ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ρεύμα, ασφάλειες και κάρτες θα πωλούν τα ΕΛΤΑ

news room 1 λεπτό ανάγνωση
ΕΛΤΑ

Να αυ­ξή­σουν τα έσοδα, μέσω πα­ρο­χής νέων προ­ϊ­ό­ντων, επι­διώ­κουν η πρό­ε­δρος των ΕΛΤΑ Ευ­φρο­σύ­νη Κ. Σταυ­ρά­κη και ο διευ­θύ­νων σύμ­βου­λος Ιω­άν­νης Ζα­ρο­λιά­γκης, όπως ανέ­φε­ραν, χθες, στο πλαί­σιο συ­νά­ντη­σης με δη­μο­σιο­γρά­φους. Τα ΕΛΤΑ είναι μία από τις ΔΕΚΟ που θα εντα­χθούν στην Ελ­λη­νι­κή Εται­ρεία Συμ­με­το­χών και Πε­ριου­σί­ας Α.Ε., το νέο υπερ­τα­μείο, αλλά η εξέ­λι­ξη αυτή δεν αναι­ρεί το δη­μό­σιο χα­ρα­κτή­ρα της εται­ρεί­ας που είναι δια­σφα­λι­σμέ­νος, όπως ανέ­φε­ραν, χθες, οι επι­κε­φα­λής της.

Το σχέ­διο ανα­διάρ­θρω­σης

Ωστό­σο, σύμ­φω­να με πλη­ρο­φο­ρί­ες, τα ΕΛΤΑ ανα­μέ­νε­ται να εμ­φα­νί­σουν ζη­μιές για τη χρήση του 2015, ο κύ­κλος ερ­γα­σιών έχει προ­σγειω­θεί στα 200 εκατ. ευρώ από 600 εκατ. ευρώ πριν από τέσ­σε­ρα χρό­νια και το μι­σθο­λο­γι­κό κό­στος αντι­προ­σω­πεύ­ει το 72% του συ­νό­λου των δα­πα­νών, με­γέ­θη που κα­θι­στούν απα­ραί­τη­τη την εφαρ­μο­γή σχε­δί­ου ανα­διάρ­θρω­σης. Βέ­βαια, για το σχέ­διο αυτό, που δεν έχει ακόμη ορι­στι­κο­ποι­η­θεί, η διοί­κη­ση των ΕΛΤΑ, χθες, δεν έδωσε λε­πτο­μέ­ρειες, ση­μεί­ω­σε ότι αυτό βρί­σκε­ται υπό δια­μόρ­φω­ση, όπως και ότι η ανα­διορ­γά­νω­ση έχει ήδη ξε­κι­νή­σει.

Στο πλαί­σιο αυτό, σύμ­φω­να με τη διοί­κη­ση του ορ­γα­νι­σμού, σχε­διά­ζε­ται η πα­ρο­χή υπη­ρε­σιών:

– ηλε­κτρο­δό­τη­σης με στόχο τα ΕΛΤΑ να απο­σπά­σουν το με­γα­λύ­τε­ρο με­ρί­διο της συ­γκε­κρι­μέ­νης αγο­ράς. Η διοί­κη­ση των ΕΛΤΑ δεν ανέ­φε­ρε λε­πτο­μέ­ρειες για την τι­μο­λο­για­κή πο­λι­τι­κή που θα υιο­θε­τή­σει και πε­ριο­ρί­στη­κε να ση­μειώ­σει ότι οι πρώ­τοι εν δυ­νά­μει πε­λά­τες θα μπο­ρού­σαν να είναι οι 6.500 ερ­γα­ζό­με­νοι. Εξάλ­λου, ήδη, 650 κα­τα­στή­μα­τα ηλε­κτρο­δο­τού­νται μέσω του δι­κτύ­ου των ΕΛΤΑ επι­τρέ­πο­ντας ετή­σια εξοι­κο­νό­μη­ση ύψους 400.000 ευρώ. Αυτό το διά­στη­μα, η εται­ρεία βρί­σκε­ται στη δια­δι­κα­σία από­κτη­σης του λο­γι­σμι­κού δια­χεί­ρι­σης του πε­λα­το­λο­γί­ου και εκτι­μά­ται ότι μέχρι το τέλος της χρο­νιάς θα βγά­λει στην αγορά τις υπη­ρε­σί­ες πα­ρο­χής ηλε­κτρι­κής ενέρ­γειας.

-μι­κρο­χρη­μα­το­δό­τη­σης, από το 2017, καθώς τα ΕΛΤΑ απο­τε­λούν ίδρυ­μα πλη­ρω­μών, όπως χα­ρα­κτη­ρι­στι­κά ανέ­φε­ρε ο κ.Ζα­ρο­λιά­γκης. Προς την κα­τεύ­θυν­ση αυτή, η εται­ρεία προ­σα­να­το­λί­ζε­ται στην έκ­δο­ση καρ­τών πλη­ρω­μών αλλά και πα­ρο­χής τρα­πε­ζι­κών υπη­ρε­σιών μετά τις 14:30 οπότε κλεί­νουν οι τρά­πε­ζες, με το υφι­στά­με­νο ρυθ­μι­στι­κό πλαί­σιο να μην επι­τρέ­πει την πα­ρο­χή τέ­τοιου εί­δους υπη­ρε­σιών.

-ασφα­λι­στι­κών προ­ϊ­ό­ντων και για το σκοπό αυτό έχουν πι­στο­ποι­η­θεί πε­ρισ­σό­τε­ρα από 500 άτομα ως ασφα­λι­στι­κοί σύμ­βου­λοι. Το σκε­πτι­κό της διοί­κη­σης είναι ότι πα­ρό­τι η ασφα­λι­στι­κή αγορά δια­θέ­τει μικρά πε­ρι­θώ­ρια κέρ­δους, τα ΕΛΤΑ δια­θέ­τουν το συ­γκρι­τι­κό πλε­ο­νέ­κτη­μα ένα­ντι των υπό­λοι­πων παι­κτών, επει­δή έχουν φυ­σι­κή πα­ρου­σία μέσω των εκα­το­ντά­δων κα­τα­στη­μά­των τους.

-εξυ­πη­ρέ­τη­σης πο­λι­τών (επ’αμοι­βή), αντί­στοι­χων αυτών που προ­σφέ­ρουν τα ΚΕΠ.

“Φέσι” 200 εκατ. ευρώ

Την ίδια στιγ­μή, το Δη­μό­σιο οφεί­λει για τα έτη 2013,2014 και 2015 και 2016 κατά προ­σέγ­γι­ση το ποσό των 200 εκατ. ευρώ από την υπη­ρε­σία κα­θο­λι­κού πα­ρό­χου (δηλ. την πα­ρο­χή στοι­χειώ­δους δέ­σμης υπη­ρε­σιών κα­θο­ρι­σμέ­νης ποιό­τη­τας, σε όλους τους τε­λι­κούς χρή­στες σε όλη την Ελ­λά­δα, σε προ­σι­τή τιμή). Η διοί­κη­ση των ΕΛΤΑ προ­σβλέ­πει στον ακρι­βή προσ­διο­ρι­σμό του ποσού από την Εθνι­κή Επι­τρο­πή Τη­λε­πι­κοι­νω­νιών και Δι­κτύ­ων (ΕΕΤΤ) και στη λο­γι­στι­κο­ποί­η­σή του. Σε πε­ρί­πτω­ση εί­σπρα­ξης του ποσού, θα πρό­κει­ται για ισχυ­ρή “ένεση” τό­νω­σης στα με­γέ­θη της εται­ρεί­ας. Ει­δάλ­λως, η λο­γι­στι­κο­ποί­η­σή του θα επι­τρέ­ψει στη διοί­κη­ση των ΕΛΤΑ να χρη­σι­μο­ποι­ή­σει το προς εί­σπρα­ξη ποσό ως “collateral” για την εξα­σφά­λι­ση δα­νει­σμού.

Τα διευ­ρυ­μέ­νου ωρα­ρί­ου κα­τα­στή­μα­τα…

Όσον αφορά τα 40 κα­τα­στή­μα­τα που έκλει­σαν λόγω έλ­λει­ψης του ανα­γκαί­ου επο­χια­κού προ­σω­πι­κού, από αυτά επα­να­λει­τούρ­γη­σαν 11, ενώ άμεσα θα επα­να­λει­τουρ­γή­σουν τα υπό­λοι­πα, σύμ­φω­να με τη διοί­κη­ση της εται­ρεί­ας. ΤΑ ΕΛΤΑ έχουν προ­σλά­βει ακόμη 512 οκτά­μη­νης απα­σχό­λη­σης υπαλ­λή­λους, ενώ το προ­σε­χές δί­μη­νο θα ολο­κλη­ρω­θεί ο διο­ρι­σμός, μέσω ΑΣΕΠ, στην εται­ρεία 510 ατό­μων.

…και η διέ­νε­ξη για το …νερό

Για τη δια­μά­χη με­τα­ξύ των ΕΛΤΑ και της ACS για τη δια­νο­μή των λο­γα­ρια­σμών της ΕΥΔΑΠ, η οποία έληξε υπέρ της δεύ­τε­ρης με από­φα­ση του Ελεγ­κτι­κού Συ­νε­δρί­ου, ο κ. Ζα­ρο­λιά­γκης ση­μεί­ω­σε με νόημα, ότι η εται­ρεία προ­σέ­φε­ρε το χα­μη­λό­τε­ρο τί­μη­μα ανά φά­κε­λο ύψους 0,39 ευρώ ένα­ντι 0,45 ευρώ που ανα­προ­σαρ­μό­στη­κε με­τέ­πει­τα σε 0,40 ευρώ που προ­σέ­φε­ρε η ACS. Ανέ­φε­ρε ότι σύμ­φω­να με με­λέ­τη, το τί­μη­μα που κα­θι­στά βιώ­σι­μο το έργο είναι τα 0,25 ευρώ ανά φά­κε­λο.

capital.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.