ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κλιμακωτές μειώσεις έως και 11% σε συντάξεις πάνω από 1.000 ευρώ

news room 1 λεπτό ανάγνωση
συντάξεις -περικοπές

Κλι­μα­κω­τές περι­κο­πές στις συντά­ξεις άνω των 1.000 ευρώ, που μεσο­σταθ­μικά θα προ­σεγ­γί­ζουν και ίσως να ξεπερ­νούν το 11%, παράλ­ληλα με τη ριζική ανα­μόρ­φωση του ασφα­λι­στι­κού, περι­λαμ­βά­νει το σχέδιο της κυβέρ­νη­σης στο πλαίσιο των ισο­δυ­νά­μων που προ­τί­θε­ται να προ­τεί­νει στους εκπρο­σώ­πους των θεσμών, προ­κει­μέ­νου να μην προ­χω­ρή­σει στην πλήρη εφαρ­μογή των «σκληρών» όρων του 3ου μνη­μο­νίου για το ασφα­λι­στικό (όπως κατάρ­γηση του ΕΚΑΣ, μείωση των συντά­ξεων του ΟΓΑ, εφαρ­μογή της ρήτρας μηδε­νι­κού ελλείμ­μα­τος και υλο­ποί­ηση του νόμου 3863/2010). Στον κυβερ­νη­τικό σχε­δια­σμό περι­λαμ­βά­νε­ται επίσης η επιβολή ανώ­τα­του πλαφόν για το σύνολο των συντα­ξιο­δο­τι­κών παροχών, κοντά στις 2.000 ευρώ, από 2.350 ευρώ στο ΙΚΑ, 2.774 ευρώ στα ειδικά ταμεία και 3.360 ευρώ σε όσους λαμ­βά­νουν σήμερα διπλές συντά­ξεις.

Ο υπουρ­γός Εργα­σίας, Κοι­νω­νι­κής Ασφά­λι­σης και Κοι­νω­νι­κής Αλλη­λεγ­γύης Γιώργος Κατρού­γκα­λος επα­νήλθε χθες, με νέες δηλώ­σεις του στον ραδιο­φω­νικό σταθμό Real Fm, στο θέμα των πιθανών μειώ­σεων, παρέ­χο­ντας δια­σφά­λιση μόνο για τις μικρές και τις μεσαίες συντά­ξεις. Οριο­θέ­τησε μάλιστα ως μικρές τις συντά­ξεις κάτω από 1.000 ευρώ και ως μεσαίες τις συντά­ξεις από 1.000 έως 1.500 ευρώ.

Ειδικοί της κοι­νω­νι­κής ασφά­λι­σης εκτι­μούν βέβαια ότι με βάση τις μνη­μο­νια­κές δεσμεύ­σεις για περιο­ρι­σμό της συντα­ξιο­δο­τι­κής δαπάνης κατά 2,25 δισ. ευρώ την επόμενη διετία –με τον περιο­ρι­σμό για φέτος να ανέρ­χε­ται σε 450 εκατ. ευρώ– οι προ­ω­θού­με­νες μειώ­σεις θα αφορούν ανα­πό­φευ­κτα και τους συντα­ξιού­χους που λαμ­βά­νουν συντά­ξεις (κύριες, επι­κου­ρι­κές ή και μερί­σματα) από 1.000 ευρώ και πάνω, ενώ ανοικτό για δια­πραγ­μά­τευση μένει το εάν τελικά οι περι­κο­πές θα αφορούν και τις χαμη­λό­τε­ρες συντα­ξιο­δο­τι­κές παροχές. Βάσει υπο­λο­γι­σμών, εάν οι περι­κο­πές εφαρ­μο­στούν στο σύνολο των συντα­ξιού­χων, ορι­ζό­ντια, τότε θα αγγί­ζουν το 6,2%, ενώ εάν περιο­ρι­στούν για τα ποσά άνω των 1.000 ευρώ θα φθάνουν στο 11%.

Σύμφωνα με τα στοι­χεία της ΗΔΙΚΑ του υπουρ­γείου Εργα­σίας, τα οποία επε­ξερ­γά­ζε­ται αυτές τις ημέρες η Εθνική Ανα­λο­γι­στική Αρχή, οι συντα­ξιού­χοι με άθροι­σμα κύριας και επι­κου­ρι­κής σύντα­ξης πάνω από 1.500 ευρώ δεν υπερ­βαί­νουν τις 360.000, δηλαδή καλύ­πτουν το 13,5% του συνόλου. Εάν σε αυτούς προ­στε­θούν και αυτοί που έχουν μηνιαίο εισό­δημα από συντά­ξεις 1.000 έως 1.500 ευρώ (περίπου 552.000), συνο­λικά οι συντα­ξιού­χοι που λαμ­βά­νουν πάνω από 1.000 ευρώ υπερ­βαί­νουν τις 910.000, δηλαδή καλύ­πτουν το 34,3% του συνόλου των συντα­ξιού­χων της χώρας. Μάλιστα, εκτι­μά­ται ότι αυτοί καλύ­πτουν περίπου το 60% της συνο­λι­κής μηνιαίας συντα­ξιο­δο­τι­κής δαπάνης, που ανέρ­χε­ται σε 2,3 δισ. ευρώ. Από τους συνο­λικά 2,655 εκατ. συντα­ξιού­χους, εισό­δημα από συντά­ξεις έως 1.000 ευρώ έχει η συντρι­πτική πλειο­νό­τητα, ήτοι 1,750 εκατ. Ο κ. Κατρού­γκα­λος, πάντως, και χθες, υπο­στή­ριξε ότι «αν χρεια­στεί ψαλί­δι­σμα, αυτό θα πέσει μόνο στις μεγάλες συντά­ξεις», δια­τη­ρώ­ντας βέβαια και τις απαι­τού­με­νες επι­φυ­λά­ξεις, ξεκα­θα­ρί­ζο­ντας ότι ανάλογα με τις προ­τά­σεις που θα δια­μορ­φω­θούν, την εισπρα­ξι­μό­τητα του συστή­μα­τος αλλά και τη συνο­λική πορεία της οικο­νο­μίας, θα δια­μορ­φω­θούν και οι τελικές απο­φά­σεις.

Σημεί­ωσε, μάλιστα, ότι αυτό που απα­σχο­λεί την κυβέρ­νηση δεν είναι μόνο οι συντα­ξιού­χοι, αλλά και το αν θα πάρουν σύνταξη οι νυν εργα­ζό­με­νοι. «Να μην είναι η ασφα­λι­στική εισφορά απλώς ένας φόρος που πηγαί­νει για να πλη­ρω­θούν οι συντά­ξεις των νυν συντα­ξιού­χων και να μην υπάρχει ελπίδα να πάρουν σύνταξη οι νυν εργα­ζό­με­νοι», δήλωσε χαρα­κτη­ρι­στικά, σκια­γρα­φώ­ντας εμμέσως πλην σαφώς το εύρος των παρεμ­βά­σεων τόσο στους ήδη συντα­ξιού­χους, με περι­κο­πές, όσο και στους νέους, με αλλαγές στη δομή του συστή­μα­τος, το ποσοστό ανα­πλή­ρω­σης των συντά­ξεων, αλλά και τον βαθμό «προ­στα­σίας» τους. Οχημα για τις αλλαγές αυτές θα απο­τε­λέ­σει το πόρισμα της επι­τρο­πής των εμπει­ρο­γνω­μό­νων για το ασφα­λι­στικό, που ανα­μέ­νε­ται να κατα­τε­θεί στον υπουργό Εργα­σίας εντός της πρώτης εβδο­μά­δας του Οκτω­βρίου. Στον όποιο κυβερ­νη­τικό σχε­δια­σμό, βέβαια, θα πρέπει να προ­στε­θούν οι υπο­χρε­ώ­σεις για την εφαρ­μογή της από­φα­σης του ΣτΕ που έκρινε αντι­συ­νταγ­μα­τι­κές τις προη­γού­με­νες περι­κο­πές στις συντά­ξεις και που επι­βα­ρύ­νει τον κρατικό προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό από 1,5 έως 3 δισ. ευρώ (ακόμη δεν υπάρχει επίσημη κοστο­λό­γηση), αλλά και η δέσμευση για κατάρ­γηση των κοι­νω­νι­κών πόρων, που ανα­μέ­νε­ται να δημιουρ­γή­σει «τρύπα» στα έσοδα των Ταμείων της τάξεως των 120 εκατ. ευρώ

Καθη­με­ρινή

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.