Τοπικές Ειδήσεις

A-τυπος και υπογραμμός: Η άλλη ανάγνωση

Ο σάλος που ξέσπασε για την κατηγοριοποίηση των νησιών χρήζει διπλής ανάγνωσης. Οπως μάθαμε, κατόπιν εορτής, προέκυψε από την αξιολόγηση των δομών Υγείας για τη διαχείριση και αντιμετώπιση πιθανών κρουσμάτων Covid-19 σε κάθε νησί που αποτελεί τουριστικό προορισμό.
Με δεδομένο λοιπόν ότι η Ρόδος, η Κως και η Κάλυμνος χαρακτηρίστηκαν ως μεσαίας επικινδυνότητας νησιά και υψηλής επικινδυνότητας όλα τα υπόλοιπα νησιά της Δωδεκανήσου, προκύπτουν δύο ζητούμενα.
Το ένα αφορά στην -δια της πλαγίας οδού- επιβεβαίωση της ανάγκης αναβάθμισης των δομών υγείας στα νησιά και άρα αναγνώριση του προβλήματος. Αυτό δηλαδή για το οποίο ωρυόμαστε όσοι ζούμε σε νησιά. Το δεύτερο ζητούμενο, αφορά στις «μαγικές ιδιότητες» του προβλήματος. Όπως καταλάβαμε, αυτό υφίσταται μόνον όταν πρόκειται για επισκέπτες που έρχονται για διακοπές το καλοκαίρι, όταν πρόκειται για τους μόνιμους κατοίκους των νησιών… δεν υφίσταται!
Οι δομές υγείας κρίνονται ανεπαρκείς από τους έχοντες την ευθύνη, μόνο όταν πρόκειται για κορωνοϊό, όταν πρόκειται για άλλα σοβαρά νοσήματα για τα οποία είμαστε αναγκασμένοι να απευθυνόμαστε σε μεγάλα νοσοκομεία της Αθήνας ή της Κρήτης, οι αρμόδιοι (αυτή η μάστιγα) κάνουν τα στραβά μάτια…
Εν ολίγοις, για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, πήραν άρον άρον πίσω την κατηγοριοποίηση των νησιών, όχι επειδή λύθηκε το πρόβλημα αλλά για να μην «τρομάξουν» οι τουρίστες με τα χάλια μας, φέτος που τους έχουμε ανάγκη. Γιατί έχουν προηγηθεί κι άλλες σεζόν, με υποστελεχωμένα νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας, με λειψές βάρδιες ασθενοφόρων και με πανικόβλητους γιατρούς και νοσηλευτές να τρέχουν πάνω-κάτω, αλλά δεν ίδρωσε κανενός το αυτί, παρά μόνο το δικό μας.
Το ότι πάσχουμε εμείς οι νησιώτες να τη βγάλουμε καθαρή χειμώνα-καλοκαίρι, και κάνουμε το σταυρό μας μην δώσει ο Θεός να αρρωστήσουμε, μην νομίζετε ότι τους πολυαφορά. Αν τους αφορούσε, δεν θα χρειαζόταν να γίνει καμία κατηγοριοποίηση νησιών με βάση το υγειονομικό τους προφίλ, θα έκοβαν το σβέρκο τους να βρουν λύση. Αν τους αφορούσε τι γίνεται το χειμώνα στα νησιά, δεν θα έψαχναν λύσεις του ποδαριού για να καλύψουν «όσα βλέπει η πεθερά», και εν προκειμένω οι τουρίστες και οι tour operators αλλά θα είχαν δώσει κίνητρα σε γιατρούς να έρθουν στην άγονη γραμμή…
Μόλις τελειώσει η κουτσουρεμένη φετινή σεζόν και ο κορωνοϊός αντιμετωπισθεί, το πρόβλημα θα ξαναμπεί στο συρτάρι.
Στη χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας, ο νησιώτης είναι ξένος στον τόπο του, κι ας είναι εκείνος που την κρατά όρθια. Η υγεία του «κοστολογείται» φθηνότερα και η καθημερινότητά του μπαίνει στο ζύγι αναλόγως την εποχή…

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου