Ειδήσεις

Ουκρανία – Επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων υπό τους ήχους των εκρήξεων

Συνεχίστηκε για 32η ημέρα η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Σύμφωνα με το Κίεβο, οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν ανακτήσει τον έλεγχο σε κάποια χωριά στην περιοχή του Χαρκόβου, ωστόσο, σύμφωνα με τον Β. Ζελένσκι, η κατάσταση στη Μαριούπολη παραμένει τραγική, ενώ παρόμοια είναι η εικόνα και στο Τσερνίχιβ, το οποίο έχει κυκλωθεί από τις ρωσικές δυνάμεις.

Το βράδυ της Κυριακής υπήρξαν αναφορές για σειρήνες και εκρήξεις στο Κίεβο, το Λβιβ και σε άλλες πόλεις. Ο Ουκρανός πρόεδρος σημείωσε η ρωσική επίθεση έχει προκαλέσει την καταστροφή ρωσόφωνων πόλεων και πρόσθεσε ότι η ζημιά είναι χειρότερη από αυτή στην Τσετσενία.

Αντιπροσωπείες της Ρωσίας και της Ουκρανίας αναμένεται να συναντηθούν σήμερα, Δευτέρα, στην Κωνσταντινούπολη για έναν νέο γύρο διαπραγματεύσεων. Ο Ζελένσκι, σε συνέντευξη που παραχώρησε σε Ρώσους δημοσιογράφους τόνισε -μεταξύ άλλων- ότι θα ήταν δυνατό η Ουκρανία να μην έχει πυρηνικό καθεστώς, ζήτησε εγγυήσεις ασφαλείας από τρίτες χώρες, αποδέχθηκε την ουδετερότητα και εμφανίστηκε ανοιχτός για τη χρήση της ρωσικής γλώσσας.

Σύνοψη της 32ης ημέρας από τη Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία
Μετά τις 22.00 υπήρξαν αναφορές για σειρήνες και εκρήξεις στο Κίεβο, το Λβιβ και σε άλλες πόλεις.
Αρχίζει τη Δευτέρα στην Κωνσταντινούπολη ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων. Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα διαρκέσει έως την Τετάρτη. Νωρίτερα συνομίλησαν Πούτιν και Ερντογάν, με τον Τούρκο πρόεδρο να ζητάει κατάπαυση του πυρός σύμφωνα με την Άγκυρα.
Ο Ζελένσκι, σε συνέντευξη που παραχώρησε σε τέσσερις Ρώσους δημοσιογράφους (η πρώτη σε Ρώσους από την έναρξη της εισβολής) τόνισε -μεταξύ άλλων- ότι θα ήταν δυνατό η Ουκρανία να μην έχει πυρηνικό καθεστώς, ζήτησε εγγυήσεις ασφαλείας από τρίτες χώρες, αποδέχθηκε την ουδετερότητα και εμφανίστηκε ανοιχτός για τη χρήση της ρωσικής γλώσσας. Αρνητικός ήταν για την αποστρατικοποίηση.
Ο Ουκρανός πρόεδρος σημείωσε η εισβολή είχε προκαλέσει την καταστροφή ρωσόφωνων πόλεων και πρόσθεσε ότι η ζημιά είναι χειρότερη από αυτή στην Τσετσενία.
Ο επικεφαλής της Ουκρανικής Υπηρεσίας Πληροφοριών είπε ότι «η Ρωσία προσπαθεί να χωρίσει την Ουκρανία στα δύο, όπως είναι η Νότια και η Βόρεια Κορέα».
Παρά τις πολεμικές συνθήκες, στο Κίεβο αρχίζει και πάλι η τηλεκπαίδευση των μαθητών. Ο δήμαρχος, Βιτάλι Κλίτσκο, δήλωσε: «Ένα σημαντικό η πόλη να ζει και να κινείται ακόμη και υπό τόσο αυστηρό στρατιωτικό νόμο. [Οι Ρώσοι] προσπαθούν να μας εκφοβίσουν. Αυτό δεν θα λειτουργήσει! Δεν θα τα παρατήσουμε!».
Η Ουάσιγκτον αποδύθηκε σε μία συντονισμένη επικοινωνιακή επιχείρηση για να ξεκαθαρίσει ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν επιδιώκει αλλαγή καθεστώτος στη Ρωσία. Η Μόσχα προχώρησε σε αυτή την κατηγορία με αφορμή την αποστροφή Μπάιντεν, ότι ο Πούτιν «δεν μπορεί να παραμείνει στην εξουσία». Αποστάσεις από Μακρόν και τη Βρετανίδα υπουργό Παιδείας.
Η κατάσταση στη Μαριούπολη παραμένει τραγική, με τον Ζελένσκι να βεβαιώνει ότι η Ουκρανία ελέγχει μεγάλο μέρος της πόλης. Δύσκολη η κατάσταση και στο Τσερνίχιβ που έχει κυκλωθεί από τις ρωσικές δυνάμεις.
Ο Γάλλος ΥΠΕΞ έκανε λόγο για «συλλογική ενοχή» εάν δεν γίνει κάτι σύντομα προκειμένου να βοηθηθεί ο άμαχος πληθυσμός της Μαριούπολης.
Η αντεπίθεση του Ουκρανικού στρατού εξασφάλισε την ανάκτηση του ελέγχου σε κάποια χωριά στην περιοχή του Χαρκόβου.
Ο Ρωσικός στρατός φέρεται να έχει χάσει τουλάχιστον 300 άρματα μάχης.
Σχεδόν οι μισοί Ουκρανοί, ηλικίας από 18 ως 55 ετών, δηλώνουν έτοιμοι να πάρουν άμεσα μέρος στον πόλεμο. Στους άνδρες το ποσοστό ανέρχεται σε 70%, ενώ πλησιάζει το 30% στις γυναίκες.
Ο ΟΗΕ επιβεβαίωσε ότι 1.119 άμαχοι έχουν σκοτωθεί μέχρι στιγμής και 1.790 τραυματίστηκαν. Οι πραγματικοί αριθμοί αναμένεται να είναι πολύ υψηλότεροι.

Πηγή kathimerini.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου