ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μία θέση υψηλότερα η ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουρισμού

news room 3 λεπτά ανάγνωση
τουρισμός

Η Ελλάδα για το 2015 κατέ­λαβε την 31η θέση στον Δείκτη Ταξι­διω­τι­κής και Του­ρι­στι­κής Αντα­γω­νι­στι­κό­τη­τας, που περι­λαμ­βά­νει 141 χώρες. Ο βασικός δείκτης που απο­τυ­πώ­νει την αντα­γω­νι­στι­κό­τητα των του­ρι­στι­κών προ­ο­ρι­σμών, με βάση 14 επι­μέ­ρους δείκτες, δημο­σιο­ποιεί­ται κάθε δύο χρόνια από το Παγκό­σμιο Οικο­νο­μικό Φόρουμ. Η Ελλάδα (με βαθ­μο­λο­γία 4,36) κατα­τά­χθηκε στην 31η θέση από την 32η θέση που κατείχε το 2013 και την 29η θέση το 2011. Στον ευρω­παϊκό Δείκτη Ταξι­διω­τι­κής και Του­ρι­στι­κής Αντα­γω­νι­στι­κό­τη­τας, που συγκρί­νει τις επι­δό­σεις 37 χωρών, η Ελλάδα κατα­λαμ­βά­νει την 18η θέση.

Στην πρώτη και στη δεύτερη θέση της παγκό­σμιας κατά­τα­ξης αναρ­ρι­χή­θη­καν, φέτος, η Ισπανία και η Γαλλία, με βαθ­μο­λο­γίες 5,31 και 5,24 αντί­στοιχα, παίρ­νο­ντας τις θέσεις της Ελβε­τίας και της Γερ­μα­νίας, που κατεί­χαν τις δύο πρώτες θέσεις στον Δείκτη του 2013. Τη δεκάδα στον φετινό Δείκτη, μετά τις δύο πρώτες χώρες, συμπλη­ρώ­νουν κατά σειρά η Γερ­μα­νία, οι ΗΠΑ, η Βρε­τα­νία, η Ελβετία, η Αυστρα­λία, η Ιταλία, η Ιαπωνία και ο Καναδάς. Σε ό,τι αφορά τον άμεσο αντα­γω­νι­σμό, η Ελλάδα χάνει τη μάχη σε σχέση με την Ισπανία και την Πορ­το­γα­λία, που κατα­λαμ­βά­νουν την 1η και τη 15η θέση αντί­στοιχα, ενώ έχει καλύ­τερη κατά­ταξη σε σχέση με την Τουρκία και την Κύπρο, που βρί­σκο­νται στην 44η και 36η θέση, αντί­στοιχα.

Στους επι­μέ­ρους δείκτες, υψηλές θέσεις κατα­λαμ­βά­νει η Ελλάδα σε τομείς όπως η Υγεία και Υγιεινή και οι του­ρι­στι­κές υπο­δο­μές και υπη­ρε­σίες. Στον αντί­ποδα, χαμηλές είναι οι επι­δό­σεις της σε τομείς όπως το γενι­κό­τερο επι­χει­ρη­μα­τικό περι­βάλ­λον και η αντα­γω­νι­στι­κό­τητα των τιμών.

Ειδι­κό­τερα, η κατά­ταξη της χώρας στους επι­μέ­ρους δείκτες σε σχέση με τη θέση των 141 προ­ο­ρι­σμών και με ανώτερη βαθ­μο­λο­γία το 7 έχει ως εξής: την 9η θέση (με βαθ­μο­λο­γία 6,6) κατέ­λαβε για την Υγεία και την Υγιεινή, τη 12η θέση (με βαθ­μο­λο­γία 6,1) για τις του­ρι­στι­κές υπο­δο­μές και υπη­ρε­σίες, την 24η θέση (με βαθ­μο­λο­γία 5,4) για την προ­τε­ραιό­τητα που δίνεται στον Τομέα, την 27η θέση (με βαθ­μο­λο­γία 4,2) για την υποδομή των αερο­πο­ρι­κών μετα­φο­ρών, την 32η θέση (με βαθ­μο­λο­γία 2,8) για τους πολι­τι­στι­κούς πόρους, την 45η θέση (με βαθ­μο­λο­γία 4,7) για το ανθρώ­πινο δυνα­μικό και την αγορά εργα­σίας, την 46η θέση (με βαθ­μο­λο­γία 3,5) για τους Φυσι­κούς Πόρους, την 49η (με βαθ­μο­λο­γία 4,7) για την ετοι­μό­τητα των Τεχνο­λο­γιών της πλη­ρο­φο­ρι­κής και των επι­κοι­νω­νιών, την 51 θέση (με βαθ­μο­λο­γία 4) για το επίγειο δίκτυο των μετα­φο­ρών και των λιμε­νι­κών υπο­δο­μών, την 57η θέση (με βαθ­μο­λο­γία 5,5) για την ασφά­λεια και προ­στα­σία, την 61η θέση (με βαθ­μο­λο­γία 4,2) για την περι­βαλ­λο­ντική αει­φο­ρία, την 104η θέση (με βαθ­μο­λο­γία 4) για το επι­χει­ρη­μα­τικό περι­βάλ­λον και την 113η θέση (με βαθ­μο­λο­γία 3,9) για την αντα­γω­νι­στι­κό­τητα των τιμών.

Την 1η θέση στον Δείκτη για το Επι­χει­ρη­μα­τικό Περι­βάλ­λον κατέ­λαβε η Σιγκα­πούρη με βαθ­μο­λο­γία 6,13, για την ασφά­λεια και προ­στα­σία η Φιν­λαν­δία με βαθ­μο­λο­γία 6,7, για την Υγεία και Υγιεινή η Αυστρία με βαθ­μο­λο­γία 6,97, για το ανθρώ­πινο δυνα­μικό και την αγορά εργα­σίας η Ελβετία με βαθ­μο­λο­γία 5,64, για την προ­τε­ραιό­τητα που δίνεται στον τομέα η Μάλτα με βαθ­μο­λο­γία 6,03, για την αντα­γω­νι­στι­κό­τητα των τιμών το Ιράν με βαθ­μο­λο­γία 6,62 και για τις του­ρι­στι­κές υπο­δο­μές και υπη­ρε­σίες η Αυστρία με βαθ­μο­λο­γία 6,83.

Καθη­με­ρινή

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.