ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Το κύμα μετανάστευσης είναι το μεγαλύτερο μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο

news room 1 λεπτό ανάγνωση
μετανάστες Κως

Το κύμα μετα­νά­στευ­σης είναι το μεγα­λύ­τερο μετά τον Β’ Παγκό­σμιο Πόλεμο

Το πρώτο πεντά­μηνο του 2015 έχουν φτάσει στα ελλη­νικά νησιά περίπου 40.000 άνθρω­ποι, όσοι όλο το 2014, και όπως όλα δεί­χνουν, η ροή θα συνε­χι­στεί με γεω­με­τρική πρόοδο, ενώ πάνω από το 70% των ανθρώ­πων έχουν προ­σφυ­γικό προφίλ, τόνισε ο υπο­ναύ­αρ­χος του Λιμε­νι­κού Σώματος Ιωάννης Καρα­γε­ωρ­γό­που­λος.

Οι αυξα­νό­με­νες μετα­να­στευ­τι­κές ροές προς την Ευρώπη, η απαι­τού­μενη συνερ­γα­σία των κρατών για τη διευ­κό­λυνση της μετα­κί­νη­σης μετα­να­στών και προ­σφύ­γων και οι πολι­τι­κές που προ­κρί­νο­νται απο­τέ­λε­σαν τα κύρια θέματα συζή­τη­σης της τελευ­ταίας ημέρας της εκδή­λω­σης “Εθε­λού­σια Επι­στροφή. Μια ολο­κλη­ρω­μένη προ­σέγ­γιση ως τμήμα της ελλη­νι­κής μετα­να­στευ­τι­κής δια­χεί­ρι­σης.” που διορ­γά­νωσε Διεθνής Οργα­νι­σμός Μετα­νά­στευ­σης και η Υπη­ρε­σία Δια­χεί­ρι­σης Ευρω­παϊ­κών Ανα­πτυ­ξια­κών Προ­γραμ­μά­των.

Το κύμα φυγής που βιώ­νουμε τον τελευ­ταίο καιρό, ιδιαί­τερα από τη Συρία είναι το μεγα­λύ­τερο μετά τον Β’ Παγκό­σμιο Πόλεμο, ανέφερε ο Γιώργος Τσαρ­μπό­που­λος, επι­κε­φα­λής της Ύπατης Αρμο­στίας του ΟΗΕ για τους Πρό­σφυ­γες στην Ελλάδα, υπο­στη­ρί­ζο­ντας πως η ανα­ζή­τηση «λύσεων» πρέπει να γίνει σε ευρω­παϊκό επίπεδο.

Το πρώτο πεντά­μηνο του 2015 έχουν φτάσει στα ελλη­νικά νησιά περίπου 40.000 άνθρω­ποι, όσοι όλο το 2014, και όπως όλα δεί­χνουν, η ροή θα συνε­χι­στεί με γεω­με­τρική πρόοδο, ενώ πάνω από το 70% των ανθρώ­πων έχουν προ­σφυ­γικό προφίλ, τόνισε ο υπο­ναύ­αρ­χος του Λιμε­νι­κού Σώματος Ιωάννης Καρα­γε­ωρ­γό­που­λος.

Η κατα­στολή, οι φράχτες, οι περι­πο­λίες πέρα από απάν­θρωπη, παρά­νομη και ανα­πο­τε­λε­σμα­τική πολι­τική, δεν μπορούν να στα­μα­τή­σουν την ανθρώ­πινη θέληση, επι­σή­μανε ο Ελευ­θέ­ριος Κρέτσος, γενικός γραμ­μα­τέας Ενη­μέ­ρω­σης και Επι­κοι­νω­νίας. Οι απελ­πι­σμέ­νοι άνθρω­ποι θα κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους και, αν δεν έχουν εναλ­λα­κτική, θα κατα­λή­ξουν στα κυκλώ­ματα των δια­κι­νη­τών, υπεν­θύ­μισε ο κ. Τσαρ­μπό­που­λος.

Τα σημε­ρινά αριθ­μη­τικά μεγέθη των ανθρώ­πων που έρχο­νται στην Ελλάδα, ζητώ­ντας κατα­φύ­γιο στην Ευρώπη, είναι τόσο μεγάλα, που οι υπη­ρε­σίες δεν μπορούν να αντα­πο­κρι­θούν, επι­σή­μανε η Μαρία Σταυ­ρο­πού­λου, διευ­θύ­ντρια της Υπη­ρε­σίας Ασύλου.

«Μπο­ρούμε να χει­ρι­στούμε 1.000 αιτή­σεις για άσυλο τον μήνα, δηλαδή 5.000 από την αρχή του χρόνου, εκ των οποίων το 30% αφορά μετα­γε­νέ­στερα αιτή­ματα, δηλαδή ανθρώ­πων που βρί­σκο­νται ήδη χρόνια στην Ελλάδα», περιέ­γραψε η κ. Σταυ­ρο­πού­λου.

Ο πρέσβης της Νορ­βη­γίας στην Ελλάδα Σιούρ Λάρσεν ενη­μέ­ρωσε πως για το διά­στημα 2009-2014 ο Ευρω­παϊ­κός Οικο­νο­μι­κός Χώρος (Ισλαν­δία, Λιχτεν­στάιν και Νορ­βη­γία), στο πλαίσιο συμ­φω­νιών με την Ευρω­παϊκή Ένωση, διο­χέ­τευσε στην Ελλάδα 63,4 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων πάνω από το 1/3 πήγε στην αντι­με­τώ­πιση εκτά­κτων αναγκών κατά την υποδοχή και ταυ­το­ποί­ηση νεοει­σερ­χο­μέ­νων, στη διαμονή ευά­λω­των ομάδων και σε οικειο­θε­λείς επα­να­πα­τρι­σμούς. Ο κ. Λάρσεν εξέ­φρασε την ανη­συ­χία του αφού «η χρη­μα­το­δό­τηση τελεί­ωσε το 2014 και έχουν ξεκι­νή­σει δια­πραγ­μα­τεύ­σεις στις Βρυ­ξέλ­λες για νέα κον­δύ­λια» και «η ΕΕ έχει παρά­λο­γες απαι­τή­σεις και έχουν καθυ­στε­ρή­σει πολύ».

skai.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.