Τοπικές Ειδήσεις

«Η δημοτική αρχή δεν εκβιάζεται και δεν την αγγίζουν φαιδρές προσεγγίσεις»

Χωρίς τη συμμετοχή των παρατάξεων του Φώτη Χατζηδιάκου και του Δημήτρη Κρητικού συνεδρίασε την Τρίτη το δημοτικό συμβούλιο μέσω τηλεδιάσκεψης. Σε μία μάλλον απέλπιδα προσπάθεια άσκησης αντιπολίτευσης, οι δύο παρατάξεις «συνασπίστηκαν» ζητώντας να πραγματοποιούνται δια ζώσης οι συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου, αφού όλα τα μέλη της πλειοψηφίας και της μειοψηφίας έχουν εμβολιαστεί.
Σε διαφορετική περίπτωση διαμήνυσαν ότι θα απέχουν συνεχώς από κάθε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, αλλά και της οικονομικής επιτροπής. Μάλιστα, οι κ.κ. Χατζηδιάκος και Κρητικός σε κοινή τους επίσημη δήλωση αναφέρουν ότι τις θέσεις και τις απόψεις τους θα τις εκφράζουν δημόσια, με δελτία τύπου και με δημόσιες συνεντεύξεις στα ΜΜΕ!
Όπως εξήγησε ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, Μιχάλης Σοκορέλος, η σχετική εγκύκλιος του ΥΠΕΣ προβλέπει ότι οι συνεδριάσεις των συλλογικών οργάνων θα πραγματοποιούνται μέσω τηλεδιάσκεψης και δια ζώσης ή μόνο δια ζώσης στην περίπτωση όμως που τηρείται η απόσταση του 1,5 μέτρου μεταξύ των συμμετεχόντων.
Σε κάθε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου παρευρίσκονται έως και 80 άτομα, καθώς πέρα από τα μέλη της δημοτικής αρχής και της μειοψηφίας συμμετέχουν δημοσιογράφοι και πολίτες. Αυτός ο αριθμός ξεπερνά κατά πολύ τον μέγιστο επιτρεπτό αριθμό των 50 ατόμων, σύμφωνα με την εγκύκλιο και τη «φέρουσα ικανότητα» της αίθουσας και δεν υπάρχει συνεπώς η δυνατότητα να πραγματοποιούνται οι συνεδριάσεις αποκλειστικά δια ζώσης. Παρόλα αυτά, σε κανέναν δεν αποκλείεται η πρόσβαση, εφόσον το επιθυμεί να παραβρεθεί στην αίθουσα κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης. «Θα συνεχίσουμε, όπως προβλέπεται, να εφαρμόζουμε την εγκύκλιο του ΥΠΕΣ. Όποιος το επιθυμεί, μπορεί να έρθει να παρακολουθήσει τη συνεδρίαση», τόνισε ο κ. Σοκορέλος.
«Η δική μου δημοτική αρχή δεν θέλει να μονολογεί και να συνομιλεί με τον εαυτό της. Αντίθετα, κάποιοι υποτιμούν το διακύβευμα αυτής της περιόδου, που δεν είναι άλλο από την παραγωγή έργου και βεβαίως η παραγωγή πολιτικής για το συμφέρον του Ροδίτη και της Ροδίτισσας», δήλωσε ο δήμαρχος Αντώνης Καμπουράκης, εκφράζοντας την έκπληξή του για την κοινή επιστολή της άτυπης -όπως φαίνεται- συμμαχίας των δύο δημοτικών παρατάξεων, σημειώνοντας ότι η δημοτική αρχή δεν εκβιάζεται και ότι δεν την αγγίζουν οι φαιδρές προσεγγίσεις.
Ο κ. Καμπουράκης αντέκρουσε και τους ισχυρισμούς των επικεφαλής των δύο παρατάξεων, οι οποίοι στην κοινή τους δήλωση αναφέρουν ότι έχουν πραγματοποιηθεί «συσκέψεις στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου με την φυσική παρουσία μεγάλου αριθμού προσώπων». Όπως είπε, πρόσφατα στη συνεδρίαση με τη γενική γραμματέα Τουρισμού, Βίκυ Λοϊζου, συμμετείχαν γύρω στα 28 άτομα, αριθμός σαφώς μικρότερος από το ανώτατο επιτρεπτό όριο των 50 ατόμων.
«Είτε το θέλουν είτε δεν το θέλουν, είτε στέλνουν καταγγελίες είτε όχι, τον Ροδιακό λαό θα υπηρετούμε. Όποιος θέλει, να κάνει ό,τι του υπαγορεύει η συνείδησή του… Ο καθένας είναι άξιος των πράξεών του, αλλά θα του υπενθυμίσω το εξής, ότι καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται, οι δρόμοι ανοιχτοί και τα σκυλιά δεμένα…», τόνισε ο δήμαρχος. Ευχαρίστησε δε την κοινωνία της Ρόδου που με σοβαρότητα διαχειρίστηκε τον τουρισμό και τις παράλληλες δραστηριότητες και το αποτέλεσμα των προσπαθειών αυτών θα συμβάλει στο να είναι ο χειμώνας λιγότερο «βαρύς».
«Στην κοινωνία της Ρόδου οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ καθώς σήμερα 28 Σεπτεμβρίου συνεχίζει να υπάρχει εμπορική δραστηριότητα που κατά βάση οφείλεται στη μεγάλη προσπάθεια και στη σοβαρή συμπεριφορά των Ροδιτών και Ροδιτισσών που υπέδειξαν μεγάλη σοβαρότητα στη διαχείριση της μονοκαλλιέργειας του τουρισμού και έχουμε κατορθώσει να έχουμε μεγάλα νούμερα αφίξεων. Αυτό πιστεύω ότι θα αποτυπωθεί σε ένα λιγότερα φτωχικό χριστουγεννιάτικο τραπέζι ή σε ένα λιγότερο δύσκολο/δραματικό χειμώνα», είπε ο δήμαρχος.
Αιχμές για την απόσυρση των μελών της παράταξης Κρητικού από τον αναπτυξιακό οργανισμό
Με ιδιαίτερα καυστικό τρόπο σχολίασε ο κ. Καμπουράκης και την ανακοίνωση του Δημήτρη Κρητικού σχετικά με την απόσυρση των μελών της παράταξής του από τον αναπτυξιακό οργανισμό «ΚΟΛΟΣΣΟΣ 2047».
Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Κρητικός στην επιστολή του προς τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου εξέφρασε τις αντιρρήσεις της παράταξής του για τις διαδικασίες απευθείας αναθέσεων που ακολουθεί ο οργανισμός, σημειώνοντας ούτε λίγο ούτε πολύ ότι «μπορεί να είναι νόμιμο να γίνονται απευθείας αναθέσεις, αλλά δεν σημαίνει ότι είναι και ηθικό».
«Στα δικά μου αυτιά, το δίπολο νόμιμο ή ηθικό ακούγεται βαθιά δικτατορικό. Μόνο ένας άνθρωπος που ισχυρίζεται ότι είναι αυτοράτωρ και ότι μόνο ο ίδιος μπορεί να νομοθετεί ηθικούς νόμους μπορεί να κάνει τέτοιες δηλώσεις. Όταν κάποιος δηλώνει ότι είναι νόμιμο αλλά όχι ηθικό, σίγουρα υπονοεί ότι θα μπορούσε ο νόμος να είναι ηθικός. Είναι ανήθικος ο νόμος; Όχι δεν είναι, ειδικά αυτός ο οποίος έρχεται να βρει λύσεις σε απαιτητικές περιόδους, όπως αυτή του κορωνοϊού. Οι νόμοι υπηρετούν και το δέον και το πρέπον, αλλά και το αναγκαίον. Ποιός τολμάει να βάζει τον εαυτό του στη θέση του δικαστή… που συγκρίνει κατά το δοκούν τι είναι για τον ίδιο ηθικό ή δεν τον συμφέρει και είναι ανήθικο;», αναρωτήθηκε ο κ. Καμπουράκης, καλώντας τον κ. Κρητικό να επανέλθει στις τάξεις των… δημοκρατών: «Ο κ. Κρητικός μπορεί να έχει υποπέσει σε ένα ατόπημα… Τον καλώ να επανέλθει στις τάξεις των δημοκρατών αυτής της χώρας που χαίρονται για την εφαρμογή των νόμων. Και να θυμίσω και το ρητό από την εποχή του Σόλωνα και του Δράκοντα ότι “σκληρός μεν ο νόμος, νόμος δε”…».
Σημειώνεται για την ιστορία ότι από τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου απουσίαζαν επίσης ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Ιατρίδης και ο κ. Δώρος Κωνσταντίνου. Κανονικά συμμετείχε ο επικεφαλής της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση», Τάκης Πότσος. Τα 17 θέματα της ημερήσιας διάταξης και τα οκτώ εκτός ημερησίας εγκρίθηκαν κατά πλειοψηφία με τον κ. Πότσο να υπερψηφίζει κάποια από αυτά.

Η υποστελέχωση
του Νοσοκομείου
Κατά την έναρξη της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου ο κ. Σοκορέλος έθιξε το θέμα της υποστελέχωσης του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου και δη της έλλειψης αναισθησιολόγων, προτείνοντας να πραγματοποιηθεί συνάντηση με τον νέο υπουργό Υγείας κ. Θάνο Πλεύρη.
Ο δήμαρχος συμφώνησε με την πρόταση, δηλώνοντας πως αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον ίδιο και με τη συμμετοχή του κ. Μιχάλη Σοκορέλου, του κ. Γιώργου Τριάντου και του κ. Σάββα Καραταπάνη θα επιδιώξει να συναντήσει την επόμενη κιόλας εβδομάδα τον υπουργό.
Ο κ. Καμπουράκης ανέφερε ότι δεν πρόκειται να επιχειρήσει να δικαιολογήσει τη σημερινή κατάσταση στην οποία βρίσκεται το Νοσοκομείο. Τόνισε ότι στον κ. Πλεύρη θα τεθεί το θέμα της υποστελέχωσης του ΓΝΡ αλλά και το ζήτημα των ελλείψεων στο Περιφερειακό Ιατρείο Γενναδίου με στόχο να δρομολογηθούν άμεσες λύσεις και όχι απλά να υπάρξουν προφορικές δεσμεύσεις πάνω στα αιτήματα που θα καταθέσουν στον υπουργό.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου