ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στο ίδιο έργο θεατές τα νησιά του ανατ. Αιγαίου

news room 1 λεπτό ανάγνωση
μετανάστες

Στο ίδιο έργο θε­α­τές βρί­σκο­νται ξανά τα νησιά του ανατoλικού Αι­γαί­ου μετά τη ρα­γδαία αύ­ξη­ση των με­τα­να­στευ­τι­κών ροών που κα­τα­γρά­φο­νται τα τε­λευ­ταία 24ωρα, με το με­γα­λύ­τε­ρο πρό­βλη­μα να εντο­πί­ζε­ται για ακόμη μια φορά στη Λέσβο, όπου ο αριθ­μός των με­τα­να­στών ξε­περ­νά κατά πολύ τις δυ­να­τό­τη­τες του hot spot της Μό­ριας.

Επι­χει­ρη­μα­τί­ες του Του­ρι­σμού που δρα­στη­ριο­ποιού­νται στο νησί μι­λούν, όπως ανα­φέ­ρουν στο Capital.gr, για “δεύ­τε­ρο κραχ” στην ει­κό­να του προ­ο­ρι­σμού, ει­δι­κά μετά την επα­νά­λη­ψη των περ­σι­νών ει­κό­νων στο λι­μά­νι της Μυ­τι­λή­νης, με δε­κά­δες με­τα­νά­στες εγκλω­βι­σμέ­νους να πε­ρι­μέ­νουν την κα­τα­γρα­φή τους. Πριν δύο ημέ­ρες 250 πε­ρί­που νε­ο­α­φι­χθέ­ντες στο νησί με­τα­φέρ­θη­καν ανα­γκα­στι­κά από το λι­με­νι­κό σώμα στο χώρο έξω από το παλιό κο­λυμ­βη­τή­ριο, το οποίο ου­σια­στι­κά βρί­σκε­ται στην πε­ριο­χή του λι­μα­νιού, όπου πε­ρί­με­ναν επί ώρες μέχρι να αδειά­σει η πτέ­ρυ­γα κα­τα­γρα­φής στο hot spot.

Οι αυ­ξη­μέ­νες αφί­ξεις με­τα­να­στών στη Λέσβο έχουν δη­μιουρ­γή­σει “μπλακ άουτ” στη δια­δι­κα­σία κα­τα­γρα­φής στη Μόρια. Κά­τοι­κοι και επι­χει­ρη­μα­τί­ες προ­βλέ­πουν επι­δεί­νω­ση της κα­τά­στα­σης το επό­με­νο διά­στη­μα.

Ξε­νο­δό­χοι και κα­τα­στη­μα­τάρ­χες ήδη πα­λεύ­ουν να αντι­με­τω­πί­σουν την τε­ρά­στια πτώση που ση­μεί­ω­σε φέτος η του­ρι­στι­κή κί­νη­ση στη Λέσβο, κά­νο­ντας λόγο για τη χει­ρό­τε­ρη σεζόν των τε­λευ­ταί­ων χρό­νων. Ακόμη και τις ημέ­ρες του Δε­κα­πε­νταύ­γου­στου δη­μο­φι­λείς προ­ο­ρι­σμοί πα­ρου­σί­α­ζαν ισχνή κί­νη­ση, ενώ πα­ρό­μοια ήταν η ει­κό­να σε Χίο και Σάμο. Όπως προει­δο­ποιούν, μετά και τα τε­λευ­ταία γε­γο­νό­τα στην Τουρ­κία, η κα­τά­στα­ση είναι πολύ εύ­κο­λο να ξε­φύ­γει από τον έλεγ­χο, με απρό­βλε­πτες συ­νέ­πειες για το μέλ­λον των των νη­σιών, ει­δι­κά σε ότι αφορά τον του­ρι­στι­κό κλάδο.

Οι πλη­ρο­φο­ρί­ες λένε πως η πτώση στα έσοδα είναι εξί­σου δρα­μα­τι­κή, φτά­νο­ντας σε επι­χει­ρή­σεις που στη­ρί­ζο­νταν κυ­ρί­ως στον ει­σερ­χό­με­νο του­ρι­σμό, ακόμη και το 80%.

Το προη­γού­με­νο διά­στη­μα στα νησιά του ανατ. Αι­γαί­ου που έχουν πλη­γεί από το προ­σφυ­γι­κό πραγ­μα­το­ποιού­νταν τα­ξί­δια εξοι­κεί­ω­σης για tour operators και ξέ­νους δη­μο­σιο­γρά­φους, υπήρ­ξε προ­βο­λή από τον ΕΟΤ και ει­δι­κά προ­γράμ­μα­τα προ­ώ­θη­σης των προ­ο­ρι­σμών, ενώ πρό­σφα­τα ανα­κοι­νώ­θη­καν έως και 50% μειω­μέ­νες τιμές δω­μα­τί­ων σε πα­κέ­τα δια­μο­νής για κρα­τή­σεις μέχρι τα τέλη του Οκτω­βρί­ου… ενέρ­γειες που μέχρι σε ένα βαθμό φαί­νε­ται πως απέ­δω­σαν. Όμως η νέα κα­τά­στα­ση που δη­μιουρ­γεί­ται με το με­τα­να­στευ­τι­κό εγεί­ρει έντο­νη ανη­συ­χία για την επό­με­νη σεζόν και απει­λεί να ακυ­ρώ­σει τα απο­τε­λέ­σμα­τα των πα­ρα­πά­νω πρω­το­βου­λιών, όπως λένε φο­ρείς της αγο­ράς.

Σύμ­φω­να με τα στοι­χεία του Συ­ντο­νι­στι­κού Ορ­γά­νου Δια­χεί­ρι­σης της Προ­σφυ­γι­κής Κρί­σης, οι πρό­σφυ­γες και οι με­τα­νά­στες στη Λέσβο ανέρ­χο­νται σε 5.226, στη Χίο φτά­νουν τους 3.221 και στη Σάμο τους 1.341. Χθες μά­λι­στα στη  συ­νε­δρί­α­ση του Διοι­κη­τι­κού Συμ­βου­λί­ου της Ένω­σης Πε­ρι­φε­ρειών Ελ­λά­δας, η Πε­ρι­φε­ρειάρ­χης Βο­ρεί­ου Αι­γαί­ου Χ. Κα­λο­γή­ρου έθεσε εκτός ημε­ρη­σί­ας δια­τά­ξε­ως το με­τα­να­στευ­τι­κό, κρού­ο­ντας τον κώ­δω­να του κιν­δύ­νου για τις επερ­χό­με­νες συ­νέ­πειες στην οι­κο­νο­μία και τον του­ρι­σμό από την αδυ­να­μία δια­χεί­ρι­σης του αυ­ξα­νό­με­νου όγκου με­τα­να­στών. Επεί­γου­σα σύ­σκε­ψη πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε και υπό το δή­μαρ­χο Λέ­σβου Σ. Γα­λη­νού, όπου το­νί­στη­κε πως το νησί δεν μπο­ρεί να ση­κώ­σει πε­ρισ­σό­τε­ρο βάρος στο με­τα­να­στευ­τι­κό και ότι η μη λήψη άμε­σων και απο­τε­λε­σμα­τι­κών μέ­τρων απει­λεί ακόμη και την κοι­νω­νι­κή συ­νο­χή.

Τα τε­λευ­ταία στοι­χεία από τις αφί­ξεις των αε­ρο­δρο­μί­ων επι­βε­βαιώ­νουν άλ­λω­στε το τε­ρά­στιο πλήγ­μα που έχει δε­χθεί ο Του­ρι­σμός στα πα­ρα­πά­νω νησιά: συ­νο­λι­κά στο επτά­μη­νο, η μεί­ω­ση των αφί­ξε­ων στη Λέσβο αγ­γί­ζει το 62,7%, στη Σάμο το 29,7% και στην Κω το 15,9%. Σύμ­φω­να ει­δι­κό­τε­ρα με την κα­τα­γρα­φή επι­βα­τών από το αε­ρο­δρό­μιο Μυ­τι­λή­νης “Οδυσ­σέ­ας Ελύ­της”, την πε­ρί­ο­δο Απρι­λί­ου – Ιου­λί­ου, οι αφί­ξεις του­ρι­στών με πτή­σεις τσάρ­τερ ανήλ­θαν σε 16.745, όταν το ίδιο διά­στη­μα του 2015 ξε­περ­νού­σαν τις 47 χιλ. Τον Ιού­λιο του 2016, οι αφί­ξεις με τσάρ­τερ ήταν 6.841, ήταν δη­λα­δή μειω­μέ­νες κατά 62,77% σε σχέση με τον Ιού­λιο του 2015 (16.745 αφί­ξεις).

capital.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.