ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ερώτηση στην Κομισιόν για τον φόρο σε τσίπουρο και τσικουδιά

news room 1 λεπτό ανάγνωση
τσιπουρο

Την προ­στα­σία των μικρών παρα­γω­γών τσί­που­ρου και τσι­κου­διάς και τη θέσπιση ενός νέου καθε­στώ­τος ειδικών φόρων κατα­νά­λω­σης που, από τη μια, θα σέβεται την κοι­νο­τική νομο­θε­σία, και από την άλλη, θα παρέχει στην Ελλάδα αντί­στοι­χες, με τα υπό­λοιπα κράτη-μέλη, εξαι­ρέ­σεις προ­στα­σίας παρα­δο­σια­κών εθνικών προ­ϊ­ό­ντων, ζητά με ερώτησή του προς την Ευρω­παϊκή Επι­τροπή, ο αντι­πρό­ε­δρος του Ευρω­παϊ­κού Κοι­νο­βου­λίου και ευρω­βου­λευ­τής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημή­τρης Παπα­δη­μού­λης.

Πιο συγκε­κρι­μένα, ο Δημή­τρης Παπα­δη­μού­λης στην ερώτησή του ανα­φε­ρό­ταν στην ανα­κοί­νωση της Κομι­σιόν με την οποία «ζητά από την Ελλάδα να εξι­σώ­σει το μειω­μένο Ειδικό Φόρο Κατα­νά­λω­σης στο τσί­πουρο και την τσι­κου­διά με τον αντί­στοιχο που ισχύει για όλα τα αλκο­ο­λούχα ποτά», καθώς επίσης, την κατάρ­γηση του υπερ-μειωμένου συντε­λε­στή που επι­βάλ­λε­ται σε μικρούς (διή­με­ρους) απο­στά­κτες και σημεί­ωνε ότι η ενδε­χό­μενη αύξηση της φορο­λο­γίας «θα πλήξει σημα­ντικά τους επαγ­γελ­μα­τίες και μικρούς παρα­γω­γούς τσί­που­ρου και τσι­κου­διάς, τα οποία, μαζί με το ούζο, απο­τε­λούν εθνικά προ­ϊ­ό­ντα και μάλιστα Προ­στα­τευ­μέ­νης Προ­έ­λευ­σης».

Στη συνέ­χεια της ερώ­τη­σής του ο έλληνας ευρω­βου­λευ­τής αφού τονίζει τις «δια­τά­ξεις της Οδηγίας 92/83/ΕΟΚ, που προ­βλέ­πει, μειω­μένο μέχρι και 50% ΕΦΚ σε μικρά οικο­γε­νειακά απο­στα­κτή­ρια (άρθρο 14)», ρωτά την Κομι­σιόν «εάν σκο­πεύει να έρθει σε συνεν­νό­ηση με τις ελλη­νι­κές αρχές για τη θέσπιση ενός νέου καθε­στώ­τος για την επιβολή ΕΦΚ στα αλκο­ο­λούχα ποτά που, από τη μια, να σέβεται την κοι­νο­τική νομο­θε­σία, και από την άλλη, θα παρέχει στην Ελλάδα αντί­στοι­χες, με τα υπό­λοιπα κράτη-μέλη, εξαι­ρέ­σεις προ­στα­σίας παρα­δο­σια­κών εθνικών προ­ϊ­ό­ντων, όπως το τσί­πουρο και η τσι­κου­διά» και «εάν θα λάβει υπόψη της, κατά την αξιο­λό­γηση της απά­ντη­σης της Ελλάδας, τις προ­α­να­φερ­θεί­σες, ευερ­γε­τι­κές για τους μικρούς παρα­γω­γούς, δια­τά­ξεις των Οδηγιών για τον ΕΦΚ στην αλκοόλη».

Ακο­λου­θεί η πλήρης ερώτηση:

Σε ανα­κοί­νωσή της στις 25/09/15 η Κομι­σιόν ζητά από την Ελλάδα να εξι­σώ­σει το μειω­μένο Ειδικό Φόρο Κατα­νά­λω­σης στο τσί­πουρο και την τσι­κου­διά με τον αντί­στοιχο που ισχύει για όλα τα αλκο­ο­λούχα ποτά. Επίσης, ζητά να καταρ­γη­θεί και ο υπερ-μειωμένος συντε­λε­στής που επι­βάλ­λε­ται σε μικρούς (διή­με­ρους) απο­στά­κτες.

Ένα τέτοιο ενδε­χό­μενο, όμως, θα πλήξει σημα­ντικά τους επαγ­γελ­μα­τίες και μικρούς παρα­γω­γούς τσί­που­ρου και τσι­κου­διάς, τα οποία, μαζί με το ούζο, απο­τε­λούν εθνικά προ­ϊ­ό­ντα και μάλιστα Προ­στα­τευ­μέ­νης Προ­έ­λευ­σης.

Με δεδο­μέ­νες τις δια­τά­ξεις της Οδηγίας 92/83/ΕΟΚ, που προ­βλέ­πει, μειω­μέ­νος μέχρι και 50% ΕΦΚ σε μικρά οικο­γε­νειακά απο­στα­κτή­ρια (άρθρο 14), ερω­τά­ται η Κομι­σιόν:

-Θα λάβει υπόψη της, κατά την αξιο­λό­γηση της απά­ντη­σης της Ελλάδας, τις προ­α­να­φερ­θεί­σες, ευερ­γε­τι­κές για τους μικρούς παρα­γω­γούς, δια­τά­ξεις των Οδηγιών για τον ΕΦΚ στην αλκοόλη;

-Σκοπεύει να έρθει σε συνεν­νό­ηση με τις ελλη­νι­κές αρχές για τη θέσπιση ενός νέου καθε­στώ­τος για την επιβολή ΕΦΚ στα αλκο­ο­λούχα ποτά που, από τη μια, να σέβεται την κοι­νο­τική νομο­θε­σία, και από την άλλη, θα παρέχει στην Ελλάδα αντί­στοι­χες, με τα υπό­λοιπα κράτη-μέλη, εξαι­ρέ­σεις προ­στα­σίας παρα­δο­σια­κών εθνικών προ­ϊ­ό­ντων, όπως το τσί­πουρο και η τσι­κου­διά;

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.