ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η Αθήνα ανακηρύχθηκε παγκόσμιος Πολιτιστικός Προορισμός για το 2017

news room 1 λεπτό ανάγνωση
Ακρόπολη

Με­γά­λη διε­θνή διά­κρι­ση απέ­σπα­σε η Αθήνα, καθώς ο ορ­γα­νι­σμός Leading Culture Destinations Awards βρά­βευ­σε την ελ­λη­νι­κή πρω­τεύ­ου­σα ως την πόλη με τη με­γα­λύ­τε­ρη δυ­να­μι­κή πο­λι­τι­στι­κού προ­ο­ρι­σμού για το 2017.

Το βρα­βείο πα­ρέ­λα­βε την Πα­ρα­σκευή σε επί­ση­μη εκ­δή­λω­ση στο Λον­δί­νο ο δή­μαρ­χος Αθη­ναί­ων Γιώρ­γος Κα­μί­νης. «Οι καλ­λι­τέ­χνες της Αθή­νας, η πο­λι­τι­στι­κή υπο­δο­μή της, ο διά­λο­γος με τη διε­θνή καλ­λι­τε­χνι­κή κοι­νό­τη­τα αλλά και η εντυ­πω­σια­κή της δυ­να­μι­κή φέτος στον του­ρι­σμό, μας δεί­χνουν ότι εί­μα­στε στον σωστό δρόμο για μια πο­ρεία ανά­καμ­ψης της πόλης και ενί­σχυ­ση της διε­θνούς ει­κό­νας της. ‘Αλ­λω­στε έχου­με μπρο­στά μας την Αθήνα Πα­γκό­σμια Πρω­τεύ­ου­σα του Βι­βλί­ου από τον Απρί­λιο του 2018 και για ένα χρόνο, μια με­γά­λη διά­κρι­ση από την UNESCO» δή­λω­σε ο δή­μαρ­χος Αθη­ναί­ων.

Η Αθήνα βρα­βεύ­τη­κε στο Λον­δί­νο από τον διε­θνή ορ­γα­νι­σμό Leading Culture Destinations Awards, τα «Όσκαρ των Μου­σεί­ων» όπως ονο­μά­ζο­νται, ως η πόλη με την ισχυ­ρό­τε­ρη δυ­να­μι­κή πο­λι­τι­στι­κού προ­ο­ρι­σμού για το 2017, (Emerging Cultural City of the Year). Η βρά­βευ­ση της πόλης στη­ρί­ζε­ται στο σκε­πτι­κό ότι παρά την συ­νε­χι­ζό­με­νη οι­κο­νο­μι­κή κρίση, η ελ­λη­νι­κή πρω­τεύ­ου­σα κα­τά­φε­ρε με τις στρα­τη­γι­κές της επι­λο­γές να υπο­στη­ρί­ξει τον πο­λι­τι­σμό και τον του­ρι­σμό. Μαζί δε με την φι­λο­ξε­νία της documenta 14, της με­γα­λύ­τε­ρης ει­κα­στι­κής διορ­γά­νω­σης σύγ­χρο­νης τέ­χνης καθώς και τα εγκαί­νια και τις δρά­σεις του Κέ­ντρου Πο­λι­τι­σμού Ίδρυ­μα Σταύ­ρος Νιάρ­χος, η Αθήνα ανα­δει­κνύ­ε­ται σε ελ­κυ­στι­κό και γε­μά­το εν­δια­φέ­ρον πο­λι­τι­στι­κό προ­ο­ρι­σμό με μία δη­μιουρ­γι­κή και δυ­να­μι­κή πο­λι­τι­στι­κή σκηνή.

Η βρά­βευ­ση της Αθή­νας έρ­χε­ται σε μια πολύ ση­μα­ντι­κή συ­γκυ­ρία για την ανά­πτυ­ξη της πόλης, η οποία υπο­λο­γί­ζε­ται ότι έως το τέλος του 2017 θα έχει υπο­δε­χτεί 5 εκα­τομ­μύ­ρια ξέ­νους επι­σκέ­πτες.

O θε­σμός των Leading Culture Destinations Awards θε­σμο­θε­τή­θη­κε το 2014, και έχει βρα­βεύ­σει μου­σεία, αρ­χι­τέ­κτο­νες, εκ­θέ­σεις και πό­λεις σε ολό­κλη­ρο τον κόσμο, όπως το Μου­σείο Μο­ντέρ­νας Τέ­χνης στη Νέα Υόρκη, το Ερ­μι­τάζ, και το Μου­σείο Γκού­γκεν­χαιμ στο Μπιλ­μπάο, ενώ τον τίτλο που κα­τέ­κτη­σε φέτος η Αθήνα είχαν διεκ­δι­κή­σει στο πα­ρελ­θόν πό­λεις όπως η Βε­νε­τία, το Όσλο, το Λος ‘Αν­τζε­λες και το Κε­μπέκ.

Με­τα­ξύ των φε­τι­νών βρα­βευ­μέ­νων πε­ρι­λαμ­βά­νο­νται το Design Museum στο Λον­δί­νο ως ο κο­ρυ­φαί­ος πα­γκό­σμιος πο­λι­τι­στι­κός προ­ο­ρι­σμός, η έκ­θε­ση της Yayoi Kusama (Για­γιόι Κου­σά­μα) στο Μου­σείο Χίρ­σχορν της Ουά­σινγ­κτον ως η Κα­λύ­τε­ρη Έκ­θε­ση της Χρο­νιάς, το Βρε­τα­νι­κό Μου­σείο για την πιο εν­δια­φέ­ρου­σα ψη­φια­κή εμπει­ρία σε μου­σεια­κό χώρο.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.