Ειδήσεις

Νέες συλλήψεις σε νυχτερινά κέντρα για διάθεση του «αερίου του γέλιου»

Δεν πρόλαβε να στεγνώσει στο μελάνι στις δύο αποφάσεις του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Ρόδου με τις οποίες επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 6 μηνών με 3ετή αναστολή σε τρεις αλλοδαπούς, που κρίθηκαν ένοχοι, σε δύο υποθέσεις που εκδικάστηκαν, χωρίς ελαφρυντικά, για νοθεία τροφίμων και για ηθική αυτουργία σε νοθεία τροφίμων, κατά περίπτωση και συγκεκριμένα για παράνομη πώληση «αερίου γέλιου» στην bar street Ορφανίδου κι ακόμη τρία άτομα συνελήφθησαν προχθές, στο Φαληράκι, για πώληση του επικίνδυνου αερίου.
Η διάθεση από νυχτερινά κέντρα σε αμέριμνους τουρίστες υποξειδίου του αζώτου, γνωστού και ως «αερίου γέλιου», με μπαλόνια, είναι πλέον διαδεδομένη και οι αστυνομικές αρχές αποφάσισαν να δράσουν κατασταλτικά για να τεθεί φρένο στην δράση επιτήδειων, πριν θρηνήσουμε θύματα.
Πιο συγκεκριμένα την 28η Ιουνίου 2018 μεταμεσονύκτιες ώρες στο Φαληράκι, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Αρχαγγέλου, συνελήφθη ένας 47χρονος ημεδαπός και δυο αλλοδαποί (ένας Ολλανδρός και ένας Σύρος) ηλικίας 34 και 30 ετών, κατηγορούμενοι κατά περίπτωση για παράνομη πώληση συσκευασιών (μπαλόνια) με «αέριο γέλιου».
Ειδικότερα, στο πλαίσιο στοχευμένων δράσεων που αποσκοπούν στην αστυνόμευση των τουριστικών περιοχών και την προστασία των πολιτών – καταναλωτών, πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι σε επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος και διαπιστώθηκε ότι, οι κατηγορούμενοι λειτουργώντας καταστήματα νυχτερινής διασκέδασης διέθεταν προς πώληση σε πελάτες μπαλόνια που περιείχαν υποξείδιο του αζώτου, γνωστό ως «αέριο γέλιου», διοχετεύοντας αυτό από φιάλες νοσοκομειακού τύπου.
Κατασχέθηκαν πέντε φιάλες νοσοκομειακού τύπου και πλήθος μπαλονιών.
Οι συλληφθέντες, με τις δικογραφίες που σχηματίστηκαν σε βάρος τους για νοθεία τροφίμων και παραβίαση της νομοθεσίας για την ασφάλεια των προϊόντων, οδηγήθηκαν χθες στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ρόδου.
Η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Νοτίου Αιγαίου, με ανακοίνωση της ενημερώνει, ότι οι αστυνομικοί έλεγχοι θα συνεχιστούν καθ’ όλη τη διάρκεια της θερινής περιόδου καλύπτοντας όλο το φάσμα πρόληψης της εγκληματικότητας και της παραβατικότητας στις τουριστικές περιοχές του Νοτίου Αιγαίου, ώστε να διατηρηθεί με τον καλύτερο τρόπο η διασφάλιση ενός σταθερού και ασφαλούς περιβάλλοντος για όλους τους πολίτες, κατοίκους και επισκέπτες των νησιών μας.
Όπως έγραψε η «δημοκρατική», η χρήση του πρωτοξειδίου του αζώτου ή «αέριου του γέλιου» γίνεται με μπαλόνι, έχει γλυκιά γεύση και μυρωδιά, ενώ προκαλεί ευφορία στους χρήστες. Από ειδικούς έχει ενοχοποιηθεί για αρκετούς θανάτους στη Βρετανία.
Το «αέριο του γέλιου» ή «hippy crack», όπως είναι γνωστό, κυκλοφορεί νόμιμα. Είναι γνωστό και ως ιλαρυντικό αέριο, νίτρο ή NOS, ο χημικός τύπος του είναι Ν2Ο και ανήκει στα οξείδια του αζώτου.
Δεν εμπίπτει σε καμία νομοθεσία ενώ δεν μπορεί να ενταχθεί στα ελεγχόμενα φάρμακα ή στον περί ναρκωτικών νόμο καθώς το βρίσκει κανείς σε σωληνάριο σαντιγής για γλυκά.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης facebook κυκλοφορούν πολλές φωτογραφίες τουριστών που κάνουν χρήση του αερίου σε νυχτερινά κέντρα της πόλη της Ρόδου και του Φαληρακίου ενώ μάλιστα υπάρχει και διαφήμιση σε flyers μπαρ που διαφημίζεται η διάθεσή του έναντι 3 ευρώ (ΝOS BALLOONS)!
Το υποξείδιο του αζώτου διαλύεται στην κυκλοφορία του αίματος, μειώνοντας την ποσότητα του οξυγόνου που ρέει στον εγκέφαλο και άλλα ζωτικά όργανα.
Αυτό μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες, προκαλώντας εγκεφαλικά επεισόδια, συσκότιση, επιληπτική κρίση και καρδιακή προσβολή.
Υπάρχει επίσης ο κίνδυνος ασφυξίας, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε βλάβη του εγκεφάλου, ή θάνατο από ασφυξία. Ιατρικά γνωστή ως «υποξία», συμβαίνει όταν κάποιος σταματά την αναπνοή, ή αναπνέει πολύ αμυδρά για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του οργανισμού του σε οξυγόνο – συνήθως επειδή είναι σε κατάσταση μέθης από την κατασταλτική δράση του υποξειδίου του αζώτου. Iατροί προειδοποιούν ότι η εισπνοή του μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλικά, παραισθήσεις, κρίσεις, ακράτεια, επιβάρυνση της καρδιάς, χρόνια κατάθλιψη, ακόμα και βλάβες στον μυελό των οστών.
Σημειώνεται μάλιστα ότι η χρήση του πρόσφατα απαγορεύτηκε στη Βρετανία.
Το «αέριο του γέλιου» έχει συνδεθεί άλλωστε με θανάτους σε Αγγλία, Ελβετία, Ιταλία, Ισπανία και Γαλλία.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου