Ειδήσεις

Εκσυγχρονισμός και νέο όνομα για το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων

Η αξιοποίηση του επιχειρησιακού του μηχανισμού για την αύξηση των εσόδων από τους πόρους του Πολιτισμού αποτελεί τον βασικό στόχο του νέου Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων (ΤΑΠΑ), το οποίο μετονομάζεται σε Οργανισμό Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων (ΟΔΑΠ), σύμφωνα με το νέο σχέδιο νόμου που παρουσίασε χθες η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη στο υπουργικό συμβούλιο.

Πρόκειται για μια προσπάθεια επαναπροσδιορισμού αλλά και εκσυγχρονισμού της δομής και της λειτουργίας ενός σημαντικού φορέα ο οποίος, ωστόσο, σε πολλές περιπτώσεις αποδείχτηκε αναποτελεσματικός δεδομένου πως η λειτουργία του βασιζόταν μέχρι τώρα στον ιδρυτικό του νόμο, του 1977!

«Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε μία νέα δομή, ένα νέο Οργανισμό -τον Οργανισμό Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων- που να συνδέει τον Πολιτισμό με την οικονομική ανάπτυξη και την εξωστρέφεια. Να προωθεί την πολιτιστική διαχείριση την καινοτομία και την τεχνολογία. Να αναπτύσσει την καθολική εκδίπλωση του eticket και τις ψηφιακές εφαρμογές στα πολιτιστικά προϊόντα. Να δημιουργεί πλαίσιο ευκαιριών δημιουργικής απασχόλησης. Να διασυνδεθεί με το rebranding της χώρας, την πολιτιστική διπλωματία, την ενδυνάμωση του πολιτιστικού τουρισμού» υπογράμμισε η Λίνα Μενδώνη.

Η βασική οργανωσιακή αρχή στη δόμηση του ΟΔΑΠ είναι η άμεση συνάρτηση και ο συσχετισμός των διοικητικών του μονάδων με τις βασικές  αρμοδιότητες του, οι οποίες αφορούν στην προστασία και αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας, στην αποτελεσματική διαχείριση και περαιτέρω ανάπτυξη των οικονομικών πόρων, στην πολιτική παραγωγής και πωλήσεων αλλά και στη  διάθεση επιστημονικών και ενημερωτικών εκδόσεων
Όσο για τους κεντρικούς στόχους του του, αυτοί θα είναι η αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών στους επισκέπτες των αρχαιολογικών χώρων, μνημείων και μουσείων, η αύξηση των πόρων που προέρχονται από την επισκεψιμότητα, την παροχή υπηρεσιών, την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας, η διάθεση των πόρων στην υποστήριξη πολιτικών για την ανάδειξη, την προβολή και αξιοποίηση του δημόσιου αγαθού της πολιτιστικής κληρονομιάς και την εφαρμογή κοινών πολιτικών και δράσεων με το Σύγχρονο Πολιτισμό.

Να αναφέρουμε εδώ πως οι βασικοί πόροι του ΟΔΑΠ προέρχονται από τα εισιτήρια εισόδου σε αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία, μουσεία, με έμφαση στην εφαρμογή ολοκληρωμένων ψηφιακών μεθόδων έκδοσης εισιτηρίων, από την εκμετάλλευση εκδόσεων (εντύπων και ψηφιακών), από την πώληση ειδών και αντικειμένων πολιτιστικού περιεχομένου κατόπιν πλήρους αναδιοργάνωσης και ριζικού εκσυγχρονισμού της λειτουργίας των πωλητηρίων, με έμφαση στο ηλεκτρονικό πωλητήριο (e-shop), από την αξιοποίηση διμερών ή πολυμερών συμφωνιών, τις επιχορηγήσεις από τα Ενωσιακά Προγράμματα ή από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, από δωρεές, χορηγίες, κληρονομιές ή κληροδοτήματα κ.ά αλλά και από την αξιοποίηση- σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία- της ακίνητης περιουσίας όπως είναι αναψυκτήρια και άλλα ακίνητα.

Πηγή : protothema.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου