ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κίνδυνος νέοι να χάσουν εξετάσεις λόγω capital controls

news room 1 λεπτό ανάγνωση
Γκαίτε
Μέγεθος γραμμάτων

Μέσω Πο­λω­νί­ας θα ανα­γκα­στούν Ελ­λη­νες γο­νείς να πλη­ρώ­σουν τα εξέ­τα­στρα του παι­διού τους, εάν δεν θέ­λουν να χάσει τη θέση σε ένα καλό πα­νε­πι­στή­μιο του εξω­τε­ρι­κού για την επό­με­νη ακα­δη­μαϊ­κή χρο­νιά. Πρό­κει­ται για μία από τις πολ­λές επι­πτώ­σεις των capital controls στη ζωή μας. Για κά­ποιους άλ­λους, ευ­τυ­χώς, υπάρ­χει το ebanking.

Ει­δι­κό­τε­ρα, όπως ανέ­φε­ραν χθες στην «Κ» γο­νείς μα­θη­τών που σχε­διά­ζουν να συμ­με­τά­σχουν στα τέλη Ιου­λί­ου στις εξε­τά­σεις για το δί­πλω­μα TOEFL, η αί­τη­ση συμ­με­το­χής πρέ­πει να υπο­βλη­θεί ηλε­κτρο­νι­κά. Το TOEFL (Test of English as a Foreign Language) είναι διε­θνείς εξε­τά­σεις αγ­γλι­κής γλώσ­σας για ει­σα­γω­γή σε αγ­γλό­φω­να πα­νε­πι­στή­μια για προ­πτυ­χια­κές και με­τα­πτυ­χια­κές σπου­δές.

Ομως, ενώ τα πρώτα ηλε­κτρο­νι­κά βή­μα­τα για την υπο­βο­λή της αί­τη­σης γί­νο­νται απρό­σκο­πτα από τους εν­δια­φε­ρό­με­νους, εμπό­διο ορ­θώ­νε­ται όταν δη­λώ­νε­ται ο αριθ­μός της ελ­λη­νι­κής πι­στω­τι­κής κάρ­τας για την πλη­ρω­μή των εξέ­τα­στρων. Το κό­στος της εξέ­τα­σης είναι 245 δο­λά­ρια, αλλά το σύ­στη­μα δεν δέ­χε­ται ελ­λη­νι­κές πι­στω­τι­κές κάρ­τες. Οι γο­νείς απευ­θύν­θη­καν στο κέ­ντρο προ­ε­τοι­μα­σί­ας των παι­διών και στα εξε­τα­στι­κά κέ­ντρα -12 σε όλη την χώρα-, ωστό­σο οι υπεύ­θυ­νοι εύ­λο­γα δή­λω­σαν αδυ­να­μία να βοη­θή­σουν.

Την ίδια στιγ­μή, η προ­θε­σμία τρέ­χει, καθώς ο εν­δια­φε­ρό­με­νος μπο­ρεί να κα­τα­θέ­σει την αί­τη­ση συμ­με­το­χής στις εξε­τά­σεις έως 4 ημέ­ρες πριν από την ημέρα της εξέ­τα­σης και εφό­σον υπάρ­χουν ακόμη κενές θέ­σεις.

Ετσι, γο­νείς ανέ­φε­ραν στην «Κ» ότι βρή­καν λύση μέσω Πο­λω­νί­ας: «Μία ανι­ψιά μας ζει εκεί, και θα κά­νου­με την πλη­ρω­μή των εξέ­τα­στρων με τη δική της κάρτα»…

«Τα ξένα ακα­δη­μαϊ­κά ιδρύ­μα­τα έχουν κα­τα­λη­κτι­κή ημε­ρο­μη­νία κα­τά­θε­σης όλων των δι­καιο­λο­γη­τι­κών. Αρα δεν είναι δύ­σκο­λο ένας υπο­ψή­φιος, λόγω μίας τέ­τοιας πε­ρί­πτω­σης, όπως των capital controls, να χάσει τη χρο­νιά, καθώς το πα­νε­πι­στή­μιο μπο­ρεί να του απα­ντή­σει ότι η θέση δεν είναι πλέον δια­θέ­σι­μη. Και να το­νί­σω ότι στα καλά πα­νε­πι­στή­μια οι αι­τή­σεις είναι πολύ πε­ρισ­σό­τε­ρες των θέ­σε­ων», ανέ­φε­ρε χθες, μι­λώ­ντας για το θέμα στην «Κ», ο Χρή­στος Αντω­νί­ου, δια­χει­ρι­στής εξε­τα­στι­κού κέ­ντρου διε­θνούς φορέα πα­ρο­χής πι­στο­ποι­ή­σε­ων.

Προ­βλή­μα­τα λόγω capital controls θα αντι­με­τω­πί­σουν και εκεί­νοι που επι­θυ­μούν να δώ­σουν εξε­τά­σεις γλωσ­σο­μά­θειας γερ­μα­νι­κών. Για τα εξέ­τα­στρα πρέ­πει να έχουν κω­δι­κό για ebanking, ώστε να κα­τα­βά­λουν το ποσό σε ελ­λη­νι­κή τρά­πε­ζα, όπως ανέ­φε­ραν χθες στην «Κ» οι αρ­μό­διοι της Γραμ­μα­τεί­ας Γλωσ­σι­κού Τμή­μα­τος του Ιν­στι­τού­του Γκαί­τε.

Ως προς τις εξε­τά­σεις γλωσ­σο­μά­θειας της αγ­γλι­κής γλώσ­σας στο Βρε­τα­νι­κό Συμ­βού­λιο -πραγ­μα­το­ποιού­νται δύο φορές τον μήνα-, οι γο­νείς μπο­ρούν να πλη­ρώ­σουν με όποιον τρόπο επι­θυ­μούν, όπως δή­λω­σε στην «Κ» η υπεύ­θυ­νη Εκ­παί­δευ­σης του Συμ­βου­λί­ου κ. Κα­τε­ρί­να Φέγ­γα­ρου.

Ακόμη… πιο φι­λι­κοί δεί­χνουν οι Γάλ­λοι, καθώς, σύμ­φω­να με στε­λέ­χη του Γαλ­λι­κού Ιν­στι­τού­του, τα γαλ­λι­κά πα­νε­πι­στή­μια κα­τα­νο­ούν την κα­τά­στα­ση στην Ελ­λά­δα και δη­λώ­νουν στους γο­νείς ότι μπο­ρούν να πλη­ρώ­σουν τον Σε­πτέμ­βριο.

Κα­θη­με­ρι­νή

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.