Τοπικές Ειδήσεις

“Η Τουρκία συνεχίζει την αυθαίρετη παραποίηση του διεθνούς δικαίου”-του Κοσμά Σφυρίου

Προχθές ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Τσαβούσογλου, σε συνέδριο για τις διεθνείς σχέσεις, δήλωσε – κομπάζοντας – ότι «τα δυτικά σύνορα της τουρκικής υφαλοκρηπίδας φθάνουν μέχρι τα 6 ναυτικά μίλια (ν.μ) από τα ελληνικά νησιά».

Δηλαδή, στα 6 ν.μ από τα μπαλκόνια των σπιτιών μας στην ανατολική πλευρά της Ρόδου.

Επικαλείται το μνημόνιο Άγκυρας – Τρίπολης, για να υποστηρίξει ότι η Α.Ο.Ζ της Τουρκίας, δήθεν, είναι οριοθετημένη.

1η αυθαίρετη παραποίηση του Διεθνούς Δικαίου :

– Συμφωνία για να είναι ισχυρή, πρέπει να υπογράφεται μεταξύ «κυρίαρχων κρατών». Μα το καθεστώς Σάρατζ, που υπέγραψε το μνημόνιο, δεν είναι το κυρίαρχο κράτος της Λιβύης, αφού πολύ μεγαλύτερο τμήμα της χώρας ελέγχεται από το καθεστώς της Βεγγάζης (στη δυτική Λιβύη και όχι μόνο σ’ αυτήν).

– Συμφωνία για να ισχύει & να εφαρμοστεί, πρέπει να κυρωθεί από τα κοινοβούλια όλων των συμβαλλομένων μερών. Μα το μνημόνιο αυτό ουδέποτε κυρώθηκε από το κοινοβούλιο της Λιβύης, που δεν στηρίζει το καθεστώς Σάρατζ .

Επομένως, με μνημόνιο που – σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο – δεν είναι συμφωνία

ισχυρή, δεν έχει οριοθετηθεί ούτε τουρκική Α.Ο.Ζ, ούτε τουρκική υφαλοκρηπίδα.

 

Ο κ. Τσαβούσογλου δήλωσε : «Στην ανατολική Μεσόγειο, όταν καθορίσαμε τα δυτικά σύνορα, λάβαμε υπ’ όψη μας τα 6 ν.μ των χωρικών υδάτων των ελληνικών νησιών …».

2η αυθαίρετη παραποίηση του Διεθνούς Δικαίου :

Σκόπιμα όμως δεν έλαβαν υπ’ όψη την ρητή αναφορά της Διεθνούς Συμφωνίας για το Δίκαιο της Θάλασσας :

– ότι τα νησιά έχουν δική τους υφαλοκρηπίδα και επήρεια στην Α.Ο.Ζ των χωρών

– και το αναφαίρετο δικαίωμα των χωρών, να ορίζουν – μονομερώς – το εύρος των χωρικών τους στα 12 ν.μ και όχι στα 6 ν.μ (τηρουμένης της μέσης γραμμής, όπου η απόσταση μεταξύ χωρών είναι μικρότερη των 24 ν.μ).

 

Εκείνο όμως που προκαλεί ανησυχία, είναι η παράλληλη δήλωση του υπουργού

Εξωτερικών της Τουρκίας – κατά την ίδια ομιλία του στο προαναφρθέν συνέδριο, ότι η χώρα του «κάνει συγκεκριμένη πρόταση προς το Κάϊρο, για τον καθορισμό υφαλοκρηπίδας».

Επειδή, ανατολικά του 28ου μεσημβρινού (δηλαδή ανατολικά της Ρόδου) δεν έχει οριοθετηθεί Α.Ο.Ζ και υφαλοκρηπίδα μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, θα είναι ολέθριο για την χώρα μας, να συμφωνήσουν Άγκυρα και Κάϊρο για οριοθέτηση σ’ αυτή την περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.

Πρέπει επειγόντως, να κλείσει και να υπογράψει η Ελλάδα και αυτή την συμφωνία με την Αίγυπτο, πριν είναι πολύ αργά … Γιατί η Τουρκία, συμφωνόντας με την Αίγυπτο, θέλει να ισχυροποιήσει το μνημόνιο Άγκυρας – Τρίπολης και να συνεχίσει έρευνες, πιθανότατα και απόπειρα γεωτρήσεων, σ’ αυτές τις θαλάσσιες περιοχές .

 

Ρόδος 28/12/2020

Κοσμάς Σφυρίου.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου