Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος απένειμε, σήμερα, 26 Σεπτεμβρίου2018, το Παράσημο του Ταξιάρχη του Τάγματος της Τιμής στο συμπατριώτη μας Εμμανουήλ Χατζηγιακουμή. Μεγάλη τιμή τόσο για τον ίδιο όσο και για τη γενέτειρά του, την Κω.

Απευθυνόμενος στο Μανόλη Χατζηγιακουμή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αιτιολόγησε την απονομή της τιμητικής διάκρισης λέγοντας χαρακτηριστικά:«Για το κορυφαίο φιλολογικό του έργο και στην αρχαία γραμματεία, και στον Διονύσιο Σολωμό, και στη μετάφραση του Ομήρου, αλλά συνάμα και για το μοναδικό μουσικολογικό ερευνητικό και συγγραφικό του έργο, πραγματικό θησαυρό της εκκλησιαστικής παραδοσιακής μας μουσικής».

Στην τελετή της απονομής  παραβρέθηκε και ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. κ.Ιερώνυμος, ο οποίος διατηρεί  φιλία χρόνων με το Μανόλη Χατζηγιακουμή.  

Το Παράσημο του Ταξιάρχη του Τάγματος της Τιμής απονεμήθηκε  στους:

Εμμανουήλ Χατζηγιακουμή, Νεοελληνιστή, Φιλόλογο, και Ερευνητή Εκκλησιαστικής Μουσικής

Νικόλαο Τριανταφυλλόπουλο, Φιλόλογο και Συγγραφέα

Σωτήριο Σόρογκα, Ζωγράφο, Ομότιμο Καθηγητή Ε.Μ.Π.

Ο Μανόλης Χατζηγιακουμής, από το Ασφενδιού της Κω, είναι ένας σπουδαίος Νεοελληνιστής, Φιλόλογος και Ερευνητής Εκκλησιαστικής Μουσικής. Έχει συντάξει μελέτες για τον Σολωμό, τον Παλαμά και έχει ασχοληθεί με τα μεσαιωνικά δημώδη κείμενα. Είναι εκδότης μουσικών χειρογράφων της τουρκοκρατίας, χειρογράφων εκκλησιαστικής μουσικής κ.ά. Έχει επίσης αναλάβει την ηχογράφηση εκκλησιαστικών μελών της περιόδου της τουρκοκρατίας.

Η Ακαδημία Αθηνών τού απένειμε πρόσφατα το Αριστείο Γραμμάτων και τώρα ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας τού απονέμει το Παράσημο του Ταξιάρχη του Τάγματος της Τιμής, ως επιβράβευση  και επιβεβαίωση της αξίας της μεγάλης προσφοράς του στα γράμματά μας.

Πηγή .kosnews24.gr

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ