Τοπικές Ειδήσεις

Αυξήθηκαν τα βερεσέδια στον καιρό της πανδημίας

Στην περίοδο της πανδημίας, ξαναβγήκαν από τα συρτάρια τα… τεφτέρια και τα αιτήματα για «βερεσέ» διαδέχονται το ένα το άλλο.
«Ποτέ δεν έφυγαν τα τεφτέρια από τα συρτάρια μας, υπήρχαν πάντα, κυρίως στα χρόνια της οικονομικής κρίσης αλλά και αμέσως μετά που μας βρήκε ο κορωνοϊός, κι εμείς και πολλοί πελάτες μας επιβιώσαμε χάρις σε αυτά”, λέει στη «δ» ιδιοκτήτης συνοικιακού παντοπωλείου.
«Είμαστε οικογενειακή επιχείρηση και προσπαθούμε να σταθούμε όρθιοι σε δύσκολες συνθήκες και με τον ανταγωνισμό από τις αλυσίδες να είναι εναντίον μας. Εξυπηρετούμε όσους γνωρίζουμε ότι έχουν μεγάλες ανάγκες. Με τα περισσότερα ξενοδοχεία ακόμα κλειστά, τις εποχικές επιχειρήσεις κλειστές, τις οικοδομικές εργασίες να έχουν “παγώσει”, τι να κάνει και ο κόσμος… Εχουμε πελάτες που έχουν να εργαστούν πάνω από ένα χρόνο. Λογικό είναι να έχει αδειάσει το πορτοφόλι. Μπορείς να πεις όχι στη μάνα που θέλει να αγοράσει γάλα και ψωμί στα παιδιά της; Γιατί για τέτοια είδη μιλάμε, γάλα, ψωμί, μακαρόνια… Το κακό είναι ότι δεν ξέρουν πότε θα γυρίσουν στη δουλειά, και αυτό σημαίνει ότι κι εμείς θα αργήσουμε να πάρουμε χρήματα ή μπορεί κάποιοι να μην ξοφλήσουν και καθόλου και να εξαφανιστούν, όπως έχει γίνει και στο παρελθόν. Αλλά οι περισσότεροι πελάτες μας που ζητάνε βερεσέ, είναι άνθρωποι που πράγματι έχουν ανάγκη και που είναι συνεπείς στις οφειλές τους, στον χρόνο βέβαια που μπορούν. Μπορεί να πάρει από εβδομάδες μέχρι και μήνες. Και ένα χρόνο. Ο κορωνοϊός τα άλλαξε όλα τα έχει κάνει χειρότερα», λέει στη «δ» ο ιδιοκτήτης του παντοπωλείου.
Η ίδια κατάσταση επικρατεί σε πολλά συνοικιακά καταστήματα του νησιού, κρεοπωλεία, φούρνους, mini market, περίπτερα, μπακάλικα, αλλά και φαρμακεία που έχουν βγάλει ξανά τα τεφτέρια στην επιφάνεια, παρ΄ότι ξέρουν οι ιδιοκτήτες ότι κάποια χρωστούμενα ίσως και να μην τα εισπράξουν ποτέ.
«Για να πληρωθούμε εμείς, πρέπει πρώτα να πληρωθούν εκείνοι και για να πληρωθούν εκείνοι πρέπει να πιάσουν δουλειά… Φαύλος κύκλος. Στους εκ συστήματος επιτήδειους έχουμε κόψει την πίστωση. Αν δείτε το τετράδιο, έχει πολλά βερεσέδια που δεν θα εξοφληθούν ποτέ. Προσπαθούμε όσο μπορούμε να εξυπηρετούμε όσους έχουν ανάγκη, δεν είμαστε φιλανθρωπικό ίδρυμα αλλά έχουμε επιχειρήσεις με έξοδα που τρέχουν. Να γράψετε ότι τα συνοικιακά και τα μαγαζάκια της γειτονιάς είναι εκείνα που στηρίζουν αυτή την περίοδο την κοινωνία και τις ανάγκες της. Οι μεγάλες αλυσίδες και τα σούπερ μάρκετ δεν δέχονται βερεσέ, γι αυτό καλό είναι όσο μπορούν οι καταναλωτές να στηρίζουν κι εμάς», λέει στη «δ» ο ιδιοκτήτης του παντοπωλείου, ο οποίος πάντως εκτιμά ότι αυτό που γίνεται τώρα με τα «βερεσέ» θα κρατήσει για πολύ καιρό ακόμα: «Εχω πελάτη που το χρέος του φτάνει τα 500 ευρώ. Αναγκαζόμαστε και γινόμαστε ζητιάνοι, για τα χρήματά μας. Ξέρουμε όμως ότι ο κόσμος έχει δυστυχία, πόνο, είτε δεν πληρώνεται όπως πριν είτε δεν δουλεύει και προσπαθούμε να τους βοηθήσουμε. Τα επιδόματα είναι ασπιρίνη, πού να βολέψεις νοίκι, φως, νερό, τηλέφωνο και να πας και σούπερ μάρκετ. Η στροφή στα συνοικιακά καταστήματα που παρατηρείται, έχει να κάνει και με το γεγονός ότι τα μεγάλα σούπερ μάρκετ δεν θα δώσουν βερεσέ. Ο γείτονάς σου όμως θα σου δώσει», λέει ο ιδιοκτήτης μπακάλικου στη «δ».
Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, μεγαλύτερη πελατεία που πληρώνει επί πιστώσει, εφαρμόζει τη μέθοδο σε παντοπωλεία και ψιλικατζίδικα -λιγότερο σε περίπτερα- όπου ψωνίζει πολλά διαφορετικά είδη (τσιγάρα, εφημερίδες, γάλα κ.ά.). Το βερεσέ δεν τελειώνει όμως εδώ. Υπάρχουν ακόμη και ταβέρνες και καφενεία που δέχονται από τακτικούς θαμώνες τους βερεσέ, γνωρίζοντας ότι κάποια από αυτά θα πάνε υπέρ… πίστεως και πατρίδας αλλά και σχολικά κυλικεία, παρά το γεγονός ότι το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα του έτους ήταν κλειστά.
Το βέβαιον είναι ότι στον καιρό της πανδημίας, τα… βερεσέδια αυξήθηκαν. Στο «μπακαλοτέφτερο» προοστέθηκαν κι εκείνοι οι εργαζόμενοι αλλά και οι ιδιοκτήτες καταστημάτων που ένα χρόνο τώρα, μια έχουν δουλειά και μια δεν έχουν, αναλόγως των μέτρων που εφαρμόζει η κυβέρνηση με το «άνοιξε-κλείσε» να έχει δημιουργήσει μια νέα πραγματικότητα στην τοπική οικονομία.
Το πλέον εντυπωσιακό είναι ότι σε περιορισμένες αλλά αξιοσημείωτες δε περιπτώσεις, οι πιστώσεις αφορούν σε… είδη ένδυσης και υπόδησης και δη επώνυμων προϊόντων, αφού η κρίση έχει επηρεάσει αισθητά ακόμα και τους μέχρι πρότινος «έχοντες» που δεν μπορούν να στερηθούν αυτά που για τους περισσότερους φαντάζουν περιττές πολυτέλειες!

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου