Ειδήσεις

Παγκόσμια πρωτιά για το Melenos Lindos Exclusive Suites, που πιστοποιείται με το βραβείο GSTC

Την περασμένη Τρίτη στη Ρόδο, το ξενοδοχείο Melenos Lindos Exclusive Suites έγινε το πρώτο στον κόσμο που πιστοποιήθηκε κατά GSTC για την αειφόρο λειτουργία του. Η επιθεώρηση έλαβε χώρα στα τέλη Απριλίου του 2017 και περιελάμβανε έλεγχο της λειτουργίας του εν λόγω ξενοδοχείου σύμφωνα με τα κριτήρια αειφορίας στον τουρισμό όπως αυτά έχουν οριστεί από το παγκόσμιο συμβούλιο αειφορίας στον τουρισμό (Global Sustainability Tourism Council).

Το Melenos Lindos Exclusive Suites είναι ένα πολυτελές κατάλυμα που βρίσκεται στον παραδοσιακό οικισμό της Λίνδου, στο νησί της Ρόδου. Ο ιδιοκτήτης κ. Μιχάλης Μελένος, γεννημένος και μεγαλωμένος στη Λίνδο, αφιέρωσε 13 χρόνια στον όνειρό του, δηλαδή τη δημιουργία ενός “μικρού χωριού μέσα στο χωριό” της Λίνδου. Με τη βοήθεια ανθρώπων που κατάγονται και ζουν στην περιοχή, χρησιμοποίησε παραδοσιακές τεχνοτροπίες και τοπικά υλικά και δημιούργησε ένα μικρό ξενοδοχείο σε πλήρη εναρμόνιση με την ιδιαιτερότητα του χαρακτήρα του οικισμού της Λίνδου εμπνευσμένο από τις παραδοσιακές λινδιακές επαύλεις και καπετανέϊκα του 17ου αιώνα.

“Σεβαστήκαμε το περιβάλλον και την τοπική κοινωνία της Λίνδου όχι μόνο στην αρχική δημιουργία του καταλύματος αλλά και στην καθημερινή λειτουργία του”, δήλωσε ο κ. Μιχάλης Μελένος. Πέραν της χρήσης παραδοσιακών τεχνικών για την κατασκευή του ξενοδοχείου ο κ. Μελένος εφαρμόζει στοχευόμενα προγράμματα αειφορίας στις περισσότερες παραμέτρους της λειτουργίας του ξενοδοχείου του. Μερικά παραδείγματα αποτελούνη πολιτική επαναχρησιμοποίησης των πετσετών με στόχο τη μείωση κατανάλωσης νερού, χημικών και ενέργειας, η ενεργή συμμετοχή μέσω του προσωπικού και των επισκεπτών προγραμμάτων ανακύκλωσης για τη διαχείριση των λυμάτων, η εγκατάσταση εξοπλισμού φιλικού προς το περιβάλλον, χαμηλού αποτυπώματος και υψηλής ενεργειακής απόδοσης. Επιπρόσθετα σε ιδιωτικό κήπο το Melenos Lindos Exclusive Suites καλλιεργεί με κομποστοποίηση των οργανικών λυμάτων του τα οπωροκηπευτικά που χρησιμοποιούνται στο εστιατόριο του.

“Η λειτουργία του Melenos Lindos Exclusive Suites έχει σημαντικά οφέλη για την τοπική κοινωνία μας”, δήλωσε η κα Δήμητρα Αντωνίου, στέλεχος της τοπικής κοινότητας. “Όχι μόνο συνυπάρχει αρμονικά με τον οικισμό και τις προϋπάρχουσες δομές, αλλά στηρίζει τον οικισμόμας τόσο με την απασχόληση προσωπικού από την τοπική κοινότητα όσο και με την αγορά προμηθειών και τη χρήση υπηρεσιών από ντόπιους προμηθευτές και συνεργάτες”.

Το πιστοποιητικό που απονεμήθηκε στο Melenos Lindos Exclusive Suites αξιολογεί κριτήρια αειφορίας στον τουρισμό όπως έχουν οριστεί από το παγκόσμιο συμβούλιο τουριστικής αειφορίας (GSTC) που δημιουργήθηκε το 2007. Το GSTC ήταν το αποτέλεσμα της προσπάθειας 32 εμπειρογνωμόνων του χώρου που υπηρετώντας διαφορετικές θέσεις στο τουριστικό προϊόν, όρισαν τους τέσσερις πυλώνες της αειφόρου τουριστικής ανάπτυξης (αειφόρος διαχείριση, κοινωνικοοικονομικές επιδράσεις, πολιτισμική επιρροή και περιβαλλοντικός αντίκτυπος) και έθεσαν τα κριτήρια για τον αειφόρο χαρακτηρισμό των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην τουριστική βιομηχανία.

Το 2016 το GSTC διαπίστευσε πρώτο τον φορέα πιστοποίησης Control Union για την πιστοποίηση τουριστικών επιχειρήσεων σύμφωνα με τα κριτήρια του. “Το GSTC αξιολογεί την αειφορία στον τουρισμό με τρόπο που δεν έχουμε ως τώρα δει”, δήλωσε ο κ. Σωκράτης Άντσος, προϊστάμενος του τμήματος πιστοποιήσεων της Control Union Ελλάδος. “Ενώ τα περισσότερα πρότυπα επικεντρώνονται στο περιβάλλον η προσέγγιση κατά GSTC είναι πιοολιστική. Χωρίς να υποβαθμίζει το περιβαλλοντικό κομμάτι λαμβάνει υπ’ όψιν της και άλλες σημαντικές παραμέτρους όπως την επίδραση στηντοπική κοινωνία, ο σεβασμός στην πολιτιστική κληρονομιά και τις ευκαιρίες απασχόλησης”.

Η εν λόγω πιστοποίηση στρέφει την παγκόσμια προσοχή στην Ελλάδα, μία χώρα με προορισμούς παγκοσμίας αναγνωσιμότητας και ακμάζουσας τουριστικής ανάπτυξης. Το ξενοδοχείο Melenos Lindos Exclusive Suites, με την συγκεκριμένη παγκόσμια πρωτιά, δίνει το παράδειγμα σε Πανελλήνιο και παγκόσμιο επίπεδο για την υιοθέτηση μιας υγιούς τουριστικής ανάπτυξης.

“Είμαστε ενθουσιασμένοι για την ευκαιρία που μας δόθηκε να προβάλουμετις προσπάθειες μας και για την πρωτιά που δώσαμε στη χώρα μας στον παγκόσμιο χάρτη τουριστικής αειφορίας”, καταλήγει ο κ. Μελένος.
traveldailynews.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου