ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΣΕΕ: Τα θετικά και τα αρνητικά του φορολογικού πολυνομοσχεδίου

news room 1 λεπτό ανάγνωση
Κορκίδης Βασίλης

Η ΕΣΕΕ απέ­στει­λε υπό­μνη­μα στο οι­κο­νο­μι­κό επι­τε­λείο καθώς και στη Διαρ­κή Επι­τρο­πή Οι­κο­νο­μι­κών Υπο­θέ­σε­ων και τη Διαρ­κή Επι­τρο­πή Πα­ρα­γω­γής και Εμπο­ρί­ου της Βου­λής ανα­φο­ρι­κά με το πο­λυ­νο­μο­σχέ­διο που προ­ω­θεί­ται για μέ­γι­στη άντλη­ση εσό­δων μέσω πα­λαιών, νέων αλλά και εκτά­κτων φόρων.

Όπως ση­μειώ­νε­ται στο υπό­μνη­μα, βα­σι­κός στό­χος της κυ­βέρ­νη­σης απο­τε­λεί το κλεί­σι­μο του δη­μο­σιο­νο­μι­κού κενού του 2015 που προσ­διο­ρί­ζε­ται με­τα­ξύ 2 και 2,5 δισ. ευρώ, προ­κει­μέ­νου να επι­τευ­χθεί πρω­το­γε­νές πλε­ό­να­σμα 1,2% έως 1,5% του ΑΕΠ και βε­βαί­ως η ολο­κλή­ρω­ση μιας τε­λι­κής συμ­φω­νί­ας με τους δα­νει­στές. Νέοι φόροι επι­βάλ­λο­νται σε κα­τό­χους Ι.Χ., σκα­φών και πι­σι­νών, ενώ επι­βα­ρύν­σεις με συ­ντε­λε­στές της τά­ξε­ως 3% έως 6% επι­βάλ­λο­νται σε ξε­νο­δο­χεία, μπαρ, εστια­τό­ρια και εμπο­ρι­κές επι­χει­ρή­σεις που λει­τουρ­γούν σε 23 νησιά κυ­ρί­ως με μειω­μέ­νο συ­ντε­λε­στή ΦΠΑ. Το προ­σχέ­διο για την κα­τα­πο­λέ­μη­ση της φο­ρο­δια­φυ­γής προ­βλέ­πει ποι­νι­κές διώ­ξεις, αλλά και νέες ρυθ­μί­σεις για όσους έχουν υπο­πέ­σει σε πα­ρα­τυ­πί­ες, με επα­να­φο­ρά του μέ­τρου του διοι­κη­τι­κού συμ­βι­βα­σμού για ξε­χα­σμέ­νες κα­τα­θέ­σεις και δη­λώ­σεις ει­σο­δη­μά­των προη­γού­με­νων ετών.

Οι πα­ρα­τη­ρή­σεις της ΕΣΕΕ για τα φο­ρο­λο­γι­κά μέτρα που προ­ω­θεί η κυ­βέρ­νη­ση στο Πο­λυ­νο­μο­σχέ­διο εστιά­ζο­νται τόσο στα θε­τι­κά αλλά και στα αρ­νη­τι­κά, χωρίς να πα­ρα­βλέ­πει όμως ότι το ζη­τού­με­νο είναι η συμ­φω­νία με τους δα­νει­στές ευ­ρω­παί­ους εταί­ρους και φο­ρείς.

Σύμ­φω­να με τη Συ­νο­μο­σπον­δία, η νο­μο­θέ­τη­ση μέ­τρων φο­ρο­λο­γι­κού χα­ρα­κτή­ρα, τα οποία ανα­μέ­νε­ται να κα­τα­τε­θούν προς ψή­φι­ση στη Βουλή την πρώτη εβδο­μά­δα του Μαΐου, κα­τα­δει­κνύ­ει την πρό­θε­ση της κυ­βέρ­νη­σης να επι­φέ­ρει ρι­ζι­κές αλ­λα­γές στη υφι­στά­με­νη δομή και λει­τουρ­γία του φο­ρο­ε­λεγ­κτι­κού μη­χα­νι­σμού. Το προ­σε­χές πο­λυ­νο­μο­σχέ­διο στο­χεύ­ει στην κα­τα­πο­λέ­μη­ση χρό­νιων πα­θο­γε­νειών της ελ­λη­νι­κής οι­κο­νο­μί­ας, με την πά­τα­ξη της φο­ρο­δια­φυ­γής και του λα­θρε­μπο­ρί­ου να βρί­σκο­νται σε πρώτο πλάνο, ενώ ο εκ­συγ­χρο­νι­σμός της φο­ρο­λο­γι­κής διοί­κη­σης και ο δι­καιό­τε­ρος επι­με­ρι­σμός των φο­ρο­λο­γι­κών βαρών θα απο­τε­λέ­σουν βα­σι­κή προ­τε­ραιό­τη­τα των ιθυ­νό­ντων.

Το ΙΝ.ΕΜ.Υ. της ΕΣΕΕ, προ­σπα­θώ­ντας να απο­τι­μή­σει την αντί­κτυ­πο των προ­ω­θού­με­νων μέ­τρων στην πραγ­μα­τι­κή οι­κο­νο­μία και τις επι­πτώ­σεις αυτών στην κα­θη­με­ρι­νό­τη­τα χι­λιά­δων επι­τη­δευ­μα­τιών και δη στο χώρο του εμπο­ρί­ου, προ­βαί­νει σε μία πρώτη αξιο­λό­γη­ση των υπό θέ­σπι­ση πα­ρεμ­βά­σε­ων.

Τα «θε­τι­κά» μέτρα του επι­κεί­με­νου Πο­λυ­νο­μο­σχε­δί­ου:

• Η δια­σύν­δε­ση των τα­μεια­κών μη­χα­νών των επι­χει­ρή­σε­ων με τις υπη­ρε­σί­ες της Γε­νι­κής Γραμ­μα­τεί­ας Πλη­ρο­φο­ρια­κών Συ­στη­μά­των με ορί­ζο­ντα εφαρ­μο­γής του μέ­τρου από το 2016 και μετά, συ­νι­στά μία πρω­το­βου­λία, η ανα­γκαιό­τη­τα της οποί­ας είχε πολ­λά­κις επι­ση­μαν­θεί στο πα­ρελ­θόν από την ΕΣΕΕ. Η από­δο­ση ΦΠΑ σε πραγ­μα­τι­κό χρόνο μέσω της ευ­ρεί­ας χρή­σης πλα­στι­κού χρή­μα­τος (πι­στω­τι­κές, προ­πλη­ρω­μέ­νες κάρ­τες) συ­νι­στά μία και­νο­το­μία αμ­φί­δρο­μης χρη­στι­κό­τη­τας, από τη στιγ­μή που τόσο οι κα­τα­να­λω­τές, λόγω της βα­ρύ­τη­τας που θα απο­κτή­σει πλέον η συλ­λο­γή απο­δεί­ξε­ων, όσο και οι επι­χει­ρη­μα­τί­ες, εξαι­τί­ας της συρ­ρί­κνω­σης του γρα­φειο­κρα­τι­κού κό­στους, ανα­μέ­νε­ται να επω­φε­λη­θούν σε με­γά­λο βαθμό.

• Η πρό­βλε­ψη πε­ραί­ω­σης πλη­θώ­ρας φο­ρο­λο­γι­κών υπο­θέ­σε­ων που εκ­κρε­μούν στα δι­κα­στή­ρια, με ση­μα­ντι­κή μεί­ω­ση των επι­βαλ­λό­με­νων προ­σαυ­ξή­σε­ων και προ­στί­μων που θα προ­σεγ­γί­ζει ακόμη και το 50%, συ­νι­στά μία πρω­το­βου­λία που κι­νεί­ται προς τη σωστή κα­τεύ­θυν­ση. Κι αυτό γιατί αφε­νός θα προ­κλη­θεί ση­μα­ντι­κή απο­συμ­φό­ρη­ση του με­γά­λου φόρ­του ερ­γα­σί­ας των δι­κα­στη­ρί­ων και αφε­τέ­ρου θα επέλ­θει ένας εξορ­θο­λο­γι­σμός του ύψους των βε­βαιω­θέ­ντων φόρων, οι οποί­οι είχαν διο­γκω­θεί με το πέ­ρα­σμα των ετών εξαι­τί­ας των υπέρ­με­τρων προ­σαυ­ξή­σε­ων και προ­στί­μων.

• Η χρήση λο­γι­σμι­κού ηλε­κτρο­νι­κής πα­ρα­κο­λού­θη­σης των συ­ναλ­λα­γών, ει­δι­κά σχε­δια­σμέ­νου για τον εντο­πι­σμό φαι­νο­μέ­νων φο­ρο­δια­φυ­γής και μη κα­τα­βο­λής ΦΠΑ προς το Δη­μό­σιο, εκτι­μά­ται πως θα βελ­τιώ­σει την απο­δο­τι­κό­τη­τα των φο­ροει­σπρα­κτι­κών μη­χα­νι­σμών και θα ανα­δια­νεί­μει με δι­καιό­τε­ρο τρόπο τα φο­ρο­λο­γι­κά βάρη, ανα­λό­γως της φο­ρο­δο­τι­κής ικα­νό­τη­τας των υπό­χρε­ων.

• Η τα­χύ­τε­ρη και απο­τε­λε­σμα­τι­κό­τε­ρη διεκ­πε­ραί­ω­ση υπο­θέ­σε­ων μέσω της ηλε­κτρο­νι­κής δια­σταύ­ρω­σης των δη­λω­θέ­ντων ει­σο­δη­μά­των των φο­ρο­λο­γου­μέ­νων, θα πρέ­πει να επε­κτα­θεί στην πλειο­νό­τη­τα των ελέγ­χων που διε­νερ­γού­νται στη συ­νο­λι­κή πε­ριου­σια­κή κα­τά­στα­ση των υπό­χρε­ων. Ο σχε­δια­σμός και η εφαρ­μο­γή του ηλε­κτρο­νι­κού πε­ριου­σιο­λο­γί­ου, σε μα­κρο­χρό­νιο έστω ορί­ζο­ντα, θα απο­τε­λέ­σει ένα πραγ­μα­τι­κό πο­λυ­ερ­γα­λείο στα χέρια της φο­ρο­λο­γι­κής διοί­κη­σης, καθώς οι αρ­μό­διες υπη­ρε­σί­ες θα είναι σε θέση να σχη­μα­τί­σουν μία ολο­κλη­ρω­μέ­νη ει­κό­να για την εν γένει οι­κο­νο­μι­κή κα­τά­στα­ση των φο­ρο­λο­γου­μέ­νων. Η υπο­χρε­ω­τι­κή κα­τα­γρα­φή του συ­νό­λου των: ακι­νή­των, με­τρη­τών, ΙΧ, τι­μαλ­φής, έργων τέ­χνης, απαι­τή­σε­ων προς τρί­τους, με­το­χών/αμοι­βαί­ων κε­φα­λαί­ων και τρα­πε­ζι­κών θυ­ρί­δων που δια­θέ­τει κά­ποιο φυ­σι­κό ή νο­μι­κό πρό­σω­πο θα κα­τα­στή­σει εφι­κτή την ανά­δει­ξη κρυ­φών πηγών πλου­τι­σμού και τη δι­καιό­τε­ρη ανα­κα­τα­νο­μή των φο­ρο­λο­γι­κών βαρών.

• Η ΕΣΕΕ επι­κρο­τεί την πρω­το­βου­λία και την ει­λι­κρι­νή πρό­θε­ση της διοί­κη­σης του Υπουρ­γεί­ου Οι­κο­νο­μι­κών, ανα­φο­ρι­κά με την λήψη δρα­στι­κών μέ­τρων που απο­σκο­πούν στην πά­τα­ξη φαι­νο­μέ­νων λα­θρε­μπο­ρί­ου στα καύ­σι­μα, στα ποτά και στα κα­πνι­κά προ­ϊ­ό­ντα. Η υιο­θέ­τη­ση λύ­σε­ων που απο­τε­λούν από­το­κο δια­βού­λευ­σης και συ­νερ­γα­σί­ας με­τα­ξύ πα­ρα­γω­γι­κών φο­ρέ­ων και Κρά­τους, μπο­ρούν απο­δε­δειγ­μέ­να να συμ­βάλ­λουν στη στα­δια­κή διευ­θέ­τη­ση χρό­νιων προ­βλη­μά­των αλλά και στη δια­σφά­λι­ση πρό­σθε­των εσό­δων στα τα­μεία του Δη­μο­σί­ου. Εξυ­πα­κού­ε­ται, πως η εξά­λει­ψη συν­θη­κών αθέ­μι­του αντα­γω­νι­σμού και η απο­κα­τά­στα­ση της εύ­ρυθ­μης λει­τουρ­γί­ας της αγο­ράς, απο­τε­λεί κοινή επι­δί­ω­ξη όλων των εμπλε­κό­με­νων φο­ρέ­ων.

• Η νο­μι­μο­ποί­η­ση αδή­λω­των κα­τα­θέ­σε­ων εσω­τε­ρι­κού-εξω­τε­ρι­κού, μέσω της επι­βο­λής φο­ρο­λο­γι­κού συ­ντε­λε­στή που θα κυ­μαί­νε­ται με­τα­ξύ 15%-20% για εκεί­νους που εθε­λο­ντι­κά θα προ­βούν στη δή­λω­σή τους, εκτι­μά­ται πως θα επι­με­ρί­σει με δι­καιό­τε­ρο τρόπο το φο­ρο­λο­γι­κό βάρος με­τα­ξύ των πο­λι­τών. Η θέ­σπι­ση πα­ρεμ­φε­ρών δια­τά­ξε­ων θα συ­ντε­λέ­σει στην άρση του στιγ­μα­τι­σμού και της εξο­ντω­τι­κής φο­ρο­λο­γι­κής με­τα­χεί­ρι­σης που έχει υπο­στεί ο χώρος της μι­κρο­με­σαί­ας επι­χει­ρη­μα­τι­κό­τη­τας την τε­λευ­ταία πε­ντα­ε­τία, εξαι­τί­ας της ασυ­νέ­πειας ορι­σμέ­νων υπό­χρε­ων, οι οποί­οι απο­δε­δειγ­μέ­να μπο­ρούν αλλά δεν επι­θυ­μούν να διευ­θε­τή­σουν τις φο­ρο­λο­γι­κές τους εκ­κρε­μό­τη­τες.

• Η επι­βρά­βευ­ση των συ­νε­πών φο­ρο­λο­γου­μέ­νων, οι οποί­οι παρά τις αντι­ξο­ό­τη­τες της κρί­σης εκ­πλή­ρω­σαν στο ακέ­ραιο τις φο­ρο­λο­γι­κές τους υπο­χρε­ώ­σεις, ικα­νο­ποιεί ένα πάγιο και διαρ­κές αί­τη­μα της ΕΣΕΕ. Πιο συ­γκε­κρι­μέ­να, η Κυ­βέρ­νη­ση προ­σα­να­το­λί­ζε­ται στην πα­ρο­χή έκ­πτω­σης στο φόρο ει­σο­δή­μα­τος της τά­ξε­ως του 5% – 10% σε πε­ρί­πτω­ση εφά­παξ εξό­φλη­σής του, μία πράξη, κα­θυ­στε­ρη­μέ­νης έστω ανα­γνώ­ρι­σης των θυ­σιών χι­λιά­δων συ­μπο­λι­τών μας.

Τα «αρ­νη­τι­κά» μέτρα του επι­κεί­με­νου Πο­λυ­νο­μο­σχε­δί­ου – Πα­ρα­λή­ψεις:

• Παρά τις εν­στά­σεις που επα­νει­λημ­μέ­νως είχε δια­τυ­πώ­σει στο πα­ρελ­θόν η Ελ­λη­νι­κή Συ­νο­μο­σπον­δία Εμπο­ρί­ου και Επι­χει­ρη­μα­τι­κό­τη­τας, ανα­φο­ρι­κά με τη χρη­σι­μό­τη­τα των τεκ­μη­ρί­ων δια­βί­ω­σης και την ανά­γκη άμε­σης κα­τάρ­γη­σής τους, τε­λι­κά οι σχε­τι­κές πα­ραι­νέ­σεις δεν ει­σα­κού­στη­καν από τους αρ­μό­διους φο­ρείς. Μά­λι­στα, η αυ­στη­ρο­ποί­η­ση των σχε­τι­κών προ­βλέ­ψε­ων επι­τεί­νει τη δη­μιουρ­γία στρε­βλώ­σε­ων και τον κα­τα­λο­γι­σμό μη πραγ­μα­το­ποι­η­θέ­ντων ει­σο­δη­μά­των σε φυ­σι­κά πρό­σω­πα, με συ­νέ­πεια την αδι­καιο­λό­γη­τη και υπέρ­με­τρη επι­βά­ρυν­ση των φο­ρο­λο­γου­μέ­νων.

• Αδιαμ­φι­σβή­τη­τα, η επί­λυ­ση δο­μι­κών προ­βλη­μά­των που σχε­τί­ζο­νται με τον υφι­στά­με­νο μη­χα­νι­σμό βε­βαί­ω­σης και εί­σπρα­ξης του ΦΠΑ, εκτι­μά­ται πως θα συ­νει­σφέ­ρει στην άρση του τέλ­μα­τος στο οποίο έχει πε­ριέλ­θει η αγορά. Πα­ρό­λα αυτά, πα­ρα­μέ­νει ανι­κα­νο­ποί­η­το ένα ζω­τι­κής ση­μα­σί­ας, για την επι­βί­ω­ση χι­λιά­δων μι­κρο­με­σαί­ων επι­χει­ρή­σε­ων, αί­τη­μα που συ­νο­ψί­ζε­ται στη διεύ­ρυν­ση του αριθ­μού των δι­καιού­χων εξαί­ρε­σης από το κα­θε­στώς ΦΠΑ. Πιο συ­γκε­κρι­μέ­να, το υφι­στά­με­νο ετή­σιο επί­πε­δο τζί­ρου των 10.000 ευρώ, μέχρι το οποίο οι επι­τη­δευ­μα­τί­ες έχουν τη δυ­να­τό­τη­τα απαλ­λα­γής από το κα­θε­στώς ΦΠΑ, κρί­νε­ται ως ανε­παρ­κές, καθώς δεν απο­τυ­πώ­νει την πραγ­μα­τι­κά επι­κρα­τού­σα κα­τά­στα­ση και τις αδιαμ­φι­σβή­τη­τες ανά­γκες του επι­χει­ρη­μα­τι­κού κό­σμου. Η διεύ­ρυν­ση του ισχύ­ο­ντος ποσού σε ένα επί­πε­δο ίσο ή με­γα­λύ­τε­ρο των 20.000 ευρώ, θα απο­τε­λέ­σει μία πραγ­μα­τι­κή οι­κο­νο­μι­κή «ανάσα» στην ασθμαί­νου­σα αγορά, κα­ταρ­γώ­ντας σειρά πε­ριτ­τών εξό­δων και γρα­φειο­κρα­τι­κών εμπο­δί­ων.

• Το εν ενερ­γεία ποι­νο­λό­γιο της εφο­ρί­ας δια­κρί­νε­ται για τις ιδιαί­τε­ρα αυ­στη­ρές δια­τά­ξεις του απέ­να­ντι στους υπό­χρε­ους, σε μία πε­ρί­ο­δο όπου η δρα­μα­τι­κή συρ­ρί­κνω­ση της αγο­ρα­στι­κή δύ­να­μης των κα­τα­να­λω­τών επη­ρε­ά­ζει άμεσα και επί τα χείρω τον τζίρο των επι­χει­ρή­σε­ων. Ως εκ τού­του, η ελα­στι­κο­ποί­η­ση των προ­βλε­πό­με­νων προ­στί­μων, για εκεί­νους τους επι­τη­δευ­μα­τί­ες που από απο­δε­δειγ­μέ­νη αδυ­να­μία ή από αμέ­λεια και όχι από δόλο δεν κα­τόρ­θω­σαν να αντα­πο­κρι­θούν στις φο­ρο­λο­γι­κές τους υπο­χρε­ώ­σεις, πρέ­πει να απο­τε­λέ­σει βα­σι­κό στόχο των ιθυ­νό­ντων.

• Η επα­να­φο­ρά ή επι­βο­λή νέων έκτα­κτων ει­σπρα­κτι­κού πε­ριε­χο­μέ­νου μέ­τρων (έκτα­κτη ει­σφο­ρά), όπως επί­σης η δια­τή­ρη­ση της ισχύ­ος του ΕΝΦΙΑ και κατά τη διάρ­κεια του τρέ­χο­ντος οι­κο­νο­μι­κού έτους, απο­τε­λούν επι­λο­γές που δια­κρί­νο­νται για τον οπι­σθο­δρο­μι­κό τους χα­ρα­κτή­ρα και οι οποί­ες αν τε­λι­κώς προ­κρι­θούν, αναι­ρούν το με­ταρ­ρυθ­μι­στι­κό πνεύ­μα των κυ­βερ­νη­τι­κών σχε­δια­σμών σε φο­ρο­λο­γι­κού πε­ριε­χο­μέ­νου ζη­τή­μα­τα.

Τα βα­σι­κό­τε­ρα στοι­χεία δη­μο­σιο­νο­μι­κού χα­ρα­κτή­ρα των νέων φο­ρο­λο­γι­κών μέ­τρων:

• Οι υπο­λο­γι­σμοί του ΥΠΟΙΚ για συ­νο­λι­κά έσοδα πε­ρί­που 12 δισ. ευρώ από τις φο­ρο­λο­γι­κές δη­λώ­σεις, θα προ­έλ­θουν κυ­ρί­ως από:

1. Το Φόρο Ει­σο­δή­μα­τος από φυ­σι­κά πρό­σω­πα ύψους 8,3 δισ. ευρώ.

2. Το τέλος επι­τη­δεύ­μα­τος ελευ­θέ­ρων επαγ­γελ­μα­τιών ύψους 350 εκατ. ευρώ.

3. Το Φόρο Ει­σο­δή­μα­τος επι­χει­ρή­σε­ων ύψους 2,4 δισ. ευρώ.

4.Την ει­σφο­ρά αλ­λη­λεγ­γύ­ης ύψους 900 εκατ. ευρώ.

Από το συ­νο­λι­κό ποσό των 11,95 δισ. ευρώ προς κα­τα­βο­λή, εάν αφαι­ρε­θεί το ποσό των 6,5 δισ. ευρώ που έχουν πα­ρα­κρα­τη­θεί, τότε το τε­λι­κό ποσό προς εί­σπρα­ξη είναι 5,45 δισ. ευρώ.

• Από την υφι­στά­με­νη φο­ρο­λο­γία το έλ­λειμ­μα στα φο­ρο­λο­γι­κά έσοδα εκτι­μά­ται το Ά τρί­μη­νο του 2015 στα 750 εκ. ευρώ.

Τα προ­τει­νό­με­να σχέ­δια για τα νέα φο­ρο­λο­γι­κά μέτρα

1. Χρήση πλα­στι­κού χρή­μα­τος: Προ­κει­μέ­νου το συ­γκε­κρι­μέ­νο μέτρο να κα­τα­στεί απο­τε­λε­σμα­τι­κό θα πρέ­πει να συ­νο­δεύ­ε­ται από την πα­ρο­χή δε­λε­α­στι­κών κι­νή­τρων προς το κα­τα­να­λω­τι­κό κοινό. Πιο συ­γκε­κρι­μέ­να έχουν τεθεί επί τά­πη­τος τα πα­ρα­κά­τω σε­νά­ρια:

• Επι­στρο­φή με­τρη­τών: θα προ­βλέ­πε­ται επι­στρο­φή με­τρη­τών ως πο­σο­στού επί της αξίας των πραγ­μα­το­ποι­η­θει­σών συ­ναλ­λα­γών με κάρτα. Η πί­στω­ση του λο­γα­ρια­σμού των κα­τα­να­λω­τών θα γί­νε­ται σε τα­κτι­κή βάση.

• Λο­τα­ρία: κάθε αγορά με κάρτα θα ισο­δυ­να­μεί με έναν λαχνό συμ­με­το­χής, ο οποί­ος θα συμ­με­τέ­χει στη δια­δι­κα­σία κλή­ρω­σης που θα λαμ­βά­νει χώρα πι­θα­νόν δύο φορές/μήνα.

• Αφο­ρο­λό­γη­το όριο: η πραγ­μα­το­ποί­η­ση όσο το δυ­να­τόν πε­ρισ­σό­τε­ρων αγο­ρών θα συ­ντε­λεί στο «χτί­σι­μο» όλο και με­γα­λύ­τε­ρου αφο­ρο­λό­γη­του ορίου, με τα πλε­ο­νε­κτή­μα­τα μίας τέ­τοιας πρό­βλε­ψης να απο­τυ­πώ­νο­νται στη μεί­ω­ση του φόρου ει­σο­δή­μα­τος και της υπο­χρέ­ω­σης συ­γκέ­ντρω­σης απο­δεί­ξε­ων από πλευ­ράς των φο­ρο­λο­γου­μέ­νων.

Πα­ρό­λα αυτά, οι απαι­τή­σεις για την επι­τυ­χή εφαρ­μο­γή ενός τόσο φι­λό­δο­ξου εγ­χει­ρή­μα­τος είναι ιδιαί­τε­ρα υψη­λές, καθώς θα πρέ­πει να εγκα­τα­στα­θούν του­λά­χι­στον 100.000 τερ­μα­τι­κά (POS) μέσα σε σύ­ντο­μο χρο­νι­κό διά­στη­μα. Εξε­τά­ζε­ται το εν­δε­χό­με­νο κά­λυ­ψης του κό­στους της εγκα­τά­στα­σης των συ­γκε­κρι­μέ­νων μη­χα­νη­μά­των να προ­έλ­θει από ευ­ρω­παϊ­κά κον­δύ­λια (πόροι ΕΣΠΑ).

2. Τέλος δια­μο­νής σε ξε­νο­δο­χεία

• Το πρώτο από τα δύο σε­νά­ρια που επε­ξερ­γά­ζε­ται το οι­κο­νο­μι­κό επι­τε­λείο προ­βλέ­πει την επι­βο­λή τέ­λους που θα κυ­μαί­νε­ται από 1 έως και 5 ευρώ και θα επι­βάλ­λε­ται κατά τη δια­μο­νή σε ξε­νο­δο­χεια­κές μο­νά­δες άνω των 3 αστέ­ρων. Σε αυτή την πε­ρί­πτω­ση, η επι­βά­ρυν­ση θα αφορά στο σύ­νο­λο των ξε­νο­δο­χεί­ων της Επι­κρά­τειας και όχι μόνο εκεί­να των νη­σιών, ενώ το τέλος θα επι­βάλ­λε­ται για πε­ρί­ο­δο έξι μηνών (Απρί­λιος – Σε­πτέμ­βριος).

• Το δεύ­τε­ρο σε­νά­ριο προ­βλέ­πει επί­σης τέλος δια­μο­νής κατά τη διάρ­κεια της του­ρι­στι­κής πε­ριό­δου, το οποίο θα ξε­κι­νά από 3% και θα φθά­νει έως το 5% για ξε­νο­δο­χεία πέντε αστέ­ρων και 6% για υπερ­πο­λυ­τε­λεί­ας, με το εν λόγω σχέ­διο να εφαρ­μό­ζε­ται στο σύ­νο­λο της νη­σιω­τι­κής και του­ρι­στι­κής Ελ­λά­δας.

• Σε 23 νησιά με πλη­θυ­σμό άνω των 3.100 κα­τοί­κων, που σή­με­ρα εφαρ­μό­ζε­ται χα­μη­λός συ­ντε­λε­στής ΦΠΑ σε Κυ­κλά­δες, Δω­δε­κά­νη­σα, Βό­ρειες Σπο­ρά­δες κ.α. εξε­τά­ζο­νται σε­νά­ρια επι­βο­λής φόρου 6% επί των συ­ναλ­λα­γών σε Κο­σμη­μα­το­πω­λεία και εμπο­ρι­κά κα­τα­στή­μα­τα έν­δυ­σης-υπό­δη­σης. Σε εστια­τό­ρια, μπαρ, νυ­χτε­ρι­νά κέ­ντρα και λοιπά κα­τα­στή­μα­τα υγειο­νο­μι­κού εν­δια­φέ­ρο­ντος η αντί­στοι­χη πρό­βλε­ψη θα είναι της τά­ξε­ως του 3%.

3. Ει­σφο­ρά αλ­λη­λεγ­γύ­ης: Το οι­κο­νο­μι­κό επι­τε­λείο απερ­γά­ζε­ται σε­νά­ρια αύ­ξη­σης της έκτα­κτης ει­σφο­ράς αλ­λη­λεγ­γύ­ης για τους έχο­ντες ει­σο­δή­μα­τα άνω των 50.000 ευρώ. Σή­με­ρα για κα­θα­ρό ει­σό­δη­μα από 50.001 έως και 100.000 ευρώ, η έκτα­κτη ει­σφο­ρά υπο­λο­γί­ζε­ται με συ­ντε­λε­στή 2,1%, ενώ για συ­νο­λι­κό κα­θα­ρό ει­σό­δη­μα από 100.001 ευρώ και άνω, η ει­δι­κή ει­σφο­ρά επι­βάλ­λε­ται με συ­ντε­λε­στή 2,8%. Με την πι­θα­νο­λο­γού­με­νη αύ­ξη­ση των συ­ντε­λε­στών κατά 50%, η ει­δι­κή ει­σφο­ρά θα επι­βάλ­λε­ται με συ­ντε­λε­στές 3,15% και 4,2% αντί­στοι­χα.

4. ΕΝΦΙΑ: Εξε­τά­ζε­ται η δια­τή­ρη­ση του Ενιαί­ου Φόρου Ιδιο­κτη­σί­ας Ακι­νή­των και το 2015, ενώ υπάρ­χουν σκέ­ψεις με­σο­σταθ­μι­κής μεί­ω­σης του φόρου κατά 10%, δε­δο­μέ­νου ότι θα υπο­λο­γι­σθεί με βάση τις νέες ανα­προ­σαρ­μο­σμέ­νες αντι­κει­με­νι­κές αξίες. Στην πε­ρί­πτω­ση αυτή, τα έσοδα του Δη­μο­σί­ου θα ανέλ­θουν πε­ρί­που στα 2,4 δις ευρώ από 2,65 δις ευρώ. Πρέ­πει να ση­μειω­θεί πως ο ΕΝΦΙΑ του 2014 κα­τα­βλή­θη­κε σε έξι δό­σεις, με την πρώτη δόση να πλη­ρώ­νε­ται στα τέλη Σε­πτεμ­βρί­ου και την τε­λευ­ταία στα τέλη Φε­βρουα­ρί­ου.

Ο Πρό­ε­δρος της ΕΣΕΕ Βα­σί­λης Κορ­κί­δης συ­νο­ψί­ζο­ντας δή­λω­σε: «… Επι­χει­ρώ­ντας μία γε­νι­κή απο­τί­μη­ση των μέ­τρων που ανα­μέ­νε­ται να κα­τα­τε­θούν και να συ­ζη­τη­θούν στη Βουλή, δια­φαί­νε­ται μια τάση προ­σαρ­μο­γής του υπάρ­χο­ντος φο­ρο­λο­γι­κού πλαι­σί­ου εκ μέ­ρους της κυ­βέρ­νη­σης, σύμ­φω­να με τις προ­τε­ραιό­τη­τες των δα­νει­στών. Η ιδιαί­τε­ρη έμ­φα­ση που δί­νε­ται στην απο­τε­λε­σμα­τι­κό­τε­ρη λει­τουρ­γία του φο­ροει­σπρα­κτι­κού μη­χα­νι­σμού θα απο­δώ­σει καρ­πούς, μόνο εάν συν­δυα­στεί με τη νο­μο­θέ­τη­ση στο­χευ­μέ­νων δια­τά­ξε­ων, το πε­ριε­χό­με­νο των οποί­ων θα απο­κα­θι­στά αδι­κί­ες, χωρίς τα «ορι­ζό­ντια» μέτρα προη­γού­με­νων ετών.

Ως προς αυτήν την κα­τεύ­θυν­ση, η ΕΣΕΕ είναι κά­θε­τα αντί­θε­τη στην επι­βο­λή νέων φόρων σε ΜμΕ επι­χει­ρή­σεις των νη­σιω­τι­κών πε­ριο­χών μας, που δου­λεύ­ουν 3-4 μήνες για να ζή­σουν δώ­δε­κα. Επί­σης, επι­ση­μαί­νου­με ότι κάθε πε­ριο­ρι­σμός στις συ­ναλ­λα­κτι­κές συ­νή­θειες των κα­τα­να­λω­τών όπως αυτής της χρή­σης του πλα­στι­κού χρή­μα­τος για συ­ναλ­λα­γές άνω των 70 ευρώ, είναι βέ­βαιο ότι δεν θα έχει απο­τέ­λε­σμα, αφού θα οδη­γή­σει στην έκ­δο­ση πολ­λών απο­δεί­ξε­ων κάτω του συ­γκε­κρι­μέ­νου ορίου.

Ευ­ελ­πι­στού­με, στην υιο­θέ­τη­ση των τεκ­μη­ριω­μέ­νων θέ­σε­ων και προ­τά­σε­ών μας, που έχου­με υπο­βάλ­λει στην πο­λι­τι­κή ηγε­σία του τόπου και οι οποί­ες απο­δε­δειγ­μέ­να μπο­ρούν να συν­δρά­μουν στην ανά­τα­ση της πραγ­μα­τι­κής οι­κο­νο­μί­ας. Το ζη­τού­με­νο από μία “έντι­μη” και όχι μια “έτοι­μη” συμ­φω­νία είναι αντί για χρήμα μόνο για το χρέος και χάρη για τη Χώρα, χρήμα για την αγορά και ανά­πτυ­ξη για τη χώρα.

Τέλος, δεν εί­μα­στε αφε­λείς, ώστε να μην γνω­ρί­ζου­με ότι μία νέα συμ­φω­νία με τους δα­νει­στές, περνά μέσα από πα­λαιούς και νέους όρους και μέτρα, αλλά πρέ­πει να γίνει κα­τα­νοη­τό ότι μπο­ρεί να μην πε­ρι­μέ­νου­με φο­ρο­ε­λα­φρύν­σεις, πλέον όμως δεν αντέ­χου­με άλλες φο­ρο­ε­πι­βα­ρύν­σεις…».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.