Η Ολλανδία έχει καταλήξει σε ένα σχέδιο για την άμεση επιστροφή των μεταναστών που φτάνουν στα ελληνικά νησιά απευθείας πίσω στην Τουρκία με πλοία και ένα εξειδικευμένο επιτελείο επεξεργάζεται τις τελικές λεπτομέρειες.

Το σχέδιο ανακοίνωσε ο ηγέτης των συγκυβερνώντων Εργατικών σε συνέντευξή του Diederik Samsom, λέγοντας ότι την προηγούμενη χρονιά έχασαν τη ζωή τους 3.700 άνθρωποι και πρέπει αυτό να το σταματήσουμε.

Σημειώνεται ότι η Ολλανδία έχει την προεδρία της Ε.Ε για το τρέχον εξάμηνο και έχει θέσει το μεταναστευτικό ως προτεραιότητα.

Η ολλανδική κυβέρνηση εκτιμά ότι το πιθανότερο είναι πως η Ε.Ε θα συμφωνήσει στο σχέδιο και ότι τα πρώτα δρομολόγια των πλοίων της επιστροφής μπορούν να γίνουν τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο.

Όπως είπε ο εκπρόσωπος των Εργατικών, η Τουρκία είναι πρόθυμη να τους δεχτεί πίσω, αρκεί η Ε.Ε να δέχεται 150.000 έως 200.000 πρόσφυγες κάθε χρόνο.

Η συμφωνία θα επιτευχθεί, σύμφωνα με τον Diederik Samsom, μεταξύ μιας μικρής ομάδας κρατών της ΕΕ, που θα δεχθούν να μοιραστούν αυτόν τον αριθμό (150.000-200.000) μεταξύ τους. Η Τουρκία θα αναλάβει ως αντάλλαγμα να αποδέχεται όλες τις επιστροφές και επαναπροωθήσεις μεταναστών από την Ελλάδα, όπως και την επιστροφή όλων των μεταναστών που παρανόμως έχουν ήδη περάσει στο ελληνικό έδαφος τους τελευταίους μήνες.Επομένως οι πρόσφυγες που θα φτάνουν στη Λέσβο, τη Χίο και την Κω θα επιστρέφονται στην Τουρκία.

Ο Samsom είπε ακόμη ότι εφόσον υπάρξουν 10 χώρες της ΕΕ που θα δεχτούν τους πρόσφυγες, οι υπόλοιπες (που θα αρνηθούν) θα πρέπει να συμβάλουν στο κόστος.

Ο Diederik Samsom ισχυρίζεται ότι η πρώτη συνάντηση για το θέμα έγινε το Δεκέμβριο μεταξύ της Καγκελαρίου Μέρκελ, του Σουηδού πρωθυπουργού Λόεφεν και του πρώτου Αντιπροέδρου της Κομισιόν Φράνς Τίμμερμανς. Ο ίδιος αναφέρει ότι η Γαλλία αποφεύγει να ενταχθεί στην ομάδα αυτή των κρατών.

Ο Samson αναφέρει μάλιστα ότι σε συνδυασμό με την άδεια εργασίας και τα σχολεία που θα φτιάξει η Τουρκία για τους Σύρους, η κατάσταση θα αποσυμφορηθεί.

thetoc.gr/mignatiou.com

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ