Με έντονο ελληνικό χρώμα πραγματοποιήθηκε η απονομή των βραβείων του Food Film Menu 2025 στη Γκόζο της Μάλτας, στις 27 Οκτωβρίου, όπου η ταινία The Time Machine από το Νότιο Αιγαίο κατέκτησε το 2ο βραβείο.Η ταινία, σε παραγωγή του σκηνοθέτη Γιάννη Γιατά (Creative Filmmer), πρωταγωνιστεί η Πολίνα Ναζάροβα, Young Chef Ambassador της Περιφέρειας, και αφηγείται πώς οι μνήμες της γιαγιάς της ξαναζωντανεύουν την αγάπη της για τη μαγειρική, δείχνοντας πώς η γαστρονομία γεφυρώνει το παρελθόν με το παρόν.
«Η ταινία αποτυπώνει την ιστορία μου, τα συναισθήματα και τη μαγεία πίσω από κάθε πιάτο, εμπνευσμένα από τις παιδικές μου αναμνήσεις», δήλωσε η Ναζάροβα, υπογραμμίζοντας τον προσωπικό αλλά και συλλογικό χαρακτήρα της ελληνικής συμμετοχής.
Το 1ο βραβείο απέσπασε η ταινία Cooking as a Beacon από τη Μινόρκα της Ισπανίας, με τον νεαρό σεφ Όσκαρ Ρόκα να επαναπροσδιορίζει παραδοσιακή συνταγή αρτοποιίας, αναδεικνύοντας την πολιτιστική ταυτότητα του νησιού. Στην τρίτη θέση βρέθηκε η Κεντρική Δαλματία με το Dalmatian Marenda, μια ταινία που αποτυπώνει τη μεσογειακή κουλτούρα της απλότητας και των κοινών γευμάτων.

Η εκδήλωση
Η εκδήλωση συγκέντρωσε εκπροσώπους των Περιφερειών Γαστρονομίας, δημιουργούς ταινιών, τοπικούς και διεθνείς ειδικούς στο εστιατόριο Ta’ Frenc, για να τιμήσουν τη δύναμη της γαστρονομίας, του πολιτισμού και του κινηματογράφου να ενώνουν τις κοινότητες. Η τελετή συνοδεύτηκε από ένα πρόγραμμα γαστρονομικών και πολιτιστικών εμπειριών που οργανώθηκε από το Υπουργείο Γκόζο και Σχεδιασμού. Οι συμμετέχοντες απόλαυσαν ένα πλούσιο πολιτιστικό πρόγραμμα, που περιλάμβανε επίσκεψη στο Cittadella Visitors’ Centre, οινογευσία στο Tal-Massar Winery και εκδρομή στη Βασιλική Ta’ Pinu, στο Dwejra Inland Sea και στα αλυκά Xwejni, αναδεικνύοντας τη βαθιά σύνδεση της Γκόζο με τη γη, την κληρονομιά και την κουζίνα της.
Κατά τη διάρκεια της Τελετής Βράβευσης, χαιρετισμούς απηύθυνε ο Ronald Sultana, Διευθυντής Τουρισμού και Οικονομικής Ανάπτυξης του Υπουργείου Γκόζο και Σχεδιασμού, ενώ η Dr. Diane Dodd, Πρόεδρος του IGCAT, αναφέρθηκε στο πώς το Food Film Menu δίνει τη δυνατότητα στις περιφέρειες να διατηρούν και να αναδεικνύουν τη γαστρονομική τους κληρονομιά μέσω της αφήγησης. Ο Dr. Samuel Azzopardi, Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Γκόζο, ολοκλήρωσε την εκδήλωση συγχαίροντας όλους τους συμμετέχοντες και υπογραμμίζοντας την υπερηφάνεια της Γκόζο ως διοργανώτριας αυτής της παγκόσμιας εκδήλωσης.
Ιδιαίτερη απήχηση είχε και το βραβείο κοινού, που φέτος κατέκτησε το Tales and Secrets: Manabí – Pacific Fish Ceviche with Peanut – Jipijapa’s Legacy από τον Ισημερινό, με θεαματική συμμετοχή ψηφοφόρων από όλο τον κόσμο.
Η τελετή στη Γκόζο, που φιλοξένησε η Περιφέρεια ως Ευρωπαϊκή Περιφέρεια Γαστρονομίας 2026, συνδύασε κινηματογράφο και γαστρονομικές εμπειρίες, με τους συμμετέχοντες να γνωρίζουν την τοπική κληρονομιά μέσα από περιηγήσεις, γευσιγνωσίες και πολιτιστικές δράσεις.
Σύμφωνα με την πρόεδρο του IGCAT, Δρ. Diane Dodd, το Food Film Menu αποτελεί «εργαλείο για τη διατήρηση και διάδοση της γαστρονομικής κληρονομιάς μέσω της αφήγησης», ενώ ο Robert Oliver, σεφ και πρεσβευτής του θεσμού, τόνισε πως «το φαγητό, εκ φύσεως αισθησιακό και οπτικά εντυπωσιακό, έχει ιδιαίτερη δύναμη στην οθόνη, ενισχύοντας τους δεσμούς στις κοινότητες».
Το Food Film Menu 2025 περιλαμβάνει 14 κατηγορίες και παρουσιάζει ταινίες μικρού μήκους από όλο τον κόσμο που αναδεικνύουν τη σημασία της πολιτιστικής και γαστρονομικής μοναδικότητας για ένα βιώσιμο μέλλον. Οι ταινίες θα προβληθούν σε διεθνή φεστιβάλ, μεταξύ αυτών και στο Amorgos Tourism Film Festival και το Chania Film Festival στην Ελλάδα.
GCAT’s International Food Film Menu 2025
Το International Food Film Menu 2025 είναι μια συλλογή κορυφαίων ταινιών μικρού μήκους από όλο τον κόσμο, που προβάλλουν δημιουργικά τις τοπικές γαστρονομικές κουλτούρες, ενισχύοντας την επίγνωση της σημασίας της πολιτισμικής και γαστρονομικής διαφορετικότητας για ένα πιο βιώσιμο μέλλον.
Περιλαμβάνει 14 κατηγορίες:
World Region of Gastronomy | European Region of Gastronomy | Young Chef Ambassadors | Food and Craft Gifts | Feeding the Planet | Innovation, Creativity and Entrepreneurship | Educating for Our Future | Balanced and Sustainable Tourism | Linking Urban and Rural | Health and Well-being | Environment and Sustainability | Culinary Journeys | Food Heritage and Traditions | Best Young Director
Επιτροπή διεθνών ειδικών σε γαστρονομία, πολιτισμό και κινηματογράφο επέλεξε μία νικήτρια ταινία ανά κατηγορία, οι οποίες συγκροτούν το Food Film Menu 2025 και θα παρουσιαστούν σε διεθνή φεστιβάλ.
Μέλη διεθνούς κριτικής επιτροπής:
Mai Damgaard Rasmussen (Δανία) — Chair & Director, FoodFilmFestival Aarhus
Levan Kharatishvili (Γεωργία) — CEO & Founder, Creative Strategies Lab
Sırma Güven (Τουρκία) — International Urla Gastronomy Film Festival
Oscar Ekponimo (Νιγηρία) — CEO & Founder, Chowberry Inc
Amira Al Lawati (Ομάν) — Ministry of Heritage and Tourism
Robert Oliver (Νέα Ζηλανδία) — Pacific Island Food Revolution
Μετά την ανακοίνωση των νικητών ανά κατηγορία, το IGCAT διεξήγαγε δημόσια online ψηφοφορία (27 Σεπτεμβρίου – 10 Οκτωβρίου 2025) για την ανάδειξη του Βραβείου Κοινού.
Το Food Film Menu συμβάλλει στη διεθνή προβολή τοπικών προϊόντων, γνώσης, παραδόσεων και νέων τάσεων στη γαστρονομία και τη χειροτεχνία. Ενθαρρύνει τους δημιουργούς να αποτελούν πρεσβευτές των περιοχών τους και ενισχύει την ευαισθητοποίηση γύρω από την αξία της γαστρονομικής και πολιτιστικής ποικιλομορφίας.
Πηγή: money-tourism.gr



















