Ραδιοφωνική συνέντευξη παραχώρησε σήμερα ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής στο σταθμό «Focus», μιλώντας για τους στόχους της Κυβέρνησης και την λύση που αναμένεται για το χρέος.

Είμαστε η Κυβέρνηση που αποδείξαμε ότι μπορούμε να πετυχαίνουμε τους στόχους

«Γίνονται διάφορα αρνητικά σχόλια και εκτιμήσεις σχετικά με την σημερινή κατάσταση της χώρας. Δεν μπορώ να ενστερνιστώ κανένα, γιατί: Πρώτον, σαν χώρα έχουμε εκπληρώσει το σύνολο, σχεδόν, των υποχρεώσεών μας και η πίεση πια βρίσκεται στην πλευρά των δανειστών. Δεύτερον, είμαστε αυτή η Κυβέρνηση που αποδείξαμε ότι μπορούμε να πετυχαίνουμε τους στόχους, σε αντίθεση με τις προηγούμενες Κυβέρνησης που δεν είχαν πετύχει ούτε έναν».

Πιστεύω σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, ακόμη και μεγαλύτερους από 1,8%.

«Σε αυτή τη φάση είναι σημαντικό να αξιοποιήσουμε τις θετικές προθέσεις που έχουν διατυπωθεί από την Επιτροπή και από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, δια στόματος των εκπροσώπων τους. Κύριος στόχος μας είναι να πετύχουμε μια τελική λύση για το χρέος, ώστε να αναπνεύσει καλύτερα η χώρα και νααπεμπλακούμε από τα Μνημόνια στις 20 Αυγούστου 2018».

«Δεν υπάρχουν εναλλακτικά σχέδια. Η μόνη μας προτεραιότητα είναι να ισχύσει ό,τι έχουμε συμφωνήσει με τους εταίρους μας για την απομείωση του χρέους και, μέσω των πολιτικών που εφαρμόζουμε, να περάσουμε σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, έτσι όπως εκτιμώ ακόμη και μεγαλύτερους από το 1,8».

Βραχυπρόθεσμα και Μακροπρόθεσμα μέτρα για το Χρέος

«Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ήδη εφαρμόζονται (2016 και 2017) βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, που έχουν μειώσει πολύ τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας. Από την Άνοιξη του 2018 και μετά αναμένουμε να ισχύσουν τα μακροπρόθεσμα μέτρα, στη λογική- όπως συμφωνήθηκε τον Μάιο του 2016- να μην υπερβαίνουν οι ανάγκες τις χώρας για την εξυπηρέτηση των τοκοχρεολυσίων το 15%. Μέτρα που με διάφορες τεχνικές, όπως είναι η επιμήκυνση, η μείωση των επιτοκίων, κτλ, να προχωρήσουμε σε ελάφρυνση του χρέους και σε κούρεμα της καθαρής παρούσας αξίας του χρέους

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ