Ειδήσεις

Εβδομάδα πολλών νέων αλλαγών και εξελίξεων: “Αγκάθια” η επιστροφή της Τρόικα και η ψηφοφορία στη Βουλή

Του Χρήστου Μιχαηλίδη, ΚΥΠΕ

Μία εβδομάδα μετά την επίτευξη της συμφωνίας των Βρυξελλών για νέα δανειακή σύμβαση της Ελλάδος, ύψους περίπου 86 δις ευρώ, και την ψήφιση μέρους των μέτρων την περασμένη Τετάρτη στη Βουλή, η αυριανή μέρα, Δευτέρα, θα βρει την Ελλάδα με πολλές αλλαγές.

Θα τη βρει με την ανασχηματισμένη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να πιάνει δουλειά. Τους βουλευτές να ετοιμάζονται για τη 2η και τελευταία ψηφοφορία την Τετάρτη. Την «τρόϊκα» να επιστρέφει και να πιάνει δουλειά στην Αθήνα μετά από 6 μήνες ως «Brussels Group» στη βελγική πρωτεύουσα. Τις τράπεζες μετά από τρεις εβδομάδες «υποχρεωτικής άδειας», να είναι και πάλι ανοικτές, αν και όχι για όλες τις υπηρεσίες τους. Και την ελληνική κοινωνία να αρχίσει να γεύεται μερικά από τα ήδη ψηφισθέντα μέτρα της νέας δανειακής σύμβασης, με ανατιμήσεις σε προϊόντα και υπηρεσίες λόγω αλλαγών στον ΦΠΑ.

Εν τω μεταξύ, ένα από αυτά τα νέα μέτρα είναι και το προαιρετικό άνοιγμα των καταστημάτων και τις Κυριακές, που τέθηκε σε εφαρμογή από σήμερα, όχι με λίγες αντιδράσεις, κυρίως από τους ιδιοκτήτες μικρών καταστημάτων που δεν έχουν την δυνατότητα να απασχολούν επιπρόσθετο προσωπικό, αλλά και των υφιστάμενων υπαλλήλων.

Η Ομοσπονδία των Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος θεωρεί ότι το μέτρο αυτό, που ψηφίστηκε την Τετάρτη στη Βουλή στα «προαπαιτούμενα» που έθεσαν οι δανειστές, είναι καταστροφικό για τα δικαιώματα των εργαζομένων.

«Επιτάχυνε τα λουκέτα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ανακατένειμε το τζίρο σε όφελος των μεγάλων αλυσίδων, των malls και των εκπτωτικών χωριών, δημιούργησε και δημιουργεί συνθήκες κυριαρχίας των μεγάλων» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία, που από το πρωί σήμερα έχει κατέλθει σε 24ωρη απεργία.

Σημειώνεται ότι η απόφαση για το άνοιγμα των καταστημάτων αυτήν την συγκεκριμένη Κυριακή, είχε ληφθεί εβδομάδες πριν και ανεξαρτήτως των προαπαιτούμενων μέτρων, λόγω της έναρξης της καθιερωμένης αυτήν την εποχή περιόδου των θερινών εκπτώσεων.

Με τις τράπεζες όμως κλειστές επί τρεις εβδομάδες, και την ψυχολογία του κόσμου σε πολύ χαμηλά επίπεδα, ήδη η κίνηση, όπως δηλώνει στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου & Επιχειρηματικότητας, Βασίλης Κορκίδης, «είναι αναμενόμενα αποκαρδιωτική».

Η επιβολή ελέγχουν κεφαλαίων έκανε μεγάλη ζημιά στις ελληνικές επιχειρήσεις που ήδη αντιμετώπιζαν οξύτατα προβλήματα, πρόσθεσε ο κ. Κορκίδης, αποκαλύπτοντας μάλιστα ότι τις τελευταίες τρεις εβδομάδες με την χώρα υπό capital controls, περισσότερες από 60.000 ελληνικές μικρές και μεγαλύτερες εμπορικές επιχειρήσεις έκαναν αίτηση για να μετακομίσουν στη Βουλγαρία.

Από τη Δευτέρα θα τεθεί σε ισχύ το νέο καθεστώς του ΦΠΑ. Οι αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων και των υπηρεσιών που μετατάσσονται στον υψηλότερο συντελεστή, θα αρχίσουν να κάνουν την εμφάνισή τους στην αγορά από αύριο.

Αυτό ισχύει τόσο για τα προϊόντα που μετατάσσονται στον υψηλό συντελεστή 23% από 13% σήμερα (διάφορα τυποποιημένα τρόφιμα), η εστίαση, όσο και τα εισιτήρια στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Η αύξηση του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία στο 13% από 6,5%, όπως προβλέπεται από το νομοσχέδιο με τα νέα μέτρα να ισχύσει από την 1 Οκτωβρίου, ούτως ώστε να μην επηρεαστεί η τρέχουσα τουριστική περίοδος που βρίσκεται στην αιχμή της.

Ενδεικτικά, η λίστα με τις ανατιμήσεις που θα αρχίσουν να γεύονται από αύριο, Δευτέρα, οι πολίτες στην Ελλάδα περιέχει: ζαχαρώδη, αναψυκτικά, χυμούς, κονσέρβες, σοκολατοειδή, καφέ, σπορέλαια, βούτυρα, μαργαρίνες, τυποποιημένα ψωμιά, υπηρεσίες εστίασης (εστιατόρια, ταχυφαγεία, κυλικεία, καφετέριες, κ.λπ.), αλλά και τα δίδακτρα των φροντιστηρίων μέσης εκπαίδευσης και ξένων γλωσσών, όπως και υπηρεσίες επισκευής κατοικιών (υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, κ.ά), μέσα μαζικής μεταφοράς όπως λεωφορεία, μετρό, τραμ, ταξί, τρένα, αεροπορικά εισιτήρια εσωτερικού.

Σταθερές (με ΦΠΑ 13% θα παραμείνουν οι τιμές των φρέσκων ή και κατεψυγμένων τροφίμων, κρέατα, ψάρια, λαχανικά, φρούτα, γαλακτοκομικά, γιαούρτια (εκτός εκείνων με προσθήκη ζάχαρης, γλυκαντικών, φρούτων, κ.λπ.), και άλλα.

Όσον αφορά τις τράπεζες, μπορεί να είναι ξανά ανοικτές από τη Δευτέρα, όμως θα διατηρηθούν μέτρα ελέγχου κεφαλαίων (capital controls), ενώ δεν θα επιτρέπονται ακόμα ή θα παραμένουν περιορισμένες αρκετές τραπεζικές συναλλαγές.

Το ημερήσιο όριο αναλήψεων από τα ταμεία και τα ATM’s παραμένει στα 60 ευρώ, μόνο που μπορεί πλέον κάποιος να αποσύρει με μία ανάληψη όλο το ποσό για μία εβδομάδα – δηλαδή 420 ευρώ.

Επίσης, ελεύθερη θα είναι από αύριο, καθώς λήγει η τραπεζική αργία, και η πρόσβαση στις θυρίδες. Ωστόσο για να αποφευχθεί η ταλαιπωρία των πολιτών, οι τράπεζες συνιστούν στους πελάτες να υπάρχει πρώτα τηλεφωνική επικοινωνία με το κατάστημα όπου διατηρούν τη θυρίδα τους, για να αποφευχθεί συνωστισμός.

Οι τράπεζες έκλεισαν στις 29 Ιουνίου, 2 ημέρες μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης για διενέργεια δημοψηφίσματος στις 5 Ιουλίου για την έγκριση ή απόρριψη της τελευταίας πρότασης των δανειστών προτού εκπνεύσει στις 30 Ιουνίου η «ζωή» του προηγούμενου «προγράμματος διάσωσης» της χώρας.

Την περασμένη εβδομάδα εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (28 κράτη-μέλη της ΕΕ), δάνειο-γέφυρα ύψους 7,16 δις ευρώ προς την Ελλάδα για τις έκτακτες οικονομικές της ανάγκες και υποχρεώσεις.

Αμέσως θα καταβληθεί δόση 3,1 δις ευρώ προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), που λήγει την Δευτέρα. Εντός των αμέσως επομένων ημερών θα πρέπει να εξοφληθούν και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), ύψους περίπου 2 δις ευρώ.

Το δάνειο θα έχει μέγιστη διάρκεια τριών μηνών, έως ότου να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση για ένταξη στο τριετές πρόγραμμα στήριξης του μηχανισμού ESM.

Το πρόγραμμα αυτό τα τεθεί σε εφαρμογή εφόσον ψηφιστεί την Τετάρτη 22 Ιουλίου στη Βουλή το δεύτερο πακέτο των προαπαιτούμενων, από τους δανειστές μέτρων, και εφόσον ολοκληρωθεί κατόπιν η συμφωνία για την νέα δανειακή σύμβαση, άλλως Μνημόνιο 3.

Ο Ewald Nowotny, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ δήλωσε προχθές στον κρατικό ραδιοφωνικό σταθμό της Αυστρίας ORF, πως θα χρειαστούν 6-8 εβδομάδες έως ότου ξεκινήσει το νέο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας.

Το ύψος του δανείου που αναμένεται να λάβει η Ελλάδα είναι περίπου 86 δις ευρώ, και η σύμβαση θα έχει διάρκεια 3 ετών.

Από τα μέσα του 2010 η Ελλάδα έχει λάβει από τους δανειστές της, ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ, 240 δις ευρώ που, με το καινούργιο 3ο «πακέτο» θα φτάσει τα περίπου 330 δις.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου