Ειδήσεις

Γιατί έπεσε… τσεκούρι στα αναδρομικά χιλιάδων συνταξιούχων

Οι τρεις «κόφτες» που εφαρμόστηκαν βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας και οδήγησαν στην καταβολή πολύ μικρότερων ποσών από τα προσδοκόμενα. Ο ρόλος της προσωπικής διαφοράς και πώς ροκάνισε ποσά και έκοψε δικαιούχους. Τι χρήματα δόθηκαν ανά Ταμείο.

Στα 195 ευρώ κατά μέσο όρο κινήθηκαν τα ποσά των αναδρομικών που έλαβαν χθες, μετά από σχεδόν δύο χρόνια, 133.692 συνταξιούχοι. Βέβαια, πολλοί ήταν αυτοί που είδαν ποσά που δεν ξεπερνούσαν τα 60 ευρώ κατά μέσο όρο, περισσότεροι όσοι έλαβαν αναδρομικά μεταξύ 150 και 200 ευρώ και πολύ λιγότεροι όσοι έλαβαν ακόμη και 1.000 ευρώ.

Υπάρχουν συνταξιούχοι προερχόμενοι κατά κύριο λόγο από τα πρώην Ταμεία ΙΚΑ, ΝΑΤ, ΟΑΕΕ αλλά και Νομικών, που έλαβαν συνολικά 17 με 26 ευρώ. «Τυχεροί» θεωρούνται συνταξιούχοι προερχόμενοι κατά κύριο λόγο από το Δημόσιο και τα ταμεία των Δημοσιογράφων, των πρώην ΔΕΚΟ και των Τραπεζών, που εισέπραξαν αναδρομικά που έφτασαν ή και ξεπέρασαν τα 300 με 350 ευρώ, ενώ υπάρχουν και εξαιρετικές περιπτώσεις όπως αυτές των Τεχνικών Τύπου Αθήνας – Θεσσαλονίκης, με αναδρομικά πέριξ των 1.000 ευρώ.

Με την πίστωση των ποσών στους λογαριασμούς των δικαιούχων, υπήρξαν και τα πρώτα παράπονα και αντιδράσεις για τα μικρά ποσά που καταβλήθηκαν. Έτσι, η διοίκηση του e-ΕΦΚΑ έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι χθες πληρώθηκαν αναδρομικά οι συνταξιούχοι που πληρούσαν σωρευτικά τρεις βασικές προϋποθέσεις, που λειτούργησαν εκ των πραγμάτων και ως «κόφτες».

Πρώτον, είχαν πάνω από 30 χρόνια ασφάλισης,
Δεύτερον, είχαν συνταξιοδοτηθεί πριν τον Μάιο του 2016 (οι μετά τον Μάιο 2016 έχουν ήδη λάβει αναδρομικά, ενώ 29.000 περιπτώσεις που εκκρεμούν θα έχουν πληρωθεί μέχρι το τέλος Οκτωβρίου),
Τρίτον, διατηρούσαν μικρή ή μηδενική προσωπική διαφορά (ν. 4387/2016 – νόμος Κατρούγκαλου).
Στην πράξη, ο ΕΦΚΑ επισημαίνει ότι η ύπαρξη υψηλής προσωπικής διαφοράς είναι η αιτία που δεν έλαβαν αναδρομικά περισσότεροι συνταξιούχοι, αλλά και που τα ποσά είναι πολύ μικρά. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι υπάρχουν περίπου 520.000 συνταξιούχοι που διατηρούσαν μεγάλη προσωπική διαφορά, από την πρώτη φάση του επανυπολογισμού των συντάξεων, με αποτέλεσμα να μη λάβουν ούτε ευρώ χθες. Όπως δεν θα πληρωθούν ούτε αυξήσεις στο τέλος Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του e-ΕΦΚΑ, τόσο το τελικό πλήθος των δικαιούχων όσο και τα ποσά των αναδρομικών και των αυξήσεων που καταβλήθηκαν ή θα καταβληθούν στο τέλος του επόμενου μήνα, δεν υπολογίστηκαν αυθαίρετα από τις υπηρεσίες του φορέα, αλλά βάσει του νόμου 4670/2020. Ο νόμος προβλέπει ότι για να μπορούν οι συνταξιούχοι να δουν πραγματικές αυξήσεις και αναδρομικά στις τσέπες τους, θα πρέπει πρώτα να έχουν υπερκαλύψει την προσωπική τους διαφορά. Από τις 754.000 συνταξιούχους με αίτηση πριν τον Μάιο του 2016 και με πάνω από 30 χρόνια ασφάλισης, οι 520.000 διατηρούσαν μεγάλη προσωπική διαφορά, η οποία και «ροκάνισε» τα αναδρομικά τους, αφού δεν πληρούσαν την τρίτη προϋπόθεση.

Υπενθυμίζεται πως η προσωπική διαφορά είναι η έμμεση λογιστική μείωση που έγινε στο ανταποδοτικό κομμάτι των περισσότερων συντάξεων, όταν αυτές επανυπολογίστηκαν με τα ποσοστά του νόμου Κατρούγκαλου.

Έτσι δικαιολογείται άλλωστε και το γιατί τα ποσά είναι σημαντικά χαμηλά. Τα χρήματα που καταβλήθηκαν χθες αφορούν το ποσό που απέμεινε μετά την κάλυψη της προσωπικής διαφοράς αλλά και την παρακράτηση του φόρου 20% και των λοιπών κρατήσεων. Επιπλέον, οι αυξήσεις δεν δίνονται σωρευτικά αλλά επιμερίζονται σε 5 ετήσιες δόσεις. Επομένως, οι συνταξιούχοι θα δουν τα 2/5 των αυξήσεών τους στα τέλη Οκτωβρίου και τα υπόλοιπα 3/5 μελλοντικά.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, η διοίκηση του ΕΦΚΑ ξεκαθαρίζει ότι από τη Δευτέρα 4 Οκτωβρίου, οι συνταξιούχοι θα μπορούν να έχουν άμεση και προσωποποιημένη ενημέρωση μέσα από την ειδική πλατφόρμα που θα τεθεί σε λειτουργία στην ιστοσελίδα του e-ΕΦΚΑ www.efka.gov.gr σχετικά με την εκκαθάριση των αναδρομικών τους.

Πηγή euro2day.gr

Ρούλα Σαλούρου

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου