ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Moody’s: Το δολάριο και ο τουριστικός πόλεμος στο Αιγαίο

news room 1 λεπτό ανάγνωση
τουρίστες

Η πτώση της ισο­τι­μίας των νομι­σμά­των της περι­φέ­ρειας, όπως η τούρ­κικη λίρα, δημιουρ­γεί ανη­συ­χίες και στην ελλη­νική οικο­νο­μία κυρίως στον τομέα του του­ρι­σμού, καθώς τα τούρ­κικα παράλια ενδέ­χε­ται να προ­σφέ­ρουν αντα­γω­νι­στι­κό­τε­ρες τιμές, ανα­φέ­ρουν ανα­λυ­τές σχο­λιά­ζο­ντας σχετική έκθεση της Moody’s.

Η αύξηση της νομι­σμα­τι­κής ισο­τι­μίας του δολα­ρίου καθιστά ανα­πτυσ­σό­με­νες οικο­νο­μίες, όπως η Τουρκία ή η Νότια Αφρική, περισ­σό­τερο ευά­λω­τες σε ενδε­χό­μενη οικο­νο­μική αστά­θεια, σύμφωνα με εκτί­μηση του οίκου χρη­μα­το­πι­στω­τι­κής αξιο­λό­γη­σης Moody’s.

Στην τρι­μη­νιαία οικο­νο­μική εκτί­μησή της, η Moody’s παρα­τη­ρεί ότι η αλλαγή πλεύσης στη νομι­σμα­τική πολι­τική των ΗΠΑ έρχεται σε μία περίοδο, κατά την οποία οι κεντρι­κές τρά­πε­ζες προ­σπα­θούν να χαλα­ρώ­σουν την νομι­σμα­τική πολι­τική που ακο­λου­θούν, αφή­νο­ντας π.χ. ανέπαφα ή σταθερά τα επι­τό­κια, σημειώ­νει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Η δια­φο­ρο­ποί­ηση αυτή στον προ­σα­να­το­λι­σμό των ακο­λου­θού­με­νων νομι­σμα­τι­κών πολι­τι­κών, αντα­να­κλά δια­φο­ρε­τική προ­ο­πτική στην πορεία της οικο­νο­μι­κής ανά­πτυ­ξης, αλλά και του πλη­θω­ρι­σμού, στην παγκό­σμια οικο­νο­μία.

Ο Moody’s ανα­μέ­νει, στις χώρες της ομάδας G20 ανά­πτυξη του ΑΕΠ κατά 2,8% το 2015 και 3% το 2016.

Ο βασικός φόβος της Moody’s στην προ­ο­πτική αύξησης των αμε­ρι­κα­νι­κών επι­το­κίων εντο­πί­ζε­ται στην απο­μά­κρυνση οικο­νο­μι­κών κεφα­λαίων από τις ανα­πτυσ­σό­με­νες αγορές, προ­κει­μέ­νου αυτά να τοπο­θε­τη­θούν στην τρα­πε­ζική οικο­νο­μία των ΗΠΑ, όπου και θα έχουν μεγα­λύ­τερη απόδοση κέρδους για τους επεν­δυ­τές. Μια τέτοια εξέλιξη εκτι­μά­ται πως θα επη­ρε­ά­σει αρνη­τικά τις επεν­δυ­τι­κές προ­ο­πτι­κές, αλλά και την οικο­νο­μική ρευ­στό­τητα των ανα­πτυσ­σό­με­νων οικο­νο­μιών, όπως π.χ. η Τουρκία.

Από την άλλη πλευρά, το χαμηλό επίπεδο των τιμών πετρε­λαίου σε συν­δυα­σμό με την πτώση της νομι­σμα­τι­κής ισο­τι­μίας του ευρώ έναντι του δολα­ρίου, εκτι­μά­ται ότι θα βελ­τιώ­σει (μεσο­πρό­θε­σμα) την αντα­γω­νι­στι­κό­τητα της ευρω­ζώ­νης, για την οποία η Moοdy’s εκτιμά ότι θα έχει οικο­νο­μική ανά­πτυξη 1,5% το 2015 και το 2016.

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.