Τοπικές Ειδήσεις

Στα Δωδ/νησα σώζονται πέντε παλιοί παραδοσιακοί φάροι – “Αργοσβήνει” ο φάρος στο Πρασονήσι

Ο Φάρος είχε τη δική του ιστορία… Κάθε ένας από τους 120 παραδοσιακούς φάρους του Ελληνικού Φαρικού Δικτύου έχει μια δική του ξεχωριστή ιστορία και μέση ηλικία περίπου 200 ετών αποτελώντας όλα αυτά τα χρόνια το φως των ναυτικών.
Από τους 120 παραδοσιακούς φάρους, περίπου οι 20 σε όλη την Ελλάδα είναι σε καλή κατάσταση. Σήμερα περίπου 60 φαροφύλακες υπηρετούν σε όλη την Ελλάδα και οι περισσότεροι φάροι παραμένουν κλειστοί και κάποιοι, όπως ο Φάρος του Πρασονησίου έχουν παραδοθεί στη φθορά του χρόνου.
Η Υπηρεσία Φάρων απασχολούσε 320 φαροφύλακες μέχρι το 1980 γι’ αυτό και μέχρι τότε τα ιστορικά κτήρια ήταν σε πολύ καλή κατάσταση. Εκτοτε οι περισσότεροι Φάροι παραμένουν κλειστοί και η κακή ή ελλιπής ή καθόλου συντήρηση έχει μετατρέψει πολλούς σε «φαντάσματα» που δεν θυμίζουν σε τίποτα την παλιά τους αίγλη.
Στα Δωδεκάνησα σώζονται μέχρι σήμερα πέντε παλιοί παραδοσιακοί πέτρινοι Φάροι. Οι δύο απ’αυτούς, ο Φάρος του Πρασονησίου και ο Φάρος του Αγίου Νικολάου, βρίσκονται στη Ρόδο, ένας στη βραχονησίδα Στρογγυλή στο Καστελλόριζο, ένας στη βραχονησίδα Κανδελλιούσα κι ένας ακόμα στην Καλόλιμνο.
Η σημερινή εικόνα του Φάρου στο Πρασονήσι είναι αποκαρδιωτική, όπως αποτυπώνεται στις φωτογραφίες που δημοσιεύει σήμερα η «δ». Παρότι κάθε χρόνο αποτελεί πόλο έλξης για χιλιάδες επισκέπτες, σήμερα έχει μετατραπεί σε «κουφάρι» και παρότι έχει λεηλατηθεί και βανδαλισθεί στο πέρασμα των χρόνων, στέκει κόντρα στα σημεία των καιρών για να υπενθυμίζει ότι έχει σώσει χιλιάδες ανθρώπινες ψυχές, καράβια κι εμπορεύματα… Κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής με παρέμβασή τους στη «δημοκρατική» ζητούν να επιληφθούν οι αρμόδιοι για να γίνουν εργασίες συντήρησης και αναστήλωσης.
Βρίσκεται στο ΝΔ άκρο του Πρασονησίου, κοντά στην Άκρα Πράσσον, είναι πέτρινος και έχει ύψος 14 μέτρων και εστιακό ύψος 65 μέτρων. Κτίστηκε το 1890 από τη Γαλλική Εταιρεία Οθωμανικών Φάρων και ανακατασκευάστηκε το 1996. Λειτουργεί, ή υποτίθεται ότι λειτουργεί με ηλεκτρισμό και τη βοήθεια φωτοβολταϊκών πάνελ και δεν έχει πλέον φαροφύλακα.
Εντάχθηκε στο Ελληνικό Φαρικό δίκτυο το 1947 κατά τη διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου παρέμεινε σβηστός και στο πλαίσιο ανασυγκρότησης του Φαρικού Δικτύου, επαναλειτούργησε το 1948.


Έγινε τοποθέτηση προσωρινού αυτόματου πυρσού ασετιλίνης μέχρι το 1952, οπότε και τοποθετήθηκαν νέα φωτιστικά μηχανήματα και λειτούργησε ως επιτηρούμενος με πηγή ενέργειας το πετρέλαιο.
Ο φάρος ήταν επανδρωμένος με φαροφύλακες που πέραν από τη δουλειά τους καθημερινά φρόντιζαν και συντηρούσαν τον φάρο αλλά και τον εξωτερικό προαύλιο χώρο και η ύδρευση γινόταν από μια υπόγεια δεξαμενή η οποία μάζευε το νερό της βροχής τους χειμερινούς μήνες.
Το 1986 ο φάρος αυτοματοποιήθηκε με σύγχρονα μηχανήματα ηλιακής ενέργειας, με χαρακτηριστικό τέσσερις λευκές αναλαμπές ανά 30 δλ. και φωτοβολία 17 ν.μ. Ανακατασκευάστηκε το 1996 και από τότε λειτουργεί με την βοήθεια φωτοβολταϊκων πάνελ και δεν έχει πλέον κανένα φαροφύλακα.
Ωστόσο, γίνονται ξανά σοβαρές προσπάθειες για την αποκατάστασή τους και διατίθενται χρηματικά ποσά. Η συντήρησή τους εκτελείται από την Υπηρεσία Φάρων ανάλογα με τις εκάστοτε διατιθέμενες πιστώσεις. Από τον λειτουργικό προϋπολογισμό (Π/Υ) 2010 του ΓΕΝ κατά την τριετία 2008 – 2010, διατέθηκαν για τη συντήρησή τους συνολικά 80.000 €.
Επιπλέον, μέσω ενεργειών της Υ. Φάρων αποκαταστάθηκαν την τριετία 2008-2010 13 Φάροι. Οι οκτώ από αυτούς με χρηματοδότηση εξ ιδίων πόρων (Λιμενικά Ταμεία της Υ. Φάρων) συνολικού κόστους 260.000 € περίπου, οι τρεις με δημόσια χρηματοδότηση μέσω τοπικών φορέων Δήμων και Νομαρχιών και οι δύο με ιδιωτική χρηματοδότηση μέσω του Μη Κερδοσκοπικού Ιδρύματος «Αικατερίνης Λασκαρίδη».


Λόγω των εγγενών αδυναμιών χρηματοδότησης για την αποκατάσταση και συντήρηση των κτιριακών εγκαταστάσεων όλου του εκτεταμένου Φαρικού Δικτύου, προτάθηκε το 2007 από την Υ. Φάρων, η ένταξη, στο ΕΣΠΑ 2007-2013 (μέσω του προγράμματος «Ανάδειξη Πολιτισμικής Αξίας Πέτρινων Φάρων»), για αποκατάσταση σαράντα έξι (46) Φάρων, συνολικού προϋπολογισμού 6.197.000 €. Εκτιμήθηκε δε ότι για την σύνταξη μελετών και αδειοδοτήσεων ωρίμανσης του ανωτέρω προγράμματος απαιτούνται 2.500.000 € περίπου. Παράλληλα υπάρχει και μια ιδέα να αξιοποιηθούν οι φάροι ως μουσεία.
Δεν είναι τυχαίο το ότι οι φάροι έχουν ταυτιστεί με το φως και την ελπίδα. Ούτε τα πιο άγρια κύματα δεν κατόρθωσαν να τους γκρεμίσουν. Οι ναυτικοί λέγανε ότι είναι αδύνατο να φανταστεί κανείς τη λύτρωση που νιώθανε όταν αντιλαμβάνονταν μες στα σκοτάδια και την αγριεμένη θάλασσα το φως τους.
Η τοπική κοινωνία και όχι μόνο, που παρακολουθεί τον θρυλικό Φάρο του Πρασονησίου να αργοσβήνει, ζητά την παρέμβαση των αρμόδιων υπηρεσιών ώστε όχι μόνο να αποτραπούν περαιτέρω φθορές αλλά και να αποκτήσει ξανά την παλιά του αίγλη, όπως αξίζει στην ιστορία του και στην ιστορία του τόπου και μπορεί να μην είναι πλέον χρήσιμος, όμως έχει γράψει τη δική του ξεχωριστή ιστορία στο πέρασμα των ετών…

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου