Ειδήσεις

Κεντροαριστερά: Τηλεμαχία με αιχμές και μηνύματα προς ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία

Απορρίπτει την Απλή Αναλογική – δεν διαλύονται οι Κ.Ο. ΔΗΣΥ και Ποταμιού

Σε μια πολιτική, καθόλου διχαστική, συζήτηση, η οποία κρατούσε ζωντανό το ενδιαφέρον εξελίχθηκε η πρώτη τηλεμαχία με τη συμμετοχή όλων των υποψηφίων για την ηγεσία της Κεντροαριστεράς. Δεν έλειψαν οι διαφωνίες και οι αιχμές, αναδείχθηκε όμως η διαφορετική προσωπικότητα του καθενός και κυρίως το πάθος, η αποφασιστικότητα, και μια νέα αυτοπεποίθηση, χαρακτηριστικά που είχαν λείψει από την παράταξη.

Το πιο ηχηρό μήνυμα του ντιμπέιτ απευθύνθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου. Καμία συνεργασία με τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ (και πολύ περισσότερο με τους ΑΝΕΛ) σε κανένα ζήτημα και ιδίως σε ότι αφορά την απλή αναλογική για την οποία πάντως υπήρξαν αποχρώσεις διαφοροποίησης στις τοποθετήσεις των υποψηφίων. Σε κάθε περίπτωση, τα ζιζάνια που επιχείρησε να σπείρει η κυβέρνηση δεν φύτρωσαν μεταξύ των υποψήφιων αρχηγών.

Οι περισσότεροι υποψήφιοι και ειδικά οι , σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, βασικοί διεκδικητές της ηγεσίας του νέου φορέα ξεκαθάρισαν ότι δεν είναι διατεθειμένοι να γίνουν μέρος του παιχνιδιού που θέλει να παίξει ο ΣΥΡΙΖΑ με την απλή αναλογική. Οι τοποθετήσεις τους, πλην του Απόστολου Πόντα που τάχθηκε ξεκάθαρα υπέρ της απλής αναλογικής παρέπεμπαν μεν σε ένα αναλογικότερο σύστημα, με σπάσιμο των μεγάλων περιφερειών, και μπόνους στο πρώτο κόμμα ανάλογα με το ποσοστό του, αλλά επί της ουσίας κινήθηκαν κοντά στο πλαίσιο που περιέγραψε ο Σταύρος Θεοδωράκης. Η απλή αναλογική είναι ο ασφαλής δρόμος για να μπει η χώρα σε περιπέτειες. Είναι ξεκάθαρο ότι μετά τις τοποθετήσεις των υποψηφίων αρχηγών, το σενάριο που διακινεί το Μέγαρο Μαξίμου ότι μια επαναφορά με βελτιώσεις του νόμου για την απλή αναλογική θα φέρει σε δύσκολη θέση την Κεντροαριστερά δημιουργώντας προβλήματα στο εσωτερικό της, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα αλλά στους ευσεβείς πόθους της κυβέρνησης.

Ένα δεύτερο ισχυρό μήνυμα αφορούσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Σαφείς αποστάσεις, και οριοθέτηση του νέου φορέα από τη ΝΔ. Τίποτα δεν είναι δεδομένο για τις μετεκλογικές συνεργασίες. Άπαντες δήλωσαν ότι στόχος τους είναι να μεγαλώσει τόσο ο νέος φορέας ώστε να αποκτήσει πρωταγωνιστικό ρόλο και ότι δεν συμβιβάζονται με τον διπολισμό ΣΥΡΙΖΑ- ΝΔ. Και εξέφρασαν την πεποίθηση ότι η εκλογική απήχηση του νέου φορέα θα είναι τέτοια που θα επιτρέψει, στην περίπτωση που υπάρχει κυβέρνηση συνεργασίας, να στηριχθεί σε μια προγραμματική συμφωνία που θα έχει το στίγμα των θέσεων του. « Δεν είμαι εδώ για να απαντήσω τίνος συμπλήρωμα θα γίνουμε. Εγώ αντιστρέφω το ερώτημα: Είναι διατεθειμένοι οι κ.κ. Τσίπρας και Μητσοτάκης να συμβάλλουν στην σταθερότητα της χώρας; Κανείς δεν θα κρυφτεί πίσω από εμάς πια» ανέφερε η Φώφη Γεννηματά. Στο ζήτημα της εκλογικής συνεργασίας με τη ΝΔ, κάθετα αρνητικοί εμφανίστηκαν οι Γ. Ραγκούσης και Δ. Τζιώτης.

Οι υποψήφιοι άνοιξαν τις πόρτες τις παράταξης και κάλεσαν τους πολίτες να συμμετάσχουν μαζικά στην ψηφοφορία. Και μπορεί, για παράδειγμα, η Φώφη Γεννηματά να αυτοπροσδιορίστηκε ως κεντροαριστερή, οι Γ. Μανιάτης και Ν. Ανδρουλάκης ως σοσιαλδημοκράτες, όλοι όμως περιέγραψαν τον νέο φορέα ως μεταρρυθμιστική, προοδευτική, εκσυγχρονιστική δύναμη, ως «ένα φορέα για τον κόσμο της εργασίας και της παραγωγής» όπως επεσήμανε ο Κ. Γάτσιος, ένα φορέα που «θα βάλει στο παιχνίδι τους ανθρώπους στους οποίους δεν Χαρίστηκε τίποτα» όπως υπογράμμισε ο Σταύρος Θεοδωράκης.

Φυσικά, από μια τηλεμαχία υποψηφίων δεν θα μπορούσαν να λείψουν οι αιχμές και οι διαφωνίες που πάντως διατυπώθηκαν σε τόνους που πιστοποίησαν την εκτίμηση μελών της επιτροπής Αλιβιζάτου. «Τσακώνονται αλλά έχουν συνείδηση ότι την επόμενη μέρα θα πορευθούν μαζί, δεν υπάρχει άλλος δρόμος.» Ο Γιάννης Μανιάτης άνοιξε το χορό της κριτικής λέγοντας ότι η Φώφη Γεννηματά και ο Σταύρος Θεοδωράκης, ως αρχηγοί κομμάτων, έδωσαν ότι είχαν να δώσουν. έχουν δώσει ό,τι είχαν να δώσουν. «Όταν ανέλαβα την ηγεσία της ΔΗΣΥ ήταν έβδομο κόμμα, τώρα είναι τρίτο. Και το ξέρει καλά ο φίλος μου ο Γιάννης, ο οποίος το 2015 δεν κατάφερε να εκλεγεί βουλευτής στην Αργολίδα », ήταν η απάντηση της προέδρου του ΠαΣοΚ. «Έχασα την έδρα στην Αργολίδα γιατί η Χρυσή Αυγή Α κίνησε γη και ουρανό να μην εκλεγώ, ήμουν ο πρώτος που συγκρούστηκα μαζί της» ανταπάντησε ο κ. Μανιάτης.

Η αξιοσημείωτη διαφωνία ήταν αυτή που προέκυψε από την ερώτηση του Νίκου Ανδρουλάκη στην Φώφη Γεννηματά και τον Σταύρο Θεοδωράκη. Θα ενοποιηθούν μετά την εκλογή του νέου αρχηγού οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες της ΔΗΣΥ και του Ποταμιού; Ο ευρωβουλευτής του ΠαΣοΚ, όπως και οι Γιώργος Καμίνης, Γιάννης Μανιάτης, Γιάννης Ραγκούσης τάχθηκαν υπέρ αυτής της προοπτικής. Από τις απαντήσεις της κυρίας Γεννηματά και του κ. Θεοδωράκη προέκυψε ότι υπάρχει συμφωνία, ερήμην των υπολοίπων υποψηφίων, όπως τονίστηκε, να μην ενοποιηθούν οι κοινοβουλευτικές ομάδες των δύο κομμάτων. «Τα έχουμε συμφωνήσει με τον κ. Θεοδωράκη και όταν δίνω τον λόγο μου τον τηρώ απόλυτα» ανέφερε η κυρία Γεννηματά προκαλώντας αντιδράσεις. Και αυτό διότι εκφράζεται η άποψη ότι ένας ενιαίος φορέας που θα διαθέτει δύο Κοινοβουλευτικές Ομάδες, και ειδικά στην περίπτωση που δεν καταφέρουν να συντονίσουν θέσεις και δράσεις στη Βουλή, θα αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία του.

Χαμένος από τη χθεσινή τηλεμαχία, ειδικά ανάμεσα στους επικρατέστερους για την ηγεσία, δεν υπήρξε. Ούτε όμως και κάποιος που να έκανε τη διαφορά. Μένει να δούμε αν θα υπάρξει στη δεύτερη τηλεμαχία που θα γίνει στις 6 Νοεμβρίου.

Το ΒΗΜΑ

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου