ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τρεις παράγοντες που φοβίζουν τις τουριστικές επιχειρήσεις

news room 1 λεπτό ανάγνωση
τουρισμός

Αν και η χρονιά ξεκί­νησε με θετικά νέα για την προσ­δο­κώ­μενη κίνηση από τις βασικές για τον ελλη­νικό Του­ρι­σμό αγορές και παρά το γεγονός πως τα μέχρι στιγμής στοι­χεία δεί­χνουν περαι­τέρω αύξηση στον αριθμό των του­ρι­στών τη φετινή σεζόν, η επι­φυ­λα­κτι­κό­τητα εκ μέρους των επι­χει­ρη­μα­τιών του του­ρι­στι­κού όχι μόνο δεν έχει καμφθεί, αντί­θετα τα “αντα­να­κλα­στικά” του κλάδου βρί­σκο­νται στο “κόκκινο”.

Όπως εξηγούν στο Capital.gr στελέχη του Του­ρι­σμού, τρεις είναι οι βασικές παρά­με­τροι που θα επηρεάσουν- σε μεγα­λύ­τερο ή μικρό­τερο βαθμό- τη φετινή πορεία της επι­σκε­ψι­μό­τη­τας και κυρίως των ανα­με­νό­με­νων εσόδων, που είναι και το κρι­σι­μό­τερο θέμα: η ισο­τι­μία της λίρας με το ευρώ που ανα­μέ­νε­ται να περιο­ρί­σει τα ταξίδια των Βρε­τα­νών του­ρι­στών, το ενδε­χό­μενο νέας αύξησης φόρων στη δια­νυ­κτέ­ρευση και ο σκληρός αντα­γω­νι­σμός που έχει ξεκι­νή­σει από την Τουρκία και  την Αίγυπτο όσον αφορά την προ­σέλ­κυση μερι­δίων.

Στο πρώτο “μέτωπο”, η ισο­τι­μία μεταξύ των δύο νομι­σμά­των μετά το Brexitεκτι­μά­ται πως θα οδη­γή­σει στη μείωση της κατα­να­λω­τι­κής δαπάνης των Βρε­τα­νών πολιτών και κατ’ επέ­κταση στον περιο­ρι­σμό των ταξι­διών προς χώρες του εξω­τε­ρι­κού εν γένει, από 5 έως και 10%. Όσον αφορά τις επι­πτώ­σεις για τον ελλη­νικό Του­ρι­σμό, το τοπίο είναι ακόμη θολό. Παρά το θετικό ρυθμό προ­κρα­τή­σεων που φάνηκε στις αρχές του προη­γού­με­νου Νοεμ­βρίου, τα πράγ­ματα δεί­χνουν πως αν τελικά κατα­γρα­φεί αύξηση στον αριθμό των του­ρι­στών, το ποσοστό αυτό θα είναι μονο­ψή­φιο, ενώ δεν απο­κλεί­ε­ται να σημειω­θεί ακόμη και μικρή πτώση της του­ρι­στι­κής κίνησης.

Οι εξε­λί­ξεις δεν είναι θετικές ούτε στο κομμάτι της φορο­λό­γη­σης του του­ρι­στι­κού τομέα. Προ­κει­μέ­νου να “ξεκολ­λή­σει” η δια­πραγ­μά­τευση με τους δανει­στές για τη δεύτερη αξιο­λό­γηση, η Κυβέρ­νηση προ­σα­να­το­λί­ζε­ται στην αύξηση του μεσαίου ΦΠΑ από το 13% στο 14%, όπου συμπε­ρι­λαμ­βά­νε­ται και η διαμονή στα ξενο­δο­χεία. Αν και η αύξηση κατά μία μονάδα δεν θεω­ρεί­ται ότι είναι ικανή να ανα­τρέ­ψει τα σχέδια δια­κο­πών των του­ρι­στών από το εξω­τε­ρικό, η συνεχής επι­βά­ρυνση του του­ρι­στι­κού κλάδου έχει επι­βα­ρύ­νει σημα­ντικά την τιμή των πακέτων, αυξά­νο­ντας παράλ­ληλα τα βάρη για τις επι­χει­ρή­σεις. Και όλα αυτά τη στιγμή που η χώρα μας έχει από τους υψη­λό­τε­ρους φορο­λο­γι­κούς συντε­λε­στές στη διαμονή σε σύγκριση με τις υπό­λοι­πες χώρες της Μεσο­γείου. Συγκε­κρι­μένα, η Κύπρος έχει ΦΠΑ 9% στα ξενο­δο­χεία, η Τουρκία 8%, η Ιταλία και η Κροατία 10% και μόνο η Ισπανία 13%, όπου εκεί όμως ο ΦΠΑ στην εστίαση είναι 13% και όχι 24% όπως στην Ελλάδα.

Το σενάριο να επι­βλη­θεί και τέλος δια­νυ­κτέ­ρευ­σης σε ξενο­δο­χεία και ενοι­κια­ζό­μενα δωμάτια από το 2018 επι­βα­ρύ­νει το ήδη αρνη­τικό κλίμα. Όπως τονί­ζουν φορείς του Του­ρι­σμού εξάλλου, η υψηλή φορο­λο­γική επι­βά­ρυνση του ελλη­νι­κού του­ρι­στι­κού προ­ϊ­ό­ντος απο­τε­λεί σημα­ντικό ανα­σταλ­τικό παρά­γο­ντα στην προ­σπά­θεια για πώληση πακέτων από ξένους tour operators, επι­βα­ρύ­νο­ντας την αντα­γω­νι­στι­κό­τητα και οδη­γώ­ντας σε όξυνση της επο­χι­κό­τη­τας.

Ο τρίτος και πολύ σημα­ντι­κός παρά­γο­ντας που θα καθο­ρί­σει φέτος την του­ρι­στική ζήτηση έχει να κάνει με τον αυξα­νό­μενο αντα­γω­νι­σμό από την Τουρκία και την Αίγυπτο, δύο χωρών που είδαν την χρονιά που πέρασε ραγδαία μείωση των μερι­δίων τους υπό το φόβο των τρο­μο­κρα­τι­κών χτυ­πη­μά­των. Φέτος περνούν στην αντε­πί­θεση με επι­δο­τή­σεις πτήσεων τσάρτερ, μεγα­λύ­τερη προβολή στη γερ­μα­νική και ρωσική αγορά και χαμηλές τιμές στα προ­σφε­ρό­μενα πακέτα.

Τα παρα­πάνω καθι­στούν προς το παρόν δύσκο­λες τις όποιες προ­βλέ­ψεις για το ύψος των ταξι­διω­τι­κών εισπρά­ξεων. Η περσινή σεζόν ανέ­τρεψε όλες τις επι­διώ­ξεις των εσόδων, τα οποία έμειναν στο ίδιο επίπεδο με τις εισπρά­ξεις του 2015, δηλαδή κοντά στα 14 δισ. ευρώ (ανα­μέ­νε­ται ο τελικός απο­λο­γι­σμός), αν και οι αφίξεις του­ρι­στών ήταν κατά 1,5 εκατ. περισ­σό­τε­ρες. Μετά από τρία χρόνια ανόδου (41% μεταξύ 2012 και 2015 σε στα­θε­ρές τιμές), πέρσι κατα­γρά­φηκε μείωση της Μέσης Κατά Κεφαλήν Δαπάνης. Ταυ­τό­χρονα, λόγω της παρα­τε­τα­μέ­νης αβε­βαιό­τη­τας το πρώτο εξάμηνο του 2016, το ελλη­νικό του­ρι­στικό προϊόν εισήλθε με καθυ­στέ­ρηση στην διεθνή του­ρι­στική αγορά με απο­τέ­λε­σμα να χρεια­στεί να γίνουν πολύ μεγάλες προ­σφο­ρές τιμών για να προ­σελ­κυ­σθούν πελάτες “τελευ­ταίας στιγμής’” (last minute offers).

Σύμφωνα με τα τελευ­ταία στοι­χεία της ΤτΕ για το δεκά­μηνο του 2016, η πτώση στα έσοδα άγγιξε το 4,2% (έφτασαν τα 13,1 δισ. ευρώ, μειω­μένα κατά 576 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2015). Την ίδια ώρα, κατά 9% περιο­ρί­στηκε η μέση δαπάνη ανά ταξίδι, παρά το γεγονός πως η εισερ­χό­μενη ταξι­διω­τική κίνηση αυξή­θηκε κατά 4,7%. Το μεγα­λύ­τερο πλήγμα ήρθε από τις δύο βασικές αγορές για τον ελλη­νικό Του­ρι­σμό, τη Γερ­μα­νία και τη Μεγάλη Βρε­τα­νία. Για την περίοδο Ιαν.- Οκτ., οι εισπρά­ξεις από τη Γερ­μα­νία μειώ­θη­καν 6,2% και δια­μορ­φώ­θη­καν στα 2,07 δισ. ευρώ και τα έσοδα από την Αγγλία κατά 1,2% (1,95 δισ. ευρώ)

capital.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.