρ­νη­ση εξα­ντλεί όλους τους προ­ϋ­πο­λο­γι­σμούς σε λαϊ­κι­σμό”, υπο­γραμ­μί­ζει ο ευ­ρω­βου­λευ­τής της Νέας Δη­μο­κρα­τί­ας και προ­σθέ­τει: “Αλλά και ως αντι­πο­λί­τευ­ση είχε απορ­ρο­φή­σει όλες τις ‘κα­τη­γο­ρί­ες’ κατά της τότε κυ­βέρ­νη­σης για ‘παι­διά που λι­πο­θυ­μά­νε στα σχο­λεία’.

Εκεί που πα­ρου­σιά­ζει μειω­μέ­να ή ανύ­παρ­κτα αντα­να­κλα­στι­κά είναι όταν πρέ­πει να απορ­ρο­φή­σει εγκε­κρι­μέ­να κον­δύ­λια από την Ευ­ρω­παϊ­κή Ένωση”, ανα­φέ­ρει σχε­τι­κά.

Ο ευ­ρω­βου­λευ­τής κα­τέ­θε­σε και σχε­τι­κή ερώ­τη­ση στην Κο­μι­σιόν ζη­τώ­ντας να μάθει εάν υπάρ­χει κίν­δυ­νος απώ­λειας των συ­γκε­κρι­μέ­νων κον­δυ­λί­ων για την Ελ­λά­δα και πώς θα επη­ρε­α­στεί η μελ­λο­ντι­κή κα­τα­νο­μή πόρων του συ­γκε­κρι­μέ­νου προ­γράμ­μα­τος.

Ολό­κλη­ρη η ερώ­τη­ση:

“Η Ευ­ρω­παϊ­κή Ένωση για την πε­ρί­ο­δο 2015-2016 προ­ϋ­πο­λό­γι­σε το ποσό των 150 εκα­τομ­μύ­ριων ευρώ για τη δια­νο­μή φρού­των και λα­χα­νι­κών σε σχο­λεία. Η δια­νο­μή των συ­γκε­κρι­μέ­νων προ­ϊ­ό­ντων συμ­βάλ­λει τόσο στη βελ­τί­ω­ση των δια­τρο­φι­κών συ­νη­θειών των μα­θη­τών όσο και στην οι­κο­νο­μι­κή ενί­σχυ­ση των αγρο­τι­κών επι­χει­ρή­σε­ων πα­ρα­γω­γής φρού­των και λα­χα­νι­κών και της διά­θε­σης των προ­ϊ­ό­ντων τους.

Από τον σχε­τι­κό πι­νά­κα κα­τα­νο­μής και απορ­ρό­φη­σης των συ­γκε­κρι­μέ­νων πόρων ανά κρά­τος μέλος προ­κύ­πτει ότι η Ελ­λά­δα έχει μη­δε­νι­κή απορ­ρό­φη­ση για την ίδια πε­ρί­ο­δο.

Αυτή η αδυ­να­μία της ελ­λη­νι­κής κυ­βέρ­νη­σης έχει προ­κα­λέ­σει ανη­συ­χία στις Ελ­λη­νι­κές Αγρο­τι­κές Επι­χει­ρή­σεις που δρα­στη­ριο­ποιού­νται στον συ­γκε­κρι­μέ­νο κλάδο καθώς τέ­τοια προ­γράμ­μα­τα είναι δυ­να­τόν να κα­λύ­ψουν ζη­μιές που έχουν προ­κύ­ψει λόγω των κε­φα­λαια­κών έλεγ­χων και του ρω­σι­κού εμπάρ­γκο.

Κα­τό­πιν τού­των ερω­τά­ται η  Ευ­ρω­παϊ­κή Επι­τρο­πή:

Η μη­δε­νι­κή έως σή­με­ρα απορ­ρό­φη­ση εκ μέ­ρους της ελ­λη­νι­κής κυ­βέρ­νη­σης πόρων του προ­γράμ­μα­τος δια­νο­μής φρού­των και λα­χα­νι­κών στα σχο­λεία συ­νι­στά κίν­δυ­νο απώ­λειας των συ­γκε­κρι­μέ­νων κον­δυ­λί­ων για την Ελ­λά­δα;

Θα επη­ρε­α­στεί η μελ­λο­ντι­κή κα­τα­νο­μή πόρων του συ­γκε­κρι­μέ­νου προ­γράμ­μα­τος για τις επό­με­νες πε­ριό­δους;”

capital.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.