Τοπικές Ειδήσεις

Ενημέρωση εφ’ όλης της ύλης για τα προγράμματα της ΑΝΔΩ

Σε ενημέρωση εφ’ όλης της ύλης σχετικά με τις δράσεις και τα προγράμματα της Αναπτυξιακής Δωδεκανήσου – ΑΝΔΩ ΑΕ, προχώρησε χτες, μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο γενικός διευθυντής της, κ. Κώστας Ζήφος –με αφορμή και την ‘πρωτιά’ ανάμεσα σε 50 άλλες, παρόμοιες αναπτυξιακές της χώρας μας.
Αναλυτικότερα, υπογράμμισε τα εξής:

«Η ‘πρωτιά’ ήταν αποτέλεσμα μιας μεγάλης δουλειάς που ξεκίνησε από πέρσι, μετά την πρόσκληση του ΥΠΑΑΤ (Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων) για το πρόγραμμα Leader. Όπως είναι γνωστό, προχωρεί σε προκηρύξεις για να επιλέξει στρατηγικές περιοχές και ομάδες τοπικής δράσης (αναπτυξιακές εταιρίες) που θα υλοποιήσουν αυτό το πρόγραμμα Leader. Εμείς ως Δωδεκάνησα, προχωρήσαμε στην υποβολή προτάσεων μιας και το πρόγραμμα είναι ‘κομμένο και ραμμένο’ στις ανάγκες των νησιών μας, αποτελώντας σημαντικό εργαλείο για την επιχειρηματικότητα στα νησιά. Οι προτάσεις, αποτελούν τοπικές στρατηγικές για το πώς θα καταφέρουμε να αμβλύνουμε τα προβλήματα που υπάρχουν αφού ένα πρόγραμμα, από μόνο του, δεν αρκεί για να ανταποκριθεί στις ανάγκες και στα προβλήματα των νησιών μας. Μετά από συνεργασία πολλών φορέων, αφού απαιτεί ευρύτερο σχεδιασμό, καταλήξαμε σε μια στρατηγική την οποία υποβάλαμε στο ΥΠΑΑΤ. Αυτό, μας έδωσε την πρωτιά ανάμεσα σε 50 άλλες αναπτυξιακές εταιρείες με αποτέλεσμα να μπορούμε να φέρουμε χρήματα (6 εκ. ευρώ) για να γίνουν έργα και δράσεις στα νησιά μας».
Ερωτηθείς σχετικά με τα προγράμματα που είναι στον αέρα τόσο στον πρωτογενή τομέα όσο και για την αλιεία, ο κ. Ζήφος διευκρίνισε τα εξής:

«Τα προγράμματα Leader είναι για την επόμενη προγραμματική περίοδο 2023-2027 ενώ ταυτόχρονα, πήρε παράταση η παρούσα προγραμματική περίοδος μέχρι το 2025. Το πρόγραμμα του Leader αλιείας, θα πρέπει να τελειώσει στις 31.12.2023 –οπότε αυτή την στιγμή, έχουμε 40 περίπου έργα που ολοκληρώνονται από το Leader αλιείας ενώ, ταυτόχρονα, έχουμε τα προγράμματα του ΥΠΑΑΤ που είναι περίπου 60 για τα επόμενα δύο χρόνια. Μέσα σε όλο αυτό, θα πρέπει να ξεκινήσουμε από τώρα και να προετοιμαστούμε για το 2024».
Εξηγώντας πού θα διοχετευτούν αυτές οι επενδύσεις, ο κ. Ζήφος τόνισε: «Το πρόγραμμα Leader είναι του ΥΠΑΑΤ, αλλά δεν μπορεί να επιδοτήσει πρωτογενή παραγωγή. Δηλαδή, θα ξεκινήσει από την Μεταποίηση αγροτικής παραγωγής, και μετά. Άρα μιλάμε για δευτερογενή τομέα –αφού ο πρωτογενής τομέας έχει δικό του άξονα, με διάφορα άλλα προγράμματα μέσω Διευθύνσεων γεωργίας. Επίσης, πέρα από την 1η Μεταποίηση (οινοποιεία, τυροκομεία κ.λπ.) έχουμε 2η Μεταποίηση (φούρνους, ζαχαροπλαστεία κ.λπ.) ενώ μπορούμε να επιδοτήσουμε και παραδοσιακά επαγγέλματα. Γενικά, εάν εξαιρέσουμε τον Τουρισμό, στον οποίο –λόγω στρατηγικής- βάζουμε κάποιο φρένο, όλη την άλλη επιχειρηματικότητα, μπορούμε να την εξυπηρετήσουμε. Το πρόγραμμα Leader έχει την ιδιαιτερότητα να το σχεδιάζουμε εμείς, από κάτω προς τα πάνω –ενώ σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, δεν γίνεται αυτό, αποτελώντας μια από τις σημαντικότερες διαφορές στα προγράμματα του ΕΣΠΑ».
Όπως εξήγησε, ο Τουρισμός δεν είναι στις προτεραιότητες της ΑΝΔΩ αφού υπάρχουν άλλα εργαλεία στα οποία μπορούν να στραφούν όσοι ενδιαφέρονται για τέτοιες επενδύσεις.
«Μπορούμε να έχουμε εναλλακτικές μορφές τουρισμού ή, σε κάποια νησιά, να δούμε μήπως μπορούμε να εκσυγχρονίσουμε κάποια καταλύματα. Το ίδιο κάνουμε και στο θέμα της εστίασης. Επιπρόσθετα, μέσα στο πρόγραμμα μπορούν να ενταχθούν και μικρά δημόσια έργα της τάξης από 100 έως 200.000 ευρώ του τομέα Πολιτισμού, Περιβάλλοντος κ.ο.κ. Για το πρόγραμμα αλιείας, μιλάμε για ό,τι έχει σχέση με την θάλασσα» -ανέφερε.
Σε ερώτηση ποιες δράσεις επιλέγουν οι ενδιαφερόμενοι για νέες επενδύσεις, ο γενικός διευθυντής της ΑΝΔΩ, δήλωσε:
«Το τι ζητάνε οι επενδυτές, είναι κάτι διαφορετικό σε σχέση με τις ανάγκες που έχουν. Κατά κύριο λόγο, το ενδιαφέρον στρέφεται στα καταλύματα. Ακόμη και 60 εκ. ευρώ να είχαμε για να διαθέσουμε, θα μπορούσαμε να απορροφήσουμε πολύ γρήγορα! Ωστόσο, αποφασίσαμε όλοι όσοι συμμετέχουμε σε αυτή την χάραξη της πολιτικής, οι διαθέσιμοι πόροι που έχουμε, να διοχετευτούν σε τομείς που έχουν ανάγκη. Τα μικρά νησιά στα Δωδεκάνησα ζητάνε καταλύματα. Εμείς, σαν ΑΝΔΩ, προσπαθούμε να βρούμε εκείνους τους Δωδεκανήσιους που ασχολούνται με άλλες επενδύσεις όπως στη Μεταποίηση κ.λπ. Είναι εξίσου σημαντικό να αναφέρουμε ότι είμαστε σε συνεχή επαφή με τα νησιά και τους ενδιαφερόμενους, να έχουμε προσωπική συνεργασία και να βοηθάμε, να βρεθούν λύσεις στα προβλήματα που υπάρχουν. Άλλωστε, υπάρχει ενδιαφέρον για πολλές επενδύσεις όπως σε οινοποιεία, τυροκομεία, εστίαση, γαστρονομία και ανάδειξη των τοπικών προϊόντων, παραδοσιακά επαγγέλματα, κ.λπ.».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου