ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ετοιμο για χρήση το ηλεκτρονικό «βραχιολάκι»

news room 1 λεπτό ανάγνωση
βραχιολακι

Ξεκι­νάει η εφαρ­μογή της ηλε­κτρο­νι­κής επι­τή­ρη­σης, καθώς το περί­φημο «βρα­χιο­λάκι» παρα­δό­θηκε προς χρήση από την ανάδοχο εται­ρεία στο υπουρ­γείο Δικαιο­σύ­νης. Το σύστημα θα εφαρ­μο­στεί πιλο­τικά για τον επόμενο ενάμιση χρόνο σε 250 κρα­τού­με­νους που πληρούν τις κατά νόμον προ­ϋ­πο­θέ­σεις. Προς το παρόν, από τη χρήση του συστή­μα­τος απο­κλεί­ο­νται οι κατα­δι­κα­σθέ­ντες σε ισόβια, όπως π.χ. ο Σάββας Ξηρός, ο οποίος δεν φαί­νε­ται δια­τε­θει­μέ­νος να κάνει χρήση του, επι­κα­λού­με­νος και θρη­σκευ­τι­κούς λόγους. Ωστόσο, από τους πρώτους που θα βάλουν «βρα­χιο­λάκι» ανα­μέ­νε­ται να είναι ο Νίκος Ρωμανός, που επι­θυ­μεί να παρα­κο­λου­θεί μαθή­ματα της Σχολής του.

Ηδη από την περα­σμένη Δευτέρα, οι ενδια­φε­ρό­με­νοι μπορούν να υπο­βάλ­λουν αιτή­σεις στο δικα­στικό συμ­βού­λιο, που θα απο­φα­σί­σει για το ποιοι θα επω­φε­λη­θούν του μέτρου. Το βού­λευμα που θα εκδί­δε­ται και θα επι­τρέ­πει στους κρα­τού­με­νους να απο­φυ­λα­κι­στούν, κάνο­ντας χρήση του συστή­μα­τος, θα καθο­ρί­ζει γεω­γρα­φι­κούς και χρο­νι­κούς περιο­ρι­σμούς. Θα λαμ­βά­νει υπόψη τις υπο­χρε­ώ­σεις τους, όπως εργασία, σπουδές, ανάγκη ιατρι­κής επί­βλε­ψης κ.ά. Το ημε­ρή­σιο κόστος χρήσης ανέρ­χε­ται στα 12,5 ευρώ και το αντί­τιμο θα κατα­βάλ­λε­ται από τους χρήστες, εκτός και αν απο­δε­δειγ­μένα υπάρχει οικο­νο­μική αδυ­να­μία, οπότε θα κατα­βάλ­λε­ται από το Δημόσιο.

Το «βρα­χιο­λάκι» θα τοπο­θε­τεί­ται στο πόδι του κρα­τού­με­νου ή, αν συντρέ­χουν λόγοι υγείας, στο χέρι και θα εκπέ­μπει διαρκές σήμα ελέγχου. Ταυ­τό­χρονα, σε περί­πτωση που ο πάροχος υπο­πτευ­θεί ή δια­πι­στώ­σει δυσλει­τουρ­γία, παρα­βί­αση των όρων περιο­ρι­σμού ή απώλεια σήματος, θα εφαρ­μό­ζε­ται σειρά μέτρων, όπως η άμεση ειδο­ποί­ηση των αρμο­δίων αρχών του υπουρ­γείου Δικαιο­σύ­νης και του υπουρ­γείου Προ­στα­σίας του Πολίτη, καθώς και, κατά περί­πτωση, η επι­κοι­νω­νία με τον επι­τη­ρού­μενο. Παρα­βί­αση των όρων χαρα­κτη­ρί­ζε­ται ακόμη η απειλή ή χρήση βίας ή η άρνηση συνερ­γα­σίας με το προ­σω­πικό του ανα­δό­χου.

Σύμφωνα με τον σχε­δια­σμό του υπουρ­γείου Δικαιο­σύ­νης, δικαί­ωμα χρήσης έχουν κρα­τού­με­νοι και υπό­δι­κοι που αντι­με­τω­πί­ζουν ποινή κάθειρ­ξης έως 10 έτη. Συγκε­κρι­μένα, η πιλο­τική εφαρ­μογή του συστή­μα­τος θα γίνει σε 100 υπο­δί­κους που ανα­κρι­τικά υπά­γο­νται στο Πρω­το­δι­κείο Αθηνών και είναι μόνιμοι κάτοι­κοι Αττικής, σε 50 κρα­τού­με­νους που έχουν κατα­δι­κα­στεί σε πρό­σκαιρη κάθειρξη και εκτίουν ποινή στις φυλακές Δια­βα­τών, Νιγρί­τας, Τρι­κά­λων, Κομο­τη­νής και Γρε­βε­νών, σε 50 κρα­τού­με­νους των φυλακών Ανη­λί­κων στον Αυλώνα, καθώς και σε 50 υπό­δι­κους ή κατά­δι­κους για εγκλή­ματα που επι­σύ­ρουν ποινή πρό­σκαι­ρης κάθειρ­ξης και κρα­τού­νται στο νοσο­κο­μείο των φυλακών Κορυ­δαλ­λού.

in.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.