ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Καιρός τύπου Hot Dry Windy: Επικίνδυνο διήμερο για φωτιές

news room 1 λεπτό ανάγνωση
855

Με βάση τα τελευ­ταία δια­θέ­σιμα προ­γνω­στικά στοι­χεία που ανέλυσε η πυρο­με­τε­ω­ρο­λο­γική ομάδα FLAME του Εθνικού Αστε­ρο­σκο­πείου Αθηνών/meteo.gr, σημα­ντική επι­δεί­νωση ανα­μέ­νε­ται να παρου­σιά­σουν οι ήδη επι­βα­ρυ­μέ­νες πυρο­με­τε­ω­ρο­λο­γι­κές συν­θή­κες στη χώρα μας κατά το διήμερο Πέμπτη – Παρα­σκευή, 28 – 29 Ιουλίου.

Αιτία της σημα­ντι­κής αυτής επι­δεί­νω­σης απο­τε­λεί η ανα­με­νό­μενη ενί­σχυση των βόρειων ανέμων στο Αιγαίο και την ανα­το­λική ηπει­ρω­τική Ελλάδα, σε συν­δυα­σμό με τις πολύ θερμές και ξηρές συν­θή­κες που επι­κρα­τούν στη χώρα μας κατά τη διάρ­κεια των τελευ­ταίων ημερών, και οι οποίες έχουν αυξήσει σημα­ντικά την ευφλε­κτό­τητα των δασικών καυ­σί­μων.

Συνο­λικά, οι πυρο­με­τε­ω­ρο­λο­γι­κές συν­θή­κες την Πέμπτη 28.07.2022 και την Παρα­σκευή 29.07.2022 ανα­μέ­νε­ται να χαρα­κτη­ρι­στούν από τον ιδιαί­τερα επι­κίν­δυνο, για την εκδή­λωση και εξά­πλωση δασικών πυρ­κα­γιών, τύπο καιρού Hot – Dry – Windy.

Ειδι­κό­τερα, την Πέμπτη ανα­μέ­νε­ται πολύ υψηλό δυνα­μικό για καθο­δη­γού­με­νες από τον άνεμο δασικές πυρ­κα­γιές με δυνη­τικά υψηλά θερμικά φορτία ανα­μέ­νε­ται σε Αττική, Βοιωτία, Κ. και Ν. Εύβοια, Κοριν­θία, Αργο­λίδα και Λακωνία.

Υψηλό δυνα­μικό για καθο­δη­γού­με­νες από τον άνεμο δασικές πυρ­κα­γιές με δυνη­τικά υψηλά θερμικά φορτία ανα­μέ­νε­ται σε Έβρο (συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νης της περιο­χής της Δαδιάς), και τοπικά σε Ροδόπη, Φθιώ­τιδα, Φωκίδα, Ηλεία, Μεσ­ση­νία, Σαμο­θράκη, Λήμνο, Λέσβο, Χίο και Σάμο. Υψηλό δυνα­μικό για καθο­δη­γού­με­νες από τον άνεμο δασικές πυρ­κα­γιές ανα­μέ­νε­ται στις βορειό­τε­ρες νήσους των Κυκλά­δων.

Για την Παρα­σκευή 29.07.2022

Δια­τη­ρεί­ται το πολύ υψηλό δυνα­μικό για καθο­δη­γού­με­νες από τον άνεμο δασικές πυρ­κα­γιές με δυνη­τικά υψηλά θερμικά φορτία σε Αττική, Βοιωτία, Κ. και Ν. Εύβοια, Κοριν­θία, Αργο­λίδα και Λακωνία. Δια­τη­ρεί­ται το υψηλό δυνα­μικό για καθο­δη­γού­με­νες από τον άνεμο δασικές πυρ­κα­γιές με δυνη­τικά υψηλά θερμικά φορτία σε Έβρο (συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νης της περιο­χής της Δαδιάς), Χίο, και τοπικά σε Ροδόπη, Φθιώ­τιδα, Φωκίδα, Ηλεία, Μεσ­ση­νία, Αχαΐα, Λέσβο, και Αν. Σάμο. Δια­τη­ρεί­ται το υψηλό δυνα­μικό για καθο­δη­γού­με­νες από τον άνεμο δασικές πυρ­κα­γιές σε Κυκλά­δες, Κάσο, Κάρπαθο και Ν. Κρήτη.

Πάνω από 35 βαθμούς Κελσίου θα βιώσουν 9 εκα­τομ­μύ­ρια πλη­θυ­σμού σήμερα

Μικρή πτώση θα παρου­σιά­σει η θερ­μο­κρα­σία σήμερα, σύμφωνα με τα δια­θέ­σιμα προ­γνω­στικά στοι­χεία του Εθνικού Αστε­ρο­σκο­πείου Αθηνών/Meteo.gr, με τις τιμές της όμως να παρα­μέ­νουν, για μία ακόμη ημέρα, σε υψηλά επίπεδα στην ηπει­ρω­τική χώρα, στα νησιά του Ανα­το­λι­κού Αιγαίου και στη Νότια Κρήτη.

Τις μεση­με­ρια­νές ώρες το μεγα­λύ­τερο μέρος του πλη­θυ­σμού και συγκε­κρι­μένα περίπου 8,4 εκα­τομ­μύ­ρια άνθρω­ποι, ανα­μέ­νε­ται να βιώσουν θερ­μο­κρα­σίες από 35 έως 37 βαθμούς Κελσίου, ενώ αθροι­στικά περίπου 9 εκα­τομ­μύ­ρια θερ­μο­κρα­σίες άνω των 35 βαθμών Κελσίου.

Παράλ­ληλα, τις μεση­με­ρια­νές και απο­γευ­μα­τι­νές ώρες της Πέμπτης προ­βλέ­πο­νται όμβροι ή μεμο­νω­μέ­νες καται­γί­δες κυρίως στα βορειο­δυ­τικά ηπει­ρω­τικά τμήματα, καθώς επίσης και στα ορεινά της Μακε­δο­νίας και πιθανόν της Θεσ­σα­λίας.

Πηγή  ertnews.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.