Τοπικές Ειδήσεις

Καταστρατηγούνται τα μέτρα για απαγόρευση των μετακινήσεων – Σωρηδόν καταγγελίες στη “δ” από τα χωριά

Σε καραντίνα στα σπίτια τους παραμένουν πολλοί συμπολίτες μας που έφτασαν στη Ρόδο από άλλα μέρη της Ελλάδας καθώς και από το εξωτερικό, λίγο πριν κλείσουν τα αεροδρόμια και απαγορευθούν οι μετακινήσεις μη μόνιμων κατοίκων των νησιών με πλοία.
Όπως προκύπτει από ρεπορτάζ της «δ», πολλοί που διατηρούν εξοχικό ή έχουν καταγωγή από τη Ρόδο και διαμένουν σε άλλα μέρη της Ελλάδας και του εξωτερικού, επέλεξαν το νησί μας είτε για να βρεθούν κοντά στην οικογένειά τους είτε επειδή μέχρι πρότινος, δεν είχε καταγραφεί στην περιοχή μας κρούσμα κορωνοϊού, προκειμένου να προστατευθούν.
Πολλοί ακολούθησαν τις οδηγίες για να τεθούν σε καραντίνα, όχι όμως όλοι, γι αυτό και σε πολλές περιπτώσεις κλήθηκε η αστυνομία προκειμένου να τους απευθύνει συστάσεις, υπενθυμίζοντάς τους τα τσουχτερά πρόστιμα που προβλέπονται για αυτές τις περιπτώσεις.
Αξίζει να σημειωθεί πως αυτές τις ημέρες καταγράφεται αυξημένη κίνηση στα χωριά, καθώς πολλοί επέλεξαν να μετακινηθούν προς τα εκεί, προκειμένου να αποφύγουν την πολυκοσμία της πόλης χωρίς όμως, όπως προκύπτει από καταγγελίες στη «δ», να τηρείται το μέτρο για απαγόρευση της κυκλοφορίας, ιδίως σε περιοχές πολύ απομακρυσμένες, όπου είναι σχεδόν αδύνατος ο έλεγχος από την αστυνομία.
Σύμφωνα με τις ίδιες καταγγελίες, υπάρχουν μεμονωμένες περιπτώσεις όπου ανοίγουν καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (κυρίως καφενεία) «στα κλεφτά» κατά παράβαση του νόμου, με την ασφάλεια της χιλιομετρικής απόστασης από την πόλη της Ρόδου, θέτοντας σε κίνδυνο την δημόσια υγεία και οι κάτοικοι απευθύνουν έκκληση στις αρμόδιες αρχές να προχωρήσουν σε αυστηρούς ελέγχους.
Πολίτες που πειθαρχούν στα μέτρα, ιδίως μετά την καταγραφή του πρώτου κρούσματος κορωνοϊού, απευθύνουν έκκληση τόσο σε όσους διαμένουν στα χωριά όσο και στις αρμόδιες αρχές, να τηρήσουν την απαγόρευση κυκλοφορίας και να παραμείνουν στα σπίτια τους, φοβούμενοι ότι είναι πλέον θέμα χρόνου η αύξηση των κρουσμάτων.
Φοιτητές, εργαζόμενοι και διαμένοντες σε άλλα μέρη της Ελλάδας και του εξωτερικού όπου έκανε την εμφάνισή του ο κορωνοϊός, έχουν ήδη επιστρέψει στη Ρόδο από μέρες και όσοι είναι συνειδητοποιημένοι παραμένουν σε καραντίνα.
Μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις είναι οι ίδιοι οι πολίτες που κάνουν συστάσεις σε συμπολίτες τους, ιδίως στα απομακρυσμένα χωριά, για να τηρήσουν το γράμμα του νόμου. Να σημειωθεί όσοι επέστρεψαν στη χώρα, πριν την απαγόρευση κυκλοφορίας, συμπλήρωσαν ένα ειδικό έντυπο που περιλαμβάνει στοιχεία ταυτότητας, πτήσης, λόγους ταξιδιού, αλλά κυρίως τηλέφωνα και τόπο διαμονής. Οι επιβάτες μετά την άφιξή τους στη χώρα μας παράδωσαν το έντυπο στους υπεύθυνους και έλαβαν ένα άλλο με οδηγίες για τις ενέργειες στις οποίες έπρεπε να προβούν στη διάρκεια της 14ημερης υποχρεωτικής καραντίνας.
Στη συνέχεια τους γίνονται είτε αιφνιδιαστικά τηλεφωνήματα είτε επιτόπιες επισκέψεις προκειμένου να επιβεβαιωθεί ότι δεν παραβίασαν την καραντίνα.
Η απαγόρευση της κυκλοφορίας, με βάση τα όσα επισήμαναν κάτοικοι απομακρυσμένων χωριών που επικοινώνησαν με τη «δ» δεν τηρείται όπου δεν υπάρχει ο φόβος της αστυνομίας και γι αυτό ζητούν να πραγματοποιηθούν έλεγχοι και στα χωριά για να γίνει κατανοητό ότι η απαγόρευση κυκλοφορίας αφορά σε όλους.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

  • ΛΕΩΝΙΔΑΣ Σ    28.03.2020 11:30

    Έχετε υπ᾿ όψιν σας ότι το μέτρον του αιφνιδιαστικού τηλεφωνήματος στο σταθερόν της οικίας δεν είναι αξιόπιστη τακτική. Οι περισσότεροι μπορούν να εκτρέψουν τις εισερχόμενες κλήσεις στο κινητό και να γυρίζουν όπου θέλουν.

Σχολιασμός άρθρου