Τοπικές Ειδήσεις

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία ο επιτόπιος έλεγχος του οικοτουριστικού πακέτου

Η Αναπτυξιακή Εταιρεία Περιφέρειας Ν. Αιγαίου -ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Ε., ως εταίρος του έργου DESTIMED PLUS, και με την καθοριστική συμβολή του Φορέα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Δωδεκανήσου, της Εταιρείας Συμβούλων «ΕΞΕΛΙΞΙΣ» και του κ. Μιχάλη Ρεΐση από το τουριστικό πρακτορείο «KARPATHOS TRAVEL», ολοκλήρωσε με επιτυχία τη διαδικασία ελέγχου του πενθήμερου οικοτουριστικού πακέτου στην Κάρπαθο τις ημέρες 6-11 Οκτωβρίου 2021.

Κατά τη διάρκεια αυτής της μοναδικής εμπειρίας, οι έξι ειδικοί σε θέματα οικοτουρισμού από την Ιταλία και την Ισπανία επισκέφθηκαν και ξεναγήθηκαν στο Κέντρο Ενημέρωσης του Φορέα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Δωδεκανήσου στα Πηγάδια Καρπάθου. Όλοι τους έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για τα προστατευόμενα είδη και τα οικοσυστήματα της Β. Καρπάθου και Σαρίας, κάνοντας στοχευμένες ερωτήσεις για τον βιότοπο και τον αριθμό των απειλούμενων ειδών καθώς και για τις τεχνικές που έχει υιοθετήσει ο ΦΔΠΠΔ για την προστασία τους. Ακόμη, παρέθεσαν δικές τους εμπειρίες και πρακτικές από αντίστοιχους οργανισμούς που εδρεύουν στις χώρες τους.

Οι ελεγκτές είχαν επίσης την ευκαιρία να επισκεφθούν την περιοχή Παλάτια της νήσου Σαρίας και να περπατήσουν κατά μήκος της πεζοπορικής διαδρομής Παλάτια – Άγιος Ζαχαρίας, να ξεναγηθούν και να θαυμάσουν την ευρύτερη περιοχή. Επιπλέον, καταδύθηκαν με μάσκα και αναπνευστήρα (snorkeling) προκειμένου να απολαύσουν την υποθαλάσσια διαδρομή των Παλατιών και το μοναδικό υποθαλάσσιο οικοσύστημα της Καρπάθου, αναγνωρίζοντας υπό την καθοδήγηση των μελών του ΦΔΠΠΔ τα αντιπροσωπευτικά θαλάσσια είδη της περιοχής και ανακαλύπτοντας δύο θαλάσσιες σπηλιές.

Αξιοσημείωτη ήταν και η προσφορά του τουριστικού πρακτορείου «KARPATHOS TRAVEL», το οποίο είχε την ανάλογη εμπειρία ώστε να προγραμματίσει και να συντονίσει, σε στενή συνεργασία με τον Φορέα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Δωδεκανήσου και την Εταιρεία Συμβούλων «ΕΞΕΛΙΞΙΣ», ένα τέτοιο πολυήμερο οικοτουριστικό πακέτο με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον, στη χλωρίδα και την πανίδα του τόπου καθώς και στους τομείς του πολιτισμού, της γαστρονομίας και των εθίμων της Καρπάθου, αναδεικνύοντας τη μοναδικότητά τους.

Απώτερος στόχος του έργου DESTIMED PLUS και δη του συγκεκριμένου πιλοτικού πακέτου είναι να ενεργοποιηθεί η τοπική κοινωνία των αυτοαπασχολούμενων κατοίκων του νησιού, ώστε να ευαισθητοποιηθεί ως προς τον σεβασμό προς το περιβάλλον και την κύρια πηγή εσόδων του τόπου της, τον τουρισμό. Έτσι, στο πακέτο συμμετείχαν άνθρωποι από όλους τους τομείς και γνώστες όλων των τεχνών: από τον ντόπιο παπουτσή, τον φούρναρη και τον οργανοποιό μέχρι τον καπετάνιο, τον

επαγγελματία αλιέα, τον πολιτικό και τον μικροπωλητή.

Η πιλοτική αυτή δράση του DESTIMED PLUS έφερε σε επαφή ανθρώπους από ξεχωριστές κουλτούρες και πολιτισμούς της Μεσογείου, οι οποίοι μοιράστηκαν ιδέες και γνώσεις σχετικά με την προστασία των οικοσυστημάτων και τον βιώσιμο τουρισμό αλλά και νέες πρακτικές προκειμένου η εξέλιξη του τουριστικού τομέα να μην επιβαρύνει το περιβάλλον. Όπως δήλωσε και η κυρία Sara Folegani από την Ιταλία, μία εκ των έξι ελεγκτών: «Απόλαυσα το νησί σε όλη του την εξαιρετική ομορφιά: την ανέγγιχτη φύση, το παραδοσιακό Μεσογειακό φαγητό και την απίστευτη φιλοξενία των ανθρώπων του».

 

* Το έργο DESTIMEDPLUS συγχρηματοδοτείται κατά 85% από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΤΠΑ) και κατά 15% από Εθνικούς Πόρους, στο πλαίσιο του Προγράμματος συνεργασίας INTERREG MED

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου