Διεξήχθη ο διαγωνισμός για το οδικό έργο Σπόα-Ολυμπος Καρπάθου

Εργολαβική εταιρεία που εδρεύει στο Χαλάνδρι Αττικής και δηλώνει ως δεύτερη έδρα στο νομό Φλωρίνης αναδείχθηκε ως προσωρινός μειοδότης στη χθεσινή δημοπρασία που πραγματοποίησαν οι Τεχνικές Υπηρεσίες της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Δωδεκανήσου για την ανάθεση του έργου “Αποπεράτωση χωματουργικών εργασιών στον επαρχιακό δρόμο Σπόα-Ολυμπος, νήσου Καρπάθου”, προϋπολογισμού δαπάνης 1.100.000 ευρώ.
Πρόκειται για την εταιρεία BΑΛΤΕΣΙΛΙΝΟ ΑΤΕΞΕΒΕ που προσκόμισε πτυχία των κ.κ. Αχ. Χατζιόπουλου, Δ. Κολλιούση και Β. Παπαδημητρίου και εκπροσωπείται από τους κ.κ. Ευστ. Κοκκίνη, Πολ. Κοκκίνη και Ν. Κοκκίνη.
Η εταιρεία μειοδότησε έναντι των λοιπών 3 διαγωνιζόμενων προσφέροντας έκπτωση ύψους 11% στο έργο και συνολικό ποσό προσφοράς 747.584,87 ευρώ.
Στον διαγωνισμό έλαβαν μέρος επίσης η εταιρεία Λεριάς Ι. και Σια που προσέφερε έκπτωση 5%, η εταιρεία Εμ. Κάκνης-Μ. Κινούς Σια ΕΕ που προσέφερε έκπτωση 1% και η εταιρεία ΜΑΖΑ ΑΤΕ με έκπτωση 9%.
Ενστάσεις μπορούν να υποβληθούν από τους διαγωνιζόμενους μέχρι και την 28η Δεκεμβρίου 2009.
Σημειώνεται ότι στο διαγωνισμό δεν έλαβε μέρος η εταιρεία ΕΡΓΩ ΑΤΕ ή εκπρόσωποί της, με αποτέλεσμα να προκληθούν ποικίλα σχόλια και να γίνουν διάφορες εικασίες, ενώ φημολογείται ότι ασκήθηκαν πιέσεις σε εργολάβους για να μην πάρουν μέρος στο διαγωνισμό.
Στον πρώτο διαγωνισμό είχαν λάβει μέρος οι εργολαβικές εταιρείες Ε. Ραϊσάκης & ΣΙΑ Ε.Ε., Χρήστος Ηλ. Μπαλασόπουλος, Γεώργιος Ιωάννου Κυριακάκης, Λεριάς Ιωάννης και ΣΙΑ Ε.Ε., Παπανδρέου Μ.-Κορκίδας Α. Ο.Ε. και Τσατταλιός Μιχάλης-Κόσμος Θεόδωρος Ο.Ε.
Η προθεσμία εκτέλεσης του έργου ορίζεται σε 90 ημερολογιακές ημέρες και αρχίζει από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης.
Αντικείμενο της εργολαβίας είναι η εκσκαφή πρανών, λόγω διαπλάτυνσης της υφιστάμενης οδού, χωρίς τη χρήση εκρηκτικών υλών για την αποπεράτωση της διάνοιξης στο δρόμο Σπόα-Ολυμπος.
Υπενθυμίζουμε ότι η διαγωνιστική διαδικασία, που πραγματοποιήθηκε αρχικά για το ίδιο έργο με άλλο τίτλο και συγκεκριμένα “Xωματουργικές Eργασίες στον Eπαρχιακό Δρόμο Σπόα-Ολυμπος Νήσου Καρπάθου”, προϋπολογισμού δαπάνης 1.128.000 ευρώ, ήταν “μαϊμού” καθώς έχει ήδη εκτελεστεί σε μεγάλο μέρος του από την ανάδοχο της κατασκευής του δρόμου εταιρεία.
Οπως κατήγγειλαν διαγωνιζόμενοι και παρόντες στη διαδικασία εργολάβοι υπάλληλος των Τεχνικών Υπηρεσιών της Νομαρχίας του προέτρεπε να μην λάβουν μέρος στο διαγωνισμό προκειμένου η ανάθεση να κατακυρωθεί σε εκπρόσωπο της ως άνω εταιρείας για να εξοφληθεί η οφειλή της νομαρχίας για τις εργασίες που είχε εκτελέσει αντισυμβατικά.
Η νόμιμη οδός για την εξόφληση της οφειλής με την υπογραφή συμπληρωματικών συμβάσεων είχε απορριφθεί δύο φορές πριν τον “μαϊμού” διαγωνισμό, από το ΣτΕ.

Υπήρξε εξάλλου δημόσια ομολογία του Νομάρχη Δωδεκανήσου κ Γιάννη Μαχαιρίδη για την εικονικότητα της δημοπράτησης του έργου, πρόσθετη ομολογία του ότι η Νομαρχία κινήθηκε στα… “όρια της νομιμότητας” και απόφασή του να ακυρωθεί η αρχική εικονική δημοπρασία.
Για τη νέα δημοπράτηση που πραγματοποιήθηκε έχουν εξάλλου εκφράσει επιφυλάξεις ενώπιον της Νομαρχιακής Επιτροπής οι νομαρχιακοί σύμβουλοι της μειοψηφίας κ.κ. Μιχάλης Μπαριανάκης και Ελευθερία Αθένα-Βασιλειάδη.
Μένει έτσι να διαπιστωθεί εάν η ΕΡΓΩ ΑΤΕ θα προσφύγει στα δικαστήρια για να διεκδικήσει τα οφειλόμενα από τις χωματουργικές εργασίες που έχει εκτελέσει οι οποίες υπολογίζεται ότι καλύπτουν το 35 με 40% του έργου.