Ειδήσεις

Υπόθεση άμβλωσης σε ανήλικη που αποπλανήθηκε από Ροδίτη- Γιατρός και κάτοικος Ρόδου αντιμέτωποι με βαριές κατηγορίες

Στην εφηβεία, συχνά παρατηρείται έναρξη της σεξουαλικής δραστηριότητας, ως αποτέλεσμα σωματικών, συναισθηματικών, ψυχολογικών και κοινωνικών αλλαγών.
Είναι επίσης δυσάρεστο το γεγονός ότι το μεγαλύτερο ποσοστό από τους ανήλικους δεν χρησιμοποιεί καμιά ή χρησιμοποιεί αναποτελεσματικές μεθόδους αντισύλληψης.
Οι στατιστικές μελέτες δείχνουν ότι περίπου 1 στις 10 έφηβες, στις αναπτυγμένες χώρες, θα έχει μια τουλάχιστον απρογραμμάτιστη εγκυμοσύνη.
Οι κυήσεις σε μικρή ηλικία αποτελούν κυήσεις υψηλού κινδύνου. Το ίδιο το σώμα της εφήβου, που ακόμα διαπλάθεται, έχει ήδη αυξημένες ανάγκες για τη λήψη πρωτεϊνών, ασβεστίου, βιταμινών και θερμίδων. Είναι αμφίβολο κατά πόσο η διατροφή μιας εφήβου θα μπορέσει να στηρίξει την ανάπτυξη τόσο της ίδιας όσο και του εμβρύου.
Η συνηθέστερη κατάληξη μιας κύησης στην εφηβεία είναι η τεχνητή διακοπή (έκτρωση).
Αν και γενικά ο αριθμός των εκτρώσεων στη χώρα μας έχει μειωθεί σημαντικά, υπάρχει αύξηση των εκτρώσεων στην εφηβική ηλικία.
Στην Ελλάδα η διακοπή μιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης, μέχρι τη 12η εβδομάδα της κύησης, είναι σήμερα νομοθετικά κατοχυρωμένη.
Όταν όμως πρόκειται για ανήλικη, χρειάζεται τη γραπτή συγκατάθεση ενός από τους δύο γονείς ή του ατόμου που έχει την επιμέλεια της ανήλικης.
Στη χώρα μας η μοναδική επιλογή είναι η χειρουργική έκτρωση. Ο γυναικολόγος πρέπει να έχει την κατάλληλη εμπειρία για χειρισμό τέτοιων διαδικασιών σε έφηβες, για να αποφεύγονται οι πιθανές επιπλοκές βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες.
Οι μέθοδοι φαρμακευτικής έκτρωσης και συγκεκριμένα η χρήση της στην εφηβεία, είναι ακόμα υπό μελέτη.
Πρέπει να τονιστεί ότι ο γιατρός έχει και ρόλο συμβούλου. Η έφηβη χρειάζεται αρκετό χρόνο συζήτησης με το γιατρό. Ο πρωταρχικός στόχος του γιατρού είναι να βοηθήσει την έφηβη να κατανοήσει τις πραγματικές διαστάσεις της κατάστασης και να υποστηρίξει την οικογένειά της για να πάρει τις σωστές αποφάσεις για το μέλλον.
Εξυπακούεται ότι η ποινική μεταχείριση όσων παραβαίνουν το νόμο είναι εξαιρετικά σοβαρή.
Το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Ρόδου, απασχόλησε σύμφωνα με τις πληροφορίες πρόσφατα, υπόθεση τεχνητής διακοπής εγκυμοσύνης μιας ανήλικης εγκύου. Η ανήλικη έμεινε έγκυος από ενήλικα ο οποίος φέρεται να την αποπλάνησε.
Ο ιατρός συγκεκριμένα παραπέμφθηκε σε δίκη ενώπιον Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της περιφέρειας του Εφετείου Δωδεκανήσου κατηγορούμενος για τεχνητή διακοπή εγκυμοσύνης ανήλικης εγκύου χωρίς τη συναίνεση των γονέων της, σε μη οργανωμένη νοσηλευτική μονάδα και έκθεση σε κίνδυνο.
Ο ενήλικας Ροδίτης παραπέμπεται για αποπλάνηση ανηλίκου που συμπλήρωσε το δωδέκατο αλλά όχι και το δέκατο τέταρτο έτος της ηλικίας της, κατ’ εξακολούθηση και ηθική αυτουργία στην πράξη της τεχνητής διακοπής εγκυμοσύνης ανήλικης εγκύου χωρίς την συναίνεση των γονέων της.
Ο τελευταίος ηλικίας σήμερα 31 ετών, έχει αφεθεί ελεύθερος με τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου του από τη χώρα, της εμφάνισής του μια φορά κάθε μήνα στο αστυνομικό τμήμα του τόπου κατοικίας του και της απαγόρευσης συναναστροφής του καθ’ οιονδήποτε τρόπο με την 14χρονη τότε κοπέλα.
Η φερόμενη ως θύμα φοιτούσε συγκεκριμένα στην Γ’ τάξη του Γυμνασίου και η υπόθεση είχε προσλάβει ιδιάζουσες διαστάσεις εξαιτίας της καταγγελίας των γονέων της ότι υποβλήθηκε από τον ιατρό σε έκτρωση όταν την άφησε έγκυο ο δεύτερος κατηγορούμενος, σε ηλικία 29 ετών χωρίς τη συγκατάθεσή τους.
Σύμφωνα με τη μήνυση που είχε υποβληθεί η ανήλικη υποχρεώθηκε σε έκτρωση από τον 29χρονο, ο οποίος καταγγέλλεται παραπέρα ότι την κατέστησε πειθήνιο όργανό του με απειλές για την αποκάλυψη των όσων είχε υποστεί στα χέρια του.
Ο ιατρός είχε αφεθεί ελεύθερος χωρίς όρους. Είχε τονίζει απολογούμενος ότι η ανήλικη τον επισκέφθηκε μόνη της στο ιατρείο του και ότι είχε αιμορραγία. Πιθανολόγησε μάλιστα ότι είχε κάνει χρήση χαπιού διακοπής της κυήσεως.
Εν πάση περιπτώσει η ανήλικη γνώρισε τον 29χρονο το θέρος του 2011 σε ένα κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος και εκεί άρχισε να την πολιορκεί.
Σε κάποια στιγμή και ενώ ήταν για μεγάλο χρονικό διάστημα φορτικός απέναντί της, όπως υποστηρίζει η ίδια, την ακολούθησε σε δημόσιο χώρο, σε παραλία και εκεί ήλθε σε συνουσία μαζί της.
Φέρεται να επανέλαβε την πράξη του αυτή αρκετές φορές, ενώ καταγγέλθηκε ότι την απειλούσε ότι θα απεκάλυπτε τις «σχέσεις» τους στους γονείς της και σε φίλες της.
Η ανήλικη διαπίστωσε ότι είχε καθυστέρηση στον κύκλο της και αφού επισκέφθηκε πανικόβλητη ιατρό, διαπίστωσε ότι ήταν έγκυος.
Δεν μπορούσε να εκμυστηρευθεί το τι είχε συμβεί, λόγω ντροπής, στους γονείς της και ο 29χρονος, όπως ισχυρίζεται, την έπεισε να υποβληθεί σε επέμβαση τεχνητής διακοπής της κυήσεως.
Η ανήλικη αναγκάστηκε να διηγηθεί τι ακριβώς είχε συμβεί στους γονείς της όταν ένα τρίτο πρόσωπο, μικρής ηλικίας, άφησε στην επιχείρησή τους ένα φάκελο που περιείχε ένα υπερηχογράφημα της κόρης τους!
Απολογούμενος ο 29χρονος, που κατάγεται από φτωχή οικογένεια και έχει 8 αδέλφια, αρνήθηκε τις κατηγορίες σε βάρος του.
Επεσήμανε ότι δεν αποπλάνησε την ανήλικη και δεν έχει καμία ανάμειξη στην τεχνητή διακοπή της εγκυμοσύνης της.
Υποστήριξε συγκεκριμένα ότι την γνώρισε πριν από δύο έτη σε ταβέρνα όπου εργαζόταν περιστασιακά ως διανομέας. Περί τα μέσα καλοκαιριού του 2011 συναντήθηκε ξανά μαζί της σε ένα internet café και του συστήθηκε ως 17χρονη και μια φίλη της ως 18χρονη.
Τις επόμενες εβδομάδες και ενώ στο μεταξύ είχαν πραγματοποιήσει κάποιες κοινές εξόδους, στις οποίες ήταν μαζί τόσο μια φίλη της όσο και αδελφός της αλλά και τρίτα πρόσωπα, δημιουργήθηκε μεταξύ τους δεσμός.
Ισχυρίζεται ότι για τη σχέση τους γνώριζε η μητέρα της και ότι η ανήλικη του είχε πει ότι τον είχε συμπαθήσει.
Υποστήριξε ότι δεν γνώριζε ότι ήταν 14 ετών και ότι είχε καταφέρει να τον πείσει ότι ήταν 17 ετών με το ντύσιμο και τη συμπεριφορά της.
Ισχυρίστηκε ότι είχε ολοκληρωμένες σχέσεις και με άλλους άνδρες και ότι τους είχε επιτεθεί με μαχαίρι για λόγους αντιζηλίας κάποιος πρώην σύντροφός της, κάτοικος Ανω Ηλιούπολης.
Ισχυρίστηκε ότι όταν έμαθε για την εγκυμοσύνη της, της δήλωσε ότι είναι διατεθειμένος να την παντρευτεί και άφησε να εννοηθεί ότι ο πατέρας της δεν τον ήθελε για γαμπρό.
Διατείνεται ότι πήρε ένα χάπι για να διακόψει την κύησή της και ότι μετά την αποβολή δημιουργήθηκε ένταση στη σχέση τους με αφορμή ένα τηλεφώνημα από άγνωστο, ο οποίος τον ρώτησε αν είναι σίγουρος ότι ήταν εκείνος που την άφησε έγκυο.
Ως συνήγοροι υπεράσπισης του 29χρονου παρίστανται οι δικηγόροι κ.κ. Γ. Φλεβάρης και Π. Τσούλος, ενώ τον ιατρό εκπροσωπεί ο δικηγόρος κ. Μ. Βλάχος.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου