Ρεπορτάζ

Προσωρινή κράτηση για διακινητή 29 μεταναστών στη Ρόδο

Σε προσωρινή κράτηση οδηγήθηκε με ομόφωνη απόφαση του Ανακριτή και της Εισαγγελέως Υπηρεσίας 48χρονος υπήκοος Κιργιστάν, ο οποίος συνελήφθη την 24η Ιουλίου 2025 από στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ρόδου για τη μεταφορά 29 μεταναστών από την Τουρκία στην Ελλάδα μέσω θαλάσσης.
Η κατηγορία που του αποδίδεται είναι βαρύτατη: διακίνηση υπηκόων τρίτων χωρών με σκοπό το κέρδος, πράξη που επισύρει ποινή κάθειρξης έως και 20 έτη και χρηματική ποινή. Σύμφωνα με το ένταλμα προσωρινής κράτησης, ο κατηγορούμενος τέλεσε την πράξη με πρόθεση και με τρόπο που θα μπορούσε να προκαλέσει κίνδυνο για ανθρώπινες ζωές, καθώς το σκάφος ήταν υπερφορτωμένο, δεν διέθετε επαρκή σωστικά μέσα, ούτε φώτα ναυσιπλοΐας.
Το ιστιοφόρο “WIND TRAVELLER”, με σημαία L. Marmaris, εντοπίστηκε από το Λιμενικό σε θαλάσσια περιοχή νότια της Ρόδου. Κατά την έρευνα, διαπιστώθηκε ότι το σκάφος είχε αποπλεύσει από την ακτή Φετιγιέ της Τουρκίας, μεταφέροντας συνολικά περίπου 60 μετανάστες, εκ των οποίων οι 29 αποβιβάστηκαν στην περιοχή Πρασονήσι της Ρόδου και συνελήφθησαν λίγη ώρα αργότερα, χωρίς να διαθέτουν νόμιμα έγγραφα εισόδου.
Ο κατηγορούμενος παραδέχθηκε πλήρως τις πράξεις του. Όπως δήλωσε, απάντησε σε αγγελία στο Instagram που ζητούσε βοηθούς ηλεκτρολόγους σε σκάφη. Εκεί γνώρισε έναν Τούρκο, ονόματι Arslan, που του πρότεινε να μεταφέρει ανθρώπους έναντι αμοιβής 5.000 ευρώ. Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι δεν είχε κατανοήσει αρχικά ότι επρόκειτο για παράνομη δραστηριότητα. «Δέχτηκα γιατί ήμουν άνεργος και απελπισμένος. Είμαι χωρισμένος, ζω μόνος, χωρίς σταθερή κατοικία στην Τουρκία και κάνω περιστασιακές δουλειές για να επιβιώσω», ανέφερε στην απολογία του.
Καθοριστικό ρόλο στη λήψη της απόφασης για προσωρινή κράτηση έπαιξε το γεγονός ότι ο κατηγορούμενος δεν διαθέτει νόμιμη κατοικία στην Ελλάδα, ούτε σταθερούς δεσμούς, ενώ εκφράστηκε ο φόβος διαφυγής του, καθώς συμμετείχε σε δίκτυο που φαίνεται να δραστηριοποιείται συστηματικά στη μεταφορά παράτυπων μεταναστών μέσω θαλάσσης.
Η συνήγορος υπεράσπισης, κ. Μύριαμ Τομαρά, υπογράμμισε ότι ο εντολέας της συνεργάστηκε πλήρως με τις αρχές και δήλωσε μετανιωμένος. Επισήμανε ότι πρόκειται για έναν άνθρωπο που εκμεταλλεύτηκε ένα οργανωμένο κύκλωμα, με οικονομικά και προσωπικά προβλήματα, και όχι για εγκληματία με διαρκή ή επαγγελματική δράση. Παρ’ όλα αυτά, το ανακριτικό και εισαγγελικό δίδυμο έκρινε ότι οι ενδείξεις ενοχής είναι σοβαρές και οι κίνδυνοι υποτροπής και διαφυγής υπαρκτοί.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου