Τοπικές Ειδήσεις

Μήνυση της ΔΕΗ για δολιοφθορά στον ΑΗΣ Σορωνής!!!

Επλήγη σύστημα ποτίσματος δέντρων που λειτουργεί ενισχυτικά στο σύστημα πυρόσβεσης του σταθμού!

Στην υποβολή εγκλήσεως ενώπιον της Εισαγγελέως Πλημμελειοδικών Ρόδου κατά αγνώστων δραστών για δολιοφθορά προχώρησε χθες η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού, όπως εκπροσωπείται νόμιμα από την διευθύντρια κλάδου θερμικής παραγωγής του ΑΗΣ Σορωνής Ρόδου κ. Τριανταφυλλιά Μπέρδη.
Οπως τονίζεται στην πολυσέλιδη μήνυση μεταξύ των εργοστασίων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της επιχείρησης είναι ο ευρισκόμενος στη νήσο Ρόδο, ΑΗΣ Σορωνής, η κατασκευή του οποίου είχε ξεκινήσει το έτος 1973.
Αποτελείται από 11 Μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, οι πρώτες από τις οποίες (μονάδες) ήταν Ατμοηλεκτρικές (από 15 MW εγκατεστημένης ισχύος έκαστη) και εγκαταστάθηκαν το 1975-1976.
Ενόψει της υποχρέωσης κάλυψης της ζήτησης αυτής και προκειμένου να μην διακυβευτεί η ασφαλής και ομαλή τροφοδότηση των καταναλωτών, ο Σταθμός εφοδιάστηκε με πρόσθετα Η/Ζ ισχύος 25 MW. Σήμερα στο Σταθμό είναι εγκατεστημένες άλλες 2 Δίχρονες Μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύσιμο Diesel, εγκατεστημένης ισχύος 12, 28 MW έκαστη, 3 Τετράχρονες Μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας επίσης με καύσιμο Diesel, εγκατεστημένης ισχύος 23,4 MW, 4 αεριοστροβιλικές Μονάδες εγκατεστημένης ισχύος 24 MW, 36 MW, 21,4 MW 27,95 MW εκάστη.
Η επιχείρηση δε είναι επιφορτισμένη με την υποχρέωση κάλυψης των έκτακτων ηλεκτροδοτικών αναγκών των καταναλωτών των Μη Διασυνδεδεμένων Νησιών, στην οποία χορηγείται άδεια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας προς τούτο.
Από το έτος 2018 λειτουργεί στη νήσο Ρόδο, στην τοποθεσία Πίσω Κάμπος και Πλάκα Στενή, πλησίον της δημοτικής κοινότητας Κατταβιάς και δεύτερος σταθμός ηλεκτροπαραγωγής, ισχύος 115,439 MW ώστε να καλύψει τις ανάγκες του νησιού σε συνδυασμό με τον υφιστάμενο υπάρχοντα ΑΗΣ Σορωνής, αφού οι ανάγκες σε ηλεκτρική ισχύ σε περιόδους αιχμής είναι πολύ μεγαλύτερες.
Προκειμένου να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες της νήσου Ρόδου, είχαν εγκατασταθεί στον ΑΗΣ Σορωνής συστήματα ηλεκτροπαραγωγών ζευγών, Η/Ζ, τα οποία στη συνέχεια μεταφέρθηκαν σε άλλες περιοχές όπου υφίστατο ανάγκη.
Το ίδιο συνέβη και κατά την φετινή θερινή περίοδο, όταν από την 26η Ιουνίου 2023 εγκαταστάθηκαν και λειτουργούν από ενοικιαζόμενα ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη (Η/Ζ) προς ενίσχυση του δικτύου της Ρόδου.
Αυτά εγκαταστάθηκαν στον εντός του περιφραγμένου ακινήτου ιδιοκτησίας της εταιρίας, όπου λειτουργεί το εργοστάσιο, στο οποίο για να εισέλθει κανείς πρέπει να διέλθει από την ελεγχόμενη και φυλασσόμενη κεντρική είσοδο του σταθμού.
Λόγω της γειτνίασης του χώρου με μεγάλα πεύκα, για τον αποκλεισμό της πρόκλησης πιθανής πυρκαγιάς, και της αποφυγής της κοπής τους, ο σταθμός απευθύνθηκε τόσο στη Διεύθυνση Δασών Δωδεκανήσου όσο και σε ειδικό – γεωπόνο προκειμένου να ληφθούν προληπτικά μέτρα πυρασφάλειας.
Μεταξύ άλλων προτάθηκε το συστηματικό πότισμα των πεύκων, ώστε να είναι αυτά, μονίμως σε μεγάλο βαθμό υγρασιασμένα και ποτισμένα, για να μην είναι δυνατή η ανάφλεξή τους, στην περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγιάς, λειτουργώντας έτσι ως «έμμεσο προληπτικό σύστημα πυρασφαλείας», συμπληρωματικά με τα άλλα μέσα πυρόσβεσης.
Ο σταθμός άμεσα υλοποίησε την πρόταση, απευθύνθηκε σε γεωπόνο ο οποίος εγκατέστησε στον συγκεκριμένο χώρο, σύστημα – δίκτυο αρδεύσεως – ποτίσματος, το οποίο από την ημέρα της εγκατάστασής του, λειτουργούσε με επιτυχία διαρκώς, τουλάχιστον έως την 21η Ιουλίου 2023, ποτίζοντας τα πεύκα.
Ωστόσο την 24η Ιουλίου 2023, το πρωί ο ίδιος γεωπόνος σε επίσκεψή του διαπίστωσε δολιοφθορά – καταστροφή εξαρτημάτων και κρίσιμων τμημάτων του δικτύου άρδευσης – ποτίσματος με προφανή σκοπό διακοπή της λειτουργίας του, κάτι το οποίο από ό,τι αποδείχθηκε είχε επιτευχθεί, η δε καταστροφή τους, έλαβε χώρα κατά το χρονικό διάστημα από 21 έως 24 Ιουλίου 2023.
Προχώρησε μόνος του στην αντικατάσταση των καταστραφέντων εξαρτημάτων και την επομένη 25η Ιουλίου 2023 και περί ώρα 12.00, σε επίσκεψη στελέχους της διεύθυνσης, διαπιστώθηκε ότι και πάλι κάποιος άγνωστος είχε παρέμβει στο σύστημα και είχε διακόψει τη λειτουργία του, κλείνοντας την κεντρική βάνα.
Οπως τονίζεται, είναι προφανές ότι η αξία των καταστραφέντων εξαρτημάτων, δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλη, ωστόσο μεγάλη είναι η αξία του – απλού φαινομενικά – συστήματος ποτίσματος, αφού αυτό εντασσόταν στο σύστημα πυροπροστασίας των Η/Ζ και κατ΄επέκταση όλου του σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.
Οπως τονίζεται στην μήνυση, το φαινομενικά απλό περιστατικό της δολιοφθοράς μερικών εξαρτημάτων ποτίσματος, εντάσσεται σε ένα ευρύτερο σύστημα πυρασφάλειας και πυροπροστασίας ενός σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας – κρίσιμου και ζωτικής σημασίας για ένα νησί που κατά την θερινή περιόδο διαμένουν τουλάχιστον 200.000 άνθρωποι, το οποίο έλαβε χώρα, σε φυλασσόμενο επί εικοσιτετράωρου βάσεως ιδιόκτητο χώρο, σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο και υπήρχε ο άμεσος κίνδυνος να σημειωθούν ανεπανόρθωτες ζημίες και βλάβη σε έναν ευρύτατο κύκλο ανθρώπων και περιουσιών, από την διακοπή της λειτουργίας του.
Την υπόθεση χειρίζονται οι δικηγόροι κ.κ. Γιώργος Μαυρομμάτης και Αικατερίνη Κουνιάταλη.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου